1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Waarom de top toch doorgaat (en de grote brief die daarvoor nodig was)

Wel een top, geen top, en nu toch wel weer een top. De Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un reizen voorlopig op 12 juni gewoon af naar Singapore voor een ontmoeting. Iets dat vorige week nog ver weg leek toen Trump de top afblies.

Nu Kim met een (opmerkelijk grote) brief een handreiking heeft gedaan lijkt alles weer koek en ei tussen de twee leiders. De deur is opnieuw geopend, al is die nooit helemaal dicht geweest. "Trump zei afgelopen week al dat de topontmoeting gewoon doorgaat", vertelt correspondent Arjen van der Horst in het NOS Radio 1 Journaal. "Het was alleen de vraag of het op 12 juni zou zijn."

White House
Kim Yong-chol overhandigt een opmerkelijk grote brief

In de brief die de president vorige week aan de Noord-Koreaanse leider schreef stond dat hij nog bereid was om met Kim te praten als hij dat zou willen. Maar waarom is al dat getwijfel nodig, en kan die top er niet hoe dan ook komen?

"Er lijken wisselende krachten aanwezig te zijn in het Witte Huis", zegt Van der Horst. "Aan de ene kant heb je de Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton die riep dat Noord-Korea volledig nucleair moet ontwapenen." Dat bleek een groot struikelblok voor Pyongyang en een reden om zich met harde woorden tegen de VS te keren.

"En aan de andere kant van die krachten heb je president Trump, die dus uiteindelijk de overhand heeft gekregen." Volgens Van der Horst was Trump er vanaf het begin op uit om de top door te laten gaan, misschien wel uit ijdelheid. "Een ontmoeting met Kim is natuurlijk een historisch fotomoment. Iets dat nog nooit door een Amerikaanse president is gedaan."

Toch moet iedereen die nu een ticket heeft geboekt naar Singapore er rekening mee houden dat het toch nog mis kan gaan. "We weten ook niet precies wat Trump nu wil met deze top. Als het doel totale ontwapening van de Noord-Koreanen is, dan zal Amerika teleurgesteld worden."

'The biggest letter'

Gisteren is in ieder geval alvast een voorschot genomen op de top. Een Noord-Koreaanse delegatie onder leiding van topfunctionaris Kim Yong-chol bracht een bezoek aan het Witte Huis. Daarbij werd een (heel grote) brief van Kim Jong-un overhandigd:

White House
Trump kreeg via Kim Yong-chol een grote brief van Kim Jong-un

De inhoud is geheim, maar volgens Trump was het een interessante brief. Hij zei verder niets over de opmerkelijke maat van de envelop. Een standaard envelop heeft de grootte van een dubbelgevouwen A4'tje. Het poststuk dat Kim Yong-chol had meegenomen is van een heel andere orde.

"The biggest letter ever. It's huge", grappen twitteraars op de toon zoals Trump het zou kunnen zeggen. Ook vragen mensen zich af of Trump niet in het ootje wordt genomen door Kim.

En dan rest de vraag wat voor brief Trump nu zou terugsturen naar Noord-Korea:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl