NOS Nieuws Buitenland Aangepast

De historische top met Trump en Kim van minuut tot minuut

Liveblog gesloten
 • Samenvatting

  We sluiten hierbij het liveblog. Lees hieronder alles rustig terug.

  De top begon officieel met een historische handdruk. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat een Amerikaanse president en de leider van Noord-Korea elkaar ontmoetten.

  Daarna verdwenen de leiders samen met twee tolken achter gesloten deuren voor een een op een gesprek. Na afloop zei Trump dat het een "heel goed gesprek was en dat hij en Kim een "geweldige relatie" hebben. Vervolgens sloten ook adviseurs uit beide landen aan bij de onderhandelingen.

  Na de lunch liepen Trump en Kim samen langs de aanwezige pers bij het Capella-hotel in Singapore. "We gaan iets ondertekenen", vertrouwde de Amerikaanse president de journalisten toe. Later zetten de twee leiders hun handtekeningen. Ze spraken over een "zeer belangrijk" en "historisch" document, zonder de inhoud verder toe te lichten.

  Bekijk hieronder een samenvatting:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De topontmoeting tussen Kim en Trump in één video

  Niet lang daarna lekten details uit de intentieverklaring uit. Uit een foto van de ondertekening kon worden opgemaakt wat in het document stond. Al snel lieten deskundigen weten dat ze niet onder de indruk waren van de gemaakte afspraken. "In mijn ogen was deze top een publiciteitsstunt die is geslaagd: beide leiders komen goed voor de dag in de beeldvorming. Concrete uitwerking laat nader op zich wachten", zei nucleair- en Korea-deskundige Sico van der Meer van denktank Clingendael.

  Reuters

  Op een persconferentie liet president Trump weten dat hij dat heel anders ziet. Hij was lovend over Kim, Noord-Korea, de top en de intentieverklaring. Hij sprak van een nieuw hoofdstuk in de banden met Noord-Korea en zei dat Kim werk wil maken van de afspraken.

  Hoewel nog veel details moeten worden uitgewerkt en onduidelijk is in hoeverre het Noord-Koreaanse regime zich aan de afspraken zal houden, is het voor president Trump duidelijk. "Dit was een belangrijke gebeurtenis in de wereldgeschiedenis", zei hij aan het einde van de persconferentie.

 • Op locatie

  Correspondent Arjen van der Horst duidde de ontwikkelingen vanuit Singapore. Hij deed dat vanaf de 21ste verdieping van een flatgebouw.

  NOS
 • Singapore bedankt de massaal toegestroomde pers

 • Persconferentie afgelopen

  De persconferentie is afgelopen. Aan het einde benadrukt Trump opnieuw dat hij de top "een belangrijke gebeurtenis in de wereldgeschiedenis" vindt.

  Ook drukt hij zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo op het hart dat hij en anderen ervoor moeten zorgen dat de gemaakte afspraken worden nageleefd.

 • Zuid-Korea betrekken bij gesprekken

  Trump zegt dat hij China en Zuid-Korea wil betrekken bij volgende gesprekken met Noord-Korea. Hij zegt dat hij de verklaring al naar de Zuid-Koreaanse president Moon heeft gestuurd en binnenkort ook contact met hem heeft.

 • Trump vertelt op een persconferentie over de top

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Dit had al jaren geleden moeten gebeuren'
 • 'Trudeau maakte fout'

  De Amerikaanse president gaat na een vraag van een journalist ook in op de gebeurtenissen rond de G7-top van afgelopen weekend. Trump schreef nadat hij van de top was vertrokken dat hij niet eens was met de gezamenlijke slotverklaring.

  Volgens hem had de Canadese premier Justin Trudeau valse verklaringen afgelegd. "Trudeau maakte een fout door mij te bekritiseren en heeft daarvan geleerd", zegt Trump er nu over. Hij zegt dat de uitspraken van Trudeau "Canada veel geld gaan kosten".

 • 'Nieuwe sancties niet respectvol'

  Trump zegt dat hij vorige week nog plannen voor nieuwe sancties tegen Noord-Korea heeft tegengehouden, omdat het doorvoeren van die maatregelen "niet respectvol zou zijn".

 • Einde aan militaire oefeningen met Zuid-Korea

  Trump zegt dat hij een einde maakt aan de gezamenlijke militaire oefeningen met Zuid-Korea. Het Noord-Koreaanse regime heeft de jaarlijkse oefeningen altijd sterk afgekeurd. Trump noemt de oefeningen op het Koreaanse schiereiland 'war games', die veel geld kosten.

  Verder zei hij ook dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn uitnodiging om naar het Witte Huis te komen heeft geaccepteerd.

 • 'Kim begint meteen met uitvoeren afspraken'

  Trump zegt dat hij verwacht dat Kim, zodra hij terug is in Noord-Korea, meteen begint met het uitvoeren van de afspraken die ze hebben gemaakt. Hij en Kim hebben een veelomvattende verklaring getekend, zegt de Amerikaanse president opnieuw.

  Hij zegt dat op de top ook kort over mensenrechten is gesproken.

 • 'Kim akkoord met ontmanteling testlocatie'

  Trump zei eerder op de persconferentie dat Kim akkoord is gegaan met de ontmanteling van een belangrijke testlocatie voor raketmotoren in Noord-Korea, maar gaf verder geen details.

  Hij benadrukt dat dit niet in de verklaring staat, maar dat Kim dit hem na het opstellen van het document heeft beloofd.

 • Nog geen soldaten terug

  Trump zegt dat hij het liefst de Amerikaanse soldaten die in Zuid-Korea zijn gelegerd, zou terughalen. Maar dat is op dit moment nog niet aan de orde, voegt hij eraan toe.

 • Nog meer afspraken dan in verklaring

  Trump spreekt in superlatieven over Kim, Noord-Korea, de top en de verklaring die de twee leiders hebben ondertekend. Hij zegt verder dat hij na het opstellen van de verklaring nog meer afspraken met de Noord-Koreaanse leider heeft gemaakt.

 • 'Boodschap van vrede'

  Op de persconferentie in Singapore zegt Trump dat hij een boodschap van vrede brengt. "Een boodschap van hoop en visie." Hij noemt de top verder opnieuw "zeer historisch". "We zijn klaar voor een nieuw hoofdstuk in de relaties tussen Noord-Korea en de VS."

 • 'Top is geslaagde publiciteitsstunt'

  Noord-Korea heeft opnieuw 'complete denuclearisatie' toegezegd. Maar wat betekent die term precies en hoe wordt dat gecontroleerd? "Dat weten we eigenlijk niet", zegt Sico van der Meer, nucleair- en Noord-Korea-deskundige van denktank Clingendael. "In mijn ogen was deze top een publiciteitsstunt die is geslaagd: beide leiders komen goed voor de dag in de beeldvorming. Concrete uitwerking laat nader op zich wachten."