NOS NieuwsAangepast

Aflossen huis wordt minder voordelig, eigenaar blijft forfait betalen

Huiseigenaren met een afgeloste hypotheek moeten in de toekomst toch weer belasting betalen voor hun huis, boven op de onroerendezaakbelasting van de gemeente.

Sinds 2005 is in de wet-Hillen vastgelegd dat ze zijn vrijgesteld van het eigenwoningforfait. Die vrijstelling is bedoeld om huizenbezitters te stimuleren hun huis af te lossen. Maar bij nieuwe hypotheken is aflossing sinds 2013 verplicht.

Het nieuwe kabinet wil de wet-Hillen de komende twintig jaar in stappen afschaffen, zo bevestigen Haagse bronnen berichtgeving in het Financieele Dagblad. Het eigenwoningforfait gaat wel omlaag van 0,75 procent naar 0,6 procent van de WOZ-waarde.

Onder de streep

De maatregel zal vooral gevolgen hebben voor mensen die ervoor gekozen hebben om hun huis af te lossen om tijdens hun pensioen geen hoge woonlasten meer te hebben. Bij bijvoorbeeld een WOZ-waarde van drie ton, moeten ze voor de fiscus 1800 euro bij hun inkomen optellen.

Een Haagse bron benadrukt dat de gevolgen voor deze groep beperkt blijft, omdat er ook voordelige belastingmaatregelen aan komen en er van alles verandert, zoals de aftrekbaarheid van de hypotheekrenteaftrek. "Onder de streep zullen mensen erop vooruit gaan", stelt de bron.

Aanstaande dinsdag wordt het volledige concept-regeerakkoord waarschijnlijk gepresenteerd.

Niet blij

De Vereniging Eigen Huis wil inhoudelijk nog niet te veel ingaan op de uitgelekte kabinetsplannen, omdat het totale pakket aan plannen nog niet openbaar is. Wel verwacht de vereniging dat een deel van de huiseigenaren niet blij zal zijn met de maatregel. "Als de wet-Hillen wordt afgeschaft zul je zien dat mensen met een kleine hypotheek of een volledig afgeloste hypotheek daar financieel op achteruitgaat", zegt een woordvoerder. "De vraag is dus of het ergens gecompenseerd zal worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl