Reuters
NOS NieuwsAangepast

Kim blijft gebrand op ontmoeting met Trump

Kim Jong-un hoopt nog steeds dat een ontmoeting met Donald Trump door kan gaan. De Noord-Koreaanse leider heeft tijdens onverwacht topoverleg met de Zuid-Koreaanse president Moon gezegd dat hij gebrand blijft op overleg met de VS, meldt het Noord-Koreaanse persbureau KCNA een dag na de ontmoeting.

Moon ontmoette Kim gisteren in het dorp Panmunjom op de grens tussen beide Korea's. Het was de tweede keer in korte tijd dat ze elkaar spraken en de eerste keer dat leiders van Noord- en Zuid-Korea elkaar een tweede keer ontmoeten.

Het is niet bekend wie het initiatief heeft genomen voor de ontmoeting tussen de beide leiders.

Op een persconferentie gaf de Zuid-Koreaanse president Moon details vrij over zijn gesprekken met Kim Jong-un

Korea's besluiten te blijven samenwerken

Kim en Moon overlegden over wat er gedaan kan worden nu Donald Trump topoverleg in Singapore op 12 juni heeft afgeblazen. De Amerikaanse president hekelde donderdag de "vijandige opstelling" van Noord-Korea in de aanloop naar de top.

Noord- en Zuid-Korea spraken gisteren af elkaar vaker te zullen ontmoeten. Het eerste onderlinge topoverleg staat gepland voor 1 juni. Volgens een Noord-Koreaanse woordvoerder hebben de twee leiders een "bevredigende consensus" bereikt en willen ze zich inzetten voor de denuclearisatie van het schiereiland.

President Moon heeft tegen Kim gezegd dat Trump vastbesloten is om een einde te maken aan de vijandige betrekkingen met Noord-Korea en dat hij streeft naar vrede en economische samenwerking.

Kim reageerde al eerder teleurgesteld op het besluit van Trump om de top af te blazen en liet weten te willen werken aan nieuwe afspraken. Trump reageerde voorzichtig positief op die houding. Het Witte Huis liet eerder al weten dat medewerkers die naar Singapore zouden afreizen voor de top, gewoon zullen gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl