1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Trump: top VS en Noord-Korea gaat toch door

De top tussen Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Trump gaat weer door. President Trump maakte dat bekend na een gesprek met een Noord-Koreaanse delegatie in het Witte Huis.

Het overleg vindt plaats op 12 juni in Singapore, net als eerder de bedoeling was, tot Trump de ontmoeting vorige week afblies. "Ik denk dat de top een succes wordt", zei hij nu.

Volgens Trump is Noord-Korea bereid om zijn kernwapenarsenaal te ontmantelen. Dat is een van de voorwaarden die Trump had gesteld aan Noord-Korea.

Top in Singapore tussen VS en Noord-Korea gaat toch door

De Noord-Koreaanse delegatie stond onder leiding van Kim Yong-chol, een topfunctionaris binnen de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij. Hij wordt gezien als een belangrijke vertrouweling van de leider Kim Jong-un. Kim Yong-chol was de hoogste Noord-Koreaanse functionaris die het Witte Huis bezocht in 18 jaar.

Kim had een brief bij zich van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. "Eigenlijk was het alleen een afspraak om een brief te overhandigen", zei Trump. "Maar uiteindelijk werd het een ontmoeting die twee uur duurde."

Trump heeft de brief nog niet gelezen. "Ik heb de brief bewust nog niet geopend. Ik zei: 'wil je dat ik hem nu open?' Daarop antwoordde hij: 'dat kan ook later wel.' Dus misschien staat me een grote verrassing te wachten", grapte Trump.

Kim Yong-chol sprak met Trump over de sancties die de VS heeft ingesteld tegen Noord-Korea. De president zei na afloop dat hij niet kan wachten tot hij de sancties kan opheffen.

Hij had naar eigen zeggen nog meer dan honderd sancties klaarliggen, maar heeft afgesproken met Kim om daar voorlopig van af te zien.

De twee hebben ook gesproken over het beëindigen van het Noord-Koreaanse conflict. "Dat zou een uitkomst kunnen zijn van de top."

Pompeo

Gisteren zei de Amerikaanse minister Pompeo van Buitenlandse Zaken al dat hij ervan overtuigd is dat de gesprekken de goede kant op gaan. "Onze twee landen staan voor een cruciaal punt in onze relatie. Het zou tragisch zijn om deze kans voorbij te laten gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl