De ministers en staatssecretarissen van kabinet-Rutte III
NOS NieuwsAangepast

Debat over de regeringsverklaring eerste vuurproef voor Rutte III

Straks om 10.30 uur begint premier Rutte met het voorlezen van de regeringsverklaring in de Tweede Kamer. Alle ministers en staatssecretarissen zitten achter hem in het kabinetsvak K.

Het is het moment dat Rutte zijn kabinet aan de volksvertegenwoordiging presenteert. In de regeringsverklaring geeft hij een toelichting op het regeerakkoord en de beleidsplannen daarin. Daarna volgt het debat over de regeringsverklaring, waarin de fractievoorzitters aan het woord komen. Het debat gaat ook morgen door, wanneer Rutte reageert en fractievoorzitters in hun tweede termijn moties kunnen indienen.

Winstbelasting

De drie linkse partijen GroenLinks, SP en PvdA maakten gisteren al bekend dat zij af willen van de voorgenomen verhoging van de btw van 6 naar 9 procent. Ook willen ze de voorgenomen verlaging van de winstbelasting voor grote multinationals schrappen.

Hoewel de regeringspartijen een minieme meerderheid van 76 zetels hebben, is de kans dat een van de regeringsplannen sneuvelt niet erg groot. De coalitie zal niet al op dag één een streep door een van zijn plannen zetten.

Wantrouwen

PVV-leider Wilders heeft een motie van wantrouwen aangekondigd tegen minister Ollongren van Binnenlandse Zaken, omdat zij de Zweedse en Nederlandse nationaliteit heeft. De PVV maakt ook bezwaar tegen minister Grapperhaus van Justitie omdat hij vindt dat jihadisten moeten kunnen terugkeren.

Forum voor Democratie is het niet eens met het schrappen van het raadgevend referendum en 50Plus noemt het regeerakkoord een anti-ouderenakkoord. Andere plannen die Rutte zal moeten verdedigen zijn het klimaatbeleid, dat volgens het Planbureau voor de Leefomgeving nog onvoldoende is, en afspraak over de medisch-ethische kwesties geen nieuw beleid te maken.

Heftig

Bij het debat over de regeringsverklaring gebeuren altijd onverwachte dingen en het kan er soms heftig aan toe gaan. Het eerste deel van het debat duurt tot woensdagavond. Donderdag gaat de Kamer verder met het tweede deel.

Het debat is live te volgen via een liveblog en een livestream op nos.nl. Ook is het in zijn geheel op NPO Politiek en tot 17.00 uur op NPO 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl