
Nieuw kabinet maakt einde aan dividendbelasting
Het nieuwe kabinet maakt een einde aan de dividendbelasting. Dat is vooral gunstig voor buitenlandse bedrijven - en dat is ook de bedoeling. Het nieuwe kabinet wil het aantrekkelijker maken voor buitenlandse bedrijven om zich hier te vestigen. Voor Nederlandse bedrijven bespaart het vooral een hoop administratieve rompslomp.
Het afschaffen van de dividendbelasting kost de overheid jaarlijks 1,4 miljard euro en moet in 2019 ingaan. Dit bedrag zal gecompenseerd worden door andere maatregelen die het kabinet voor bedrijven in petto heeft.
Voor de duidelijkheid: bedrijven in Nederland krijgen er dus geen geld bij door de afschaffing. In plaats van dat ze een deel van het dividend dat ze uitkeren aan de belastingdienst betalen (die dat dan later weer deels teruggeeft aan de Nederlandse aandeelhouders via hun aangifte), kunnen ze het volledige bedrag direct aan de aandeelhouder geven. Dat scheelt een hoop administratief gedoe.
Alle partijen die geen belasting hoeven te betalen in Nederland, en dus ook de eerder nog ingehouden belasting niet konden terugkrijgen door die te verrekenen met hun aangifte, houden wel iets meer geld over. Dat zijn bijvoorbeeld buitenlandse bedrijven. Want omdat bedrijven geen belasting meer hoeven te betalen over het dividend kunnen ze de aandeelhouders gewoon meer uitkeren.
En dat is ook een bijkomend voordeel voor Nederlandse bedrijven. Voor buitenlandse partijen wordt het hierdoor namelijk aantrekkelijker om in Nederlandse bedrijven te investeren. Ook zullen aandeelhouders van een buitenlands bedrijf er minder op tegen hebben als het zich in Nederland wil vestigen.
Critici willen al langer dat er een einde komt aan dividendbelasting, omdat het goed zou zijn voor onze economie en voor een uitnodigend vestigingsklimaat. Maar uiteindelijk zijn de enigen die hier een financieel voordeel van hebben partijen die niet belastingplichtig zijn in Nederland, zegt fiscalist Wilbert Wolters. "Dat zijn bijvoorbeeld stichtingen, VBI's, de overheid en buitenlandse partijen."
Net als loonbelasting een voorheffing op je inkomstenbelasting is, is dividendbelasting een voorheffing op de eindbelasting van bv's in Nederland, legt Wolters uit. Zoveel financieel voordeel heeft de afschaffing dus niet. "Wel heeft het een enorm administratief voordeel voor Nederlandse bedrijven."
Het afschaffen van de dividendbelasting is onderdeel van een groter pakket aan belastingmaatregelen voor bedrijven. Onder de streep hebben bedrijven te maken met een lichte lastenverhoging.
'We hebben niets geleerd en reageren weer te laat op hongersnood in Oost-Afrika'
In Ethiopië, Kenia en Somalië is het aantal mensen met extreme honger in een jaar meer dan verdubbeld, van 10 miljoen tot 23 miljoen. Hulp komt moeizaam op gang, zeggen twee hulporganisaties.
Groningse dorpen sneller versterkt: 'Eindelijk actie in de kern van het bevingsgebied'
Bewoners reageren blij. "Straks hoeven we niet meer te kijken of een huis een verhoogd of licht verhoogd risico heeft. Het hele dorp wordt aangepakt."
'McDonalds-bijen' in opmars in steden, aantal kasten in Amsterdam moet omlaag
De hoofdstad telt veel honingbijvolken. Die verdringen de wilde soort, die in Nederland wordt bedreigd.