Het overleg in New York tussen Mike Pompeo en Kim Yong-chol
Aangepast

Staat historische ontmoeting tussen Kim Jong-un en Trump toch weer in de steigers?

Het lijkt er steeds sterker op dat de top tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea toch nog een kans een kans maakt. Zeker nu een belangrijke vertrouweling van Kim Jong-un in Amerika de voorwaarden heeft besproken, waardoor een top in Singapore wellicht toch kan doorgaan.

Het gaat om Kim Yong-chol, een topfunctionaris binnen de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij. Hij is verantwoordelijk voor de diplomatieke relatie met Zuid-Korea. De 72-jarige oud-spion vergezelde Kim Jong-un de afgelopen maanden bij al diens bezoeken aan Zuid-Korea en China.

"De komst van Kim Yong-chol is a very big deal. Hij is de hoogste Noord-Koreaanse functionaris die naar de VS komt sinds Cho Myong Rock. Die kwam tijdens het presidentschap van Bill Clinton, en ik was daar ook bij", zegt Wendy Sherman. De Amerikaanse adviseerde Clinton destijds over Noord-Korea en was de Amerikaanse hoofdonderhandelaar bij het opstellen van de Iran-deal.

Kim Yong-chol heeft inmiddels tijdens een diner gesproken met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo. Donald Trump zegde de aangekondigde ontmoeting met Kim Jong-un vorige week af vanwege de vijandige taal van de Noord-Koreanen, maar hield de deur wel op een kier. Ook Kim Jong-un liet doorschemeren dat hij de ontmoeting nog steeds graag wil.

Een hoge medewerker van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat Washington een "historische" toezegging verlangt van Pyongyang en iets wat "nog nooit is gedaan".

Ondertussen is de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov aangekomen in Noord-Korea. Lavrov wil verder bouwen aan een "vriendschappelijke band" met Pyongyang. Achterliggende reden van zijn bezoek lijkt de geplande top tussen Trump en Kim Jong-un.

'De komst van Kim Yong-chol is a very big deal'

Trump wil het allemaal in één keer regelen

De top stond gepland op 12 juni in Singapore. Sherman denkt dat Trump zal vasthouden aan die datum. "De president wil de druk van die datum gebruiken om Noord-Korea sneller veranderingen te laten doorvoeren. De president wil nou eenmaal graag die Nobelprijs voor de Vrede binnenslepen."

Toch denkt Sherman dat deze top alleen niet genoeg zal zijn voor succes. "Trump wil het graag allemaal in één keer regelen, maar deze kwestie is heel erg ingewikkeld. Noord-Korea heeft niet alleen nucleaire wapens, maar kan ze ook echt gebruiken. Dat was bij overleggen in het verleden niet het geval."

We willen uiteindelijk allemaal dat Trump hierin slaagt.

Wendy Sherman

Daarbij weet de VS ook niet precies waar alle wapens, raketten en bijhorende installaties zijn, benadrukt de oud-adviseur. "Dat maakt het erg lastig om alles te monitoren en verifiëren. Dat maakt het ook ook veel uitdagender dan de onderhandelingen met Iran. En die namen al jaren in beslag", zegt Sherman.

Ook verschillen Noord-Korea en de VS nogal van mening over wat de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland eigenlijk inhoudt. "Voor Trump betekent het dat alle nucleaire wapens en alle installaties om die wapens te lanceren weg moeten. Maar dat is niet wat Kim Jong-un in zijn hoofd heeft."

Cruciaal dat dreiging verdwijnt

Noord-Korea is niet van plan zijn kernwapenprogramma eenzijdig af te blazen. Ook zou het land willen dat de VS en Zuid-Korea een einde maken aan hun gezamenlijke militaire oefeningen, omdat die als de voorbereiding voor een aanval op Noord-Korea worden beschouwd.

Sherman, die Democraat is, kan zich naar eigen zeggen niet vinden in veel dingen die Trump als president heeft gedaan. Toch hoopt ze dat de top met Noord-Korea een succes wordt. "We willen uiteindelijk allemaal dat hij slaagt. Het is cruciaal dat de dreiging van nucleaire wapens verdwijnt van het Koreaanse schiereiland."

Staat top tussen Kim Jong-un en Trump toch weer in de steigers?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl