We weten nauwelijks wat van Kim Jong-un (en dat is geen toeval)
Daan Wiegerinck
Daan Wiegerinck
Het privéleven van Kim Jong-un en zijn familie is grotendeels een mysterie. En dat is niet zonder reden. Het is tactiek, zegt Noord-Korea-deskundige Sico van der Meer. "En die tactiek werkt."
Dinsdag moet het gebeuren: de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gaan elkaar ontmoeten in Singapore. De Amerikaan kennen we, maar van zijn Noord-Koreaanse tegenhanger weten we eigenlijk heel weinig.
Heeft hij kinderen, en hoeveel dan?
Bijvoorbeeld: heeft de Noord-Koreaanse dictator kinderen? Zuid-Korea gaat er wel vanuit. Vorig jaar zou zijn derde kind zijn geboren. Maar helemaal zeker weten we het niet. Het regime heeft er nooit iets over gezegd en de Noord-Koreaan verschijnt nooit met zijn kinderen in het openbaar.
De vrouw van Kim Jong-un is ook al zo'n mysterie. Ze heet Ri Sol-ju, maar het is niet zeker dat ze ook met die naam geboren is. Over die geboorte gesproken: wanneer dat precies gebeurde en waar is ook nooit officieel bekendgemaakt.
Wat weten we van Ri Sol-ju? Eind april maakten we daar deze video over.
Het is een bewuste tactiek om mysterieus te blijven, vertelt Sico van der Meer van Clingendael. "Het gaat om een totalitaire staat, het regime is dag in, dag uit bezig met de propagandaboodschap: de vijand staat klaar om het land binnen te vallen, alleen de goddelijke familie Kim houdt het land veilig."
De huidige leider streeft wel naar een iets 'menselijker' imago dan zijn vader en voorganger Kim Jong-il, ziet Van der Meer. Kim Jong-un deelt het podium bijvoorbeeld af en toe met zijn zus en vrouw. En er is weliswaar weinig bekend over Ri Sol-ju, maar het feit dat ze af en toe in de openbaar verschijnt is al bijzonder. De vrouwen van Kim Jong-il bleven namelijk altijd op de achtergrond. Ri Sol-ju heeft zelfs officieel de status van 'first lady' gekregen.
Vergeet niet: Noord-Korea is een straatarm ontwikkelingsland.
Verder moet de familie niet al te gewoontjes worden, legt Van der Meer uit. "Noord-Koreanen zijn dagelijks op werk en school druk bezig met het vereren van Kim Jong-un en zijn familie. Het is een soort religie. De familie moet zich dus niet al te menselijk gedragen. Het is ook een manier om onaantastbaar te blijven: als je weinig weet over iemand, kun je ook minder kritiek hebben."
Ze spelen een rol, en dat doen ze goed
Ook richting het buitenland wil Kim Jong-un zo min mogelijk prijs geven. Van der Meer: "Ze spelen een rol: het beleid is om onvoorspelbaar en irrationeel over te komen. Ze willen zich niet in hun kaarten laten kijken. Terwijl ze juist een langetermijnstrategie hanteren en erg rationeel zijn."
Werkt de tactiek van het Noord-Koreaanse regime? Van der Meer vindt van wel: de top met Trump is daarvan het bewijs. "Vergeet niet: Noord-Korea is een straatarm ontwikkelingsland, maar nu zit deze leider aan tafel met het oppermachtige Amerika. Dat maakt van Noord-Korea ook een belangrijk en machtig land, dat is een enorme overwinning voor Kim Jong-un."