Jesse Klaver in de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Oppositie verbaasd over 'sleepwet'-uitspraken Buma

GroenLinks wil opheldering van premier Rutte over de gevolgen van het mogelijke referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), dat door tegenstanders van de wet ook wel het sleepwetreferendum wordt genoemd.

GroenLinks-leider Klaver reageert daarmee op een interview van CDA-leider Buma met de Volkskrant. Daarin zegt Buma dat het nieuwe kabinet vasthoudt aan de 'aftapwet', ongeacht de uitslag van het referendum over die wet.

Klaver wil weten of de coalitiefracties hierover afspraken hebben gemaakt, of dat ze vrij kunnen opereren. "Het zou toch raar zijn om tegen mensen te zeggen: u mag wel gaan stemmen maar wat de uitslag ook wordt, we doen er toch niks mee".

Hij wil een Kamerbrief, nog voor het debat over de regeringsverklaring. Dat debat staat gepland voor volgende week woensdag.

De schaamte voorbij

PVV-leider Wilders noemt de uitspraken van CDA-leider Buma "de schaamte voorbij". Op Twitter spreekt hij van "Buma's dictatuur". Forum voor Democratie-voorman Baudet vindt het "tijd voor kiezers om CDA te boycotten".

Het referendum over de 'aftapwet' is een initiatief van vijf studenten uit Amsterdam die meer dan 400.000 handtekeningen verzamelden. Zij spreken van de sleepwet omdat die het mogelijk maakt om bij het volgen van verdachten ook de communicatie van onschuldige burgers mee te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl