NOS NieuwsAangepast

Hypotheekrenteaftrek wordt versneld afgebouwd

De hypotheekrenteaftrek wordt vanaf 2020 versneld afgebouwd. Dat staat in het conceptregeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, bevestigen bronnen aan de NOS.

De aftrek wordt in vier stappen van 3 procent beperkt tot het laagste belastingtarief. Dat tarief is nu 37 procent.

Honderden euro's

Dat kan mensen met hogere inkomens, vanaf 68.000 euro, honderden euro's per jaar schelen. Daar staat een voordeel door het verlagen van de inkomstenbelasting met ook honderden euro's tegenover.

Ook wordt de flinke lastenverhoging voor huizenbezitters gecompenseerd door het eigenwoningforfait - een heffing voor woningbezitters die is gebaseerd op de WOZ-waarde - te verlagen.

Gaat de versnelde afbouw in per 1 januari 2020, dan wordt het streeftarief van 37 procent bereikt in 2023.

De president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, pleit al jaren voor een versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Hij zegt dat de woningmarkt hierdoor stabieler wordt. Hij vindt het verstandig de afbouw door te voeren nu de rente extreem laag staat. Dan hebben huizenbezitters er het minst last van.

In totaal kost de hypotheekrenteaftrek de schatkist 11 tot 12 miljard euro per jaar aan belastingteruggaven voor alle huizenbezitters.

Het 'h-woord'

Decennialang gold de aftrek, in feite een subsidie op huizenbezit, als onaantastbaar in de politiek. Slechts weinig partijen durfden het 'h-woord' in hun programma op te nemen. Sinds de financiële crisis en de bijbehorende malaise op de huizenmarkt is het denken echter veranderd.

De hypotheekrenteaftrek wordt sinds januari 2014 elk jaar met 0,5 procentpunt afgebouwd. Daardoor is de maximale aftrek intussen gedaald van 52 procent naar 50 procent. Die daling wordt nu dus versneld doorgezet.

In plaats van in het jaar 2042 wordt het streeftarief bijna twintig jaar eerder bereikt. Geen ander Europees land kent een vergelijkbare een regeling, waarbij huizenbezitters alle betaalde hypotheekrente van hun inkomen mogen aftrekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl