Partijleiders (vlnr) Roemer, Asscher en Klaver
NOS NieuwsAangepast

GroenLinks, SP en PvdA: mensen boven multinationals

De drie linkse oppositiepartijen komen met een gezamenlijk alternatief voor het regeerakkoord. GroenLinks, SP en PvdA noemen dat zelf "een keuze voor mensen, niet voor multinationals."

Zo willen de drie af van de plannen van het kabinet-Rutte III om de btw te verhogen. Ze betalen dat door de voorgenomen verlaging van de winstbelasting voor grote multinationals te schrappen.

Lonen publieke sector omhoog

Verder vinden ze dat leraren, agenten, verpleegkundigen en militairen meer loon moeten krijgen en dat er meer moet worden geïnvesteerd in wijkverpleging. Daartegenover staat dat de afschaffing van de dividendbelasting niet doorgaat en dat de bankenbelasting wordt verhoogd.

GroenLinks, PvdA en SP willen ook dat het eigen risico in de zorg helemaal verdwijnt en dat wordt afgezien van het plan voor een 'vlaktaks'. Volgens de drie profiteren vooral hogere inkomens van dat belastingvoorstel van de coalitie.

Eerder stoppen met werken

De oppositiepartijen pleiten verder onder meer voor meer mogelijkheden om eerder te stoppen met werken, het terugdraaien van een bezuiniging op mensen met een arbeidshandicap, het sluiten van alle kolencentrales, het verder beperken van de gaswinning en het verlagen van de energierekening van huishoudens.

Dat zou moeten worden betaald door onder andere een extra belasting voor miljonairs en een extra CO2-heffing voor grote bedrijven.

De Tweede Kamer praat morgen en donderdag over de plannen. Dan is het Kamerdebat over de regeringsverklaring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl