Ferdinand Grapperhaus (CDA)
NOS NieuwsAangepast

Poging Wilders mislukt om benoeming Grapperhaus tegen te houden

PVV-leider Wilders heeft geprobeerd te voorkomen dat Ferdinand Grapperhaus minister van Justitie en Veiligheid wordt in het nieuwe kabinet. Maar een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer wijst die poging van de hand.

Wilders vindt Grapperhaus ongeschikt omdat hij eerder in een blog heeft geschreven dat jihadisten niet het staatsburgerschap moet worden ontnomen. Volgens de CDA'er moet je ze laten terugkomen. Wilders noemt Grapperhaus een gevaar voor de nationale veiligheid.

De PVV-voorman wilde er nog vanavond een debat over met formateur Rutte. Voor dat voorstel kreeg hij alleen steun van Forum voor Democratie.

Regeringsverklaring

De rest van de Kamer vindt dat het debat over de opvattingen van Grapperhaus pas moet worden gevoerd als die minister is. Dat zou volgende week al kunnen bij de regeringsverklaring.

Sommige Kamerleden zeiden dat het raar zou zijn om de benoeming te voorkomen van iemand met wie nu nog geen staatsrechtelijke relatie bestaat. "Je geeft bewindslieden al dan niet het vertrouwen als ze in de Kamer verschijnen", zei CDA-leider Buma.

Het eindverslag van de formateur wordt vanavond verwacht, na het zogenoemde constituerend beraad, een soort oprichtingsvergadering van het kabinet. Dat beraad is vanmiddag.

Kamer discussieert over PVV-voorstel minister niet te benoemen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl