AFP

President Trump heeft bekendgemaakt dat de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un niet doorgaat. Hij sluit niet uit dat er in de toekomst alsnog een bijeenkomst komt, maar spreekt voor nu van een gemiste kans. "Een oprecht treurig moment in de geschiedenis", zei Trump. De ontmoeting stond voor 12 juni in Singapore gepland.

"Ik keek er erg naar uit daar met jou te zijn", schrijft Trump in een persoonlijke brief aan de Noord-Koreaanse leider. "Helaas, na de woede en openlijke vijandigheid in je laatste verklaring, voelt het ongepast om deze ontmoeting te hebben." Trump roept Kim Jong-un op om "niet te aarzelen om te bellen of schrijven" als Noord-Korea van gedachten verandert. Ondertussen blijven de landen in gesprek.

President Trump blaast ontmoeting met Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un af

Noord-Korea had de Amerikaanse vice-president Pence kort voor Trumps bekendmaking een "politiek uilskuiken" genoemd. Ook zei de regering van Kim Jong-un net zo klaar te zijn voor een nucleaire confrontatie als voor een gesprek aan de onderhandelingstafel.

De opmerking over Pence gaf volgens anonieme bronnen in het Witte Huis de doorslag, al werd daar later officieel aan toegevoegd dat de top ook door de Noord-Koreaanse dreigingen nooit meer succesvol had kunnen zijn.

Dreigementen

In zijn brief rept Trump ook over de Noord-Koreaanse dreigementen: "Je praat over je nucleaire slagkracht, maar ons arsenaal is zo groot en sterk dat ik tot God bid dat het nooit gebruikt hoeft te worden." Later voegde hij daaraan toe dat de VS klaar is om te reageren als Kim besluit tot "een domme actie". Volgens het Pentagon is de relatie met Noord-Korea niet veranderd door de mislukte top.

Volgens de Amerikaanse president groeide de afgelopen tijd "een prachtige dialoog" tussen de twee leiders. In zijn brief heeft hij Kim ook bedankt voor de vrijlating van drie Amerikanen die in Noord-Korea gevangen zaten. "Dat was een mooi gebaar en dat werd zeer op prijs gesteld." Het Witte Huis had al een speciale herdenkingsmunt laten slaan voor de top.

Vandaag zei Noord-Korea dat de testlocatie voor nucleaire proeven is vernietigd. Ten overstaan van buitenlandse journalisten zijn drie tunnels en een aantal wachttorens opgeblazen.

Libië

De top in Singapore stond op losse schroeven nadat Noord-Korea ruim een week geleden had bekendgemaakt de ontmoeting te heroverwegen, omdat de VS eenzijdig het einde eiste van het Noord-Koreaanse kernprogramma. Trumps veiligheidsadviseur Bolton had gezegd dat de ontmoeting moest leiden tot het verschepen van Noord-Korea's nucleaire arsenaal naar de VS, zoals Libië ooit zijn kernwapenprogramma opgaf.

De vergelijking met Libië viel waarschijnlijk slecht bij de Noord-Koreanen. Nadat voormalig dictator Muamar Kadhafi had toegezegd dat hij zijn kernprogramma zou opgeven, hielp de VS later met het omverwerpen van zijn bewind. Mogelijk zijn de uitspraken van Bolton door Noord-Korea gezien als het bewijs dat de VS uit is op de val van het regime.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken is teleurgesteld over de afzegging. "Even leek het erop dat er afspraken gemaakt konden worden over het Noord-Koreaanse kernprogramma. Ik hoop dat er in de toekomst opnieuw een opening gevonden kan worden." Zolang die opening voor overleg er niet is, pleit hij ervoor de sancties tegen Noord-Korea in stand te houden.

STER reclame