'Productief gesprek' over topontmoeting VS en Noord-Korea

Aangepast
AFP

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat er een productief gesprek is geweest tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea om de ontmoeting tussen hem en Kim Jong-un toch door te laten gaan.

De top stond op 12 juni gepland in Singapore, maar donderdag zegde Trump de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider af, omdat de Noord-Koreanen zich volgens Trump vijandig hebben gedragen. Gisteren zei Trump al dat hij niet uitsluit dat de topontmoeting toch doorgaat.

Nu meldt de Amerikaanse president op Twitter dat er dus een productief gesprek is geweest om de top alsnog door te laten gaan. In de tweet staat ook dat als de top doorgaat, dat waarschijnlijk op dezelfde dag en dezelfde locatie zal gebeuren.

Donald J. Trump
@realDonaldTrump
We are having very productive talks with North Korea about reinstating the Summit which, if it does happen, will likely remain in Singapore on the same date, June 12th., and, if necessary, will be extended beyond that date.
6 maanden geleden

Zuid-Korea, dat de gesprekken tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea bemiddelde, reageert voorzichtig positief. Het land zegt blij te zijn dat de gesprekken tussen de twee landen weer tot leven komen en niet volledig gedoofd zijn. Zuid-Korea zegt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden.

Opvallend vriendelijk

Beide landen zijn in hun verklaringen opvallend vriendelijk gebleven na Trumps beslissing om de top af te blazen. Zo zei Noord-Korea dat "er veel waardering is voor de pogingen van president Trump om een historische top te realiseren."

Trump noemde de Noord-Koreaanse reactie op de geannuleerde top "warm en productief."

STER Reclame