NOS Nieuws Politiek Aangepast

'Wie het kleine niet eert, is snel uitgeregeerd'

Het eerste deel van het debat is afgelopen. Donderdagochtend begint premier Rutte met de beantwoording van de vragen van de fractievoorzitters.

Liveblog gesloten
 • Debat afgelopen

  Het eerste deel van het debat is afgelopen. Morgenochtend begint premier Rutte met de beantwoording van de vragen van de fractievoorzitters. Daarna komen zij zelf weer aan het woord, en zullen vooral de oppositiepartijen moties indienen. Daar wordt morgenavond meteen over gestemd. Hier het debat van vandaag in drie video-samenvattingen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  1/3 Onwennige nieuwelingen en roep om meer samenwerking

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  2/3 'Bumor', een 'belastingoorlog' en een 'opgeheven vingertje'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  3/3 Debat regeringsverklaring deel 3
 • Baudet vindt dat Nederland in verval is

  Forum voor Democratie wil een einde aan de immigratie, de euro en de bureaucratie in de zorg. Partijleider Baudet spreekt van verval van Nederland. "Onze partij is de partij van de liefde. Ondanks alles wat haar is aangedaan zijn wij van dit land blijven houden. Wij zijn de laatsten die het tij nog kunnen keren."

 • 'Dit kabinet is oude wijn in nieuwe zakken'

  Denk-leider Kuzu heeft geen goed woord over voor het integratiebeleid of minderhedenbeleid van het kabinet. "De voorman van dit kabinet heeft gezegd dat hij de multiculturele samenleving haat. Hij doet dus niets om discriminatie aan te pakken." Kuzu is er ook op tegen dat migranten op een gegeven moment voor één nationaliteit moeten kiezen. Hij noemt dat een pestmaatregel. "Dit is zondebokpolitiek met hulp van D66."

 • 'Hoe konden Segers en Buma met wietwet meegaan?'

  SGP-leider Van der Staaij vindt best wat goede punten staan in het regeerakkoord, en hij wil ook niet meteen zuur doen. Maar wat hij niet begrijpt is dat er een proef komt met legale wietteelt.

  "Hoe kunnen Segers en Buma daar nu in meegegaan zijn?"vraagt hij zich hardop af. Hij denkt dat Pechtold van D66 goed heeft onderhandeld of dat Segers en Buma een andere tactiek hebben. "Misschien dachten ze wel: als je Pechtold zijn zin geeft is het misschien heel snel afgelopen. Dat zag je met het referendum ook. Zodra het er was wilde hij het afschaffen."

 • 50Plus ageert weer tegen 'aflosboete'

  "Dit kabinet is vooral goed voor de werkgevers", zegt 50Plus-leider Krol. Hij vraagt opnieuw aandacht voor het afschaffen van de wet-Hillen. "Vooral voor oudere generaties is dit een aflosboete", zegt hij.

 • Thieme complimenteert kabinet (of niet?)

  "Ik begin met een compliment. Ja, gaat u er maar even voor zitten", zegt Thieme. "Het klimaatprobleem staat in het regeerakkoord. Puntje voor D66 en ChristenUnie." Maar vervolgens wijst zij erop dat er ook veel kritiek is op de klimaatafspraken. "Het is vooruitschuiven", zegt ze. Ze vindt dat er in het regeerakkoord vooral acties staan die dit kabinet zelf niet uitvoert, maar verwacht dat volgende kabinetten dat zullen doen.

  Thieme vindt het als enige vrouwelijke fractievoorzitter een "gotspe" dat er niet meer vrouwen in het kabinet zitten. Ze wil weten hoe serieus het aanbod van premier Rutte is dat de oppositie mag meedenken en dat er naar de oppositie wordt geluisterd. "Want wie het kleine niet eert is snel uitgeregeerd." Daar kon premier Rutte wel om lachen. De coalitie heeft maar 1 zetel meer dan de oppositie.

  Thieme sluit traditioneel af met de volgende zin: "En voorts ben ik van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie."

 • Roemer: is er mogelijkheid voor verruiming Kinderpardon?

  SP-leider Roemer wil weten of Segers misschien nog ruimte ziet om het Kinderpardon te verruimen. ChristenUnie-leider Segers: "Als ik de mogelijkheid had gezien om hier iets aan te doen dan had ik hem aangegrepen. Maar deze wens is niet ingewilligd."

  Roemer vraagt vervolgens of de ChristenUnie andere afspraken uit het regeerakkoord wil veranderen. Segers zegt dat als je meedoet in een kabinet je niet overal je zin in kunt krijgen. Segers: "Dat is het verschil tussen de ChristenUnie en de SP. Wij hebben ervoor gekozen om mee te regeren. U heeft daar nee tegen gezegd."

  ANP
 • 'Het gaat om de toekomst van onze kinderen'

  De ChristenUnie heeft ervoor gekozen deel te nemen aan het kabinet omdat de partij afspraken kon maken die goed zijn "voor de toekomst van onze kinderen", zegt ChristenUnie-leider Segers. Hij wijst op de afspraken over meer geld naar het onderwijs, hulp aan arme gezinnen, aan tienermoeders en de klimaatafspraken.

  Op vragen van GroenLinks-leider Klaver verdedigt Segers de klimaatdoelstellingen van het kabinet. Maar Klaver vindt dat de maatregelen om zo ver te komen te vaag zijn. Segers belooft hem: "Dit glas is half vol en gaat zeker helemaal vol worden."

  PvdD-leider Thieme wil weten of de landbouw ook mee gaat doen aan de klimaatdoelen of dat dat voor Segers een beschermde sector is. Segers zegt dat de landbouw zeker gaat meedoen. "Maar let vooral op dat vier partijen zich committeren aan het klimaatakkoord van Parijs. U moet kijken naar de concrete maatregelen. Kolencentrales gaan veel eerder dicht dan we dachten. "

 • Asscher wil een motie indienen

  PvdA-leider Asscher wil een motie indienen in zijn 'eerste termijn'. Dat is ongebruikelijk. Normaal gesproken gebeurt dat pas morgen, in het tweede deel van het debat. De motie gaat over geld voor de wijkverpleging. De VVD, CDA, D66 en SGP vinden dat raar. Maar Asscher wijst erop dat VVD'er Zijlstra het ook een keer gedaan heeft. De andere partijen maken geen formeel bezwaar.

  Dus leest Asscher de motie voor. Hij vraagt het kabinet om de wijkverpleegkundigen "uit te zonderen van bezuinigingen, en de motie wordt gesteund door Roemer, Klaver, Krol, Thieme, Kuzu, Baudet en Wilders".

  Dat zijn alle oppositiepartijen behalve de SGP. Die partij vindt het te vroeg om nu al om extra geld te vragen omdat er nog onderhandeld moet worden over de wijkverpleging.

 • Asscher: vinden jullie het nog leuk?

  PvdA-leider Asscher wil even van de kabinetsploeg weten of ze het nog leuk vinden. Ze knikken allemaal ja. "Ik vond het ook best leuk aan de andere kant", zegt Asscher. De ministers en staatssecretarissen mogen twee dagen niets zeggen, alleen premier Rutte voert het woord in het debat.

 • Pechtold: we blijven asielafspraken maken

  GroenLinks-leider Klaver wil van D66-leider Pechtold weten of hij ook bootjes met vluchtelingen of asielzoekers wil terugsturen naar Noord-Afrika.

  Pechtold zegt dat dit kabinet vluchtelingendeals zal proberen te sluiten, vergelijkbaar met die met Turkije. Klaver noemt de antwoorden van Pechtold wollig. Hij zegt dat die afspraken nooit kunnen voldoen aan het Vluchtelingenverdrag, omdat niet elke individuele vluchteling worden beoordeeld. "Wie gaat dat beoordelen? De kapitein?"

  Pechtold: "Ik weet niet waar ik deze taal aan te danken heb. Wij hebben wekenlang met u hierover zitten praten. U bent wollig. Onze randvoorwaarden zijn duidelijk. We kijken per keer of iemand vlucht voor zijn geloof, seksuele geaardheid of een beter leven. Dat laatste kunnen we niet toelaten."

 • Wat vond D66?

 • 'Rutte verwarde NIP-test met abortuspil'

  Volgens D66-leider Pechtold was er tussen hem en premier Rutte een misverstand over de abortuspil en de NIP-test. Rutte had in een debat waarin hem door PvdA-leider Asscher werd gevraagd: 'Wordt de abortuspil bij de huisarts geschrapt' geantwoord 'Nee'. Maar die mogelijkheid schrapt het kabinet wel. Pechtold verdedigt Rutte: "De premier dacht dat de vraag ging over de NIP-test. Die wordt niet geschrapt."

  De twee kwamen pas achter het misverstand toen zij samen het debat van vandaag aan het voorbereiden waren, zegt Pechtold. Asscher: "Ik constateer dat de afspraak werd ontkend, hij blijkt er te zijn, maar hij staat niet in het regeerakkoord. Dat kun je een geheime afspraak noemen." Asscher wil van Pechtold weten of hij nog wel achter het initiatief She Decides staat, het initiatief van voormalig minister Ploumen. Pechtold vindt dat vanzelfsprekend.

  Het kabinet maakte vandaag formeel bekend dat de abortuspil bij de huisarts niet doorgaat.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Abortuspil: zijn daar nu wel of geen afspraken over gemaakt?
 • 'Is er nu wel of geen afspraak over abortuspil?'

  PvdA-leider Asscher vraagt D66-leider Pechtold waar ineens het besluit vandaan komt om vrouwen toch niet de mogelijkheid te geven de abortuspil bij hun huisarts te vragen. "Hier staat helemaal niets over in het regeerakkoord, is dit een afspraak die niet is opgeschreven?" vraagt Asscher aan Pechtold.

  Volgens Pechtold hebben de vier partijen het er wel over gehad maar was het geen principiële zaak, ook niet voor D66. "De christelijke partijen vonden het vanuit hun achtergrond geen goed wetsvoorstel. Wij waren ook niet tevreden omdat het veel rompslomp zou geven." De partij was altijd voorstander.

  De voormalige VVD-minister Schippers maakte zich de afgelopen jaren juist sterk voor het op recept verkrijgen van het abortusmiddel via de huisarts, bij de apotheek. Zij en de huisartsen verwachten dat het aantal abortussen zal afnemen en dat de huisartsen hun patiënten beter kunnen begeleiden.

 • Baudet tegen Pechtold: mensen mogen niet meebeslissen

  FvD-leider Baudet valt fractievoorzitter Pechtold van D66 aan op het schrappen van het referendum. "Mogen mensen dan niet meebeslissen?"

  Pechtold: "Ook voordat u hier rondliep hadden we al democratie. Konden mensen gewoon stemmen voor de Europese verkiezingen."