Klaver: kabinet voedt rechts-populisme
GroenLinks-leider Klaver vindt dat de agenda van dit kabinet het rechts-populisme voedt. Volgens hem is het dezelfde agenda als die van de afgelopen dertig jaar.
In het Tweede Kamerdebat over de regeringsverklaring verwees Klaver naar de lagere belastingen voor het bedrijfsleven, het eigen risico en de marktwerking in de zorg en de onzekerheid op de arbeidsmarkt. "Deze agenda verliest de steun van mensen. Het is een agenda die heeft geleid tot het verlies aan gemeenschapszin."
Wilhelmus
De GroenLinks-leider voegde eraan toe dat mensen straks het Wilhelmus kunnen zingen, maar dat dan de zorgkosten te hoog zijn en dat jongeren straks naar het museum kunnen, maar geen kans maken op een vaste baan.
Klaver hekelde veel plannen van het kabinet, zoals het schrappen van de dividendbelasting, het verlagen van de winstbelasting en het verhogen van de btw. Samen met SP en PvdA heeft hij daarvoor alternatieven gepresenteerd.
SP-voorman Roemer kwam later in het debat aan het woord. Behalve op de financiële plannen leverde hij scherpe kritiek op het niet verlagen van het eigen risico in de zorg. Hij benadrukte dat veel partijen voor de verkiezingen wel voor een verlaging hadden gepleit.
Verder hekelde Roemer de zorgplannen van het kabinet. Volgens hem zijn de zorgverzekeraars nog veel te machtig en is de werkdruk in de zorg te hoog. Hij vindt onder meer dat er meer geld moet naar wijkverpleging.
De SP is het er ook niet mee eens dat het kabinet doorgaat met de verkoop van sociale huurwoningen. Volgens Roemer lukt het steeds meer mensen niet meer om aan een betaalbaar huis te komen.
In het debat zei PVV-leider Wilders eerder dat het kabinet is losgezongen van miljoenen Nederlanders. Hij sprak van de "planeet Rutte", die in zijn eigen zonnestelsel beweegt.
De PVV-leider vindt Rutte de grootste politieke leugenaar van de afgelopen tien jaar, maar volgens hem is hij ook de "zonnekoning en de baas van de planeet". Wilders zei dat die planeet niet zo veel met democratie heeft.
Hij noemde het aantal bewindslieden (24) het gemiddelde van een doorsnee bananenrepubliek. "Iedereen en zijn moeder heeft een baantje gekregen".
Wilders ging in de Kamer weer uitgebreid in op de islam. "Heel veel Nederlanders zijn vreemden in hun eigen land geworden; we hebben het islamitisch monster binnengelaten; overal in Nederland hebben we last van die geïmporteerde cultuur-verrijkers."
Dubbele nationaliteit
Wilders, die van verschillende kanten kritiek kreeg op de "grijze plaat" die hij zou draaien, kondigde een motie van wantrouwen aan tegen bewindslieden met een dubbele nationaliteit.
Ook zal hij meteen het vertrouwen opzeggen in minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Die heeft eerder gezegd dat jihadisten naar Nederland moeten terugkomen. "Grapperhaus minister op Justitie is alsof je Harvey Weinstein minister van vrouwenemancipatie maakt", zei de PVV-leider.