NOS NieuwsAangepast

Nieuw kabinet maakt einde aan dividendbelasting

  • Marleen de Rooy

    Politiek verslaggever

  • Marleen de Rooy

    Politiek verslaggever

Het nieuwe kabinet maakt een einde aan de dividendbelasting. Dat is vooral gunstig voor buitenlandse bedrijven - en dat is ook de bedoeling. Het nieuwe kabinet wil het aantrekkelijker maken voor buitenlandse bedrijven om zich hier te vestigen. Voor Nederlandse bedrijven bespaart het vooral een hoop administratieve rompslomp.

Het afschaffen van de dividendbelasting kost de overheid jaarlijks 1,4 miljard euro en moet in 2019 ingaan. Dit bedrag zal gecompenseerd worden door andere maatregelen die het kabinet voor bedrijven in petto heeft.

Voor de duidelijkheid: bedrijven in Nederland krijgen er dus geen geld bij door de afschaffing. In plaats van dat ze een deel van het dividend dat ze uitkeren aan de belastingdienst betalen (die dat dan later weer deels teruggeeft aan de Nederlandse aandeelhouders via hun aangifte), kunnen ze het volledige bedrag direct aan de aandeelhouder geven. Dat scheelt een hoop administratief gedoe.

Alle partijen die geen belasting hoeven te betalen in Nederland, en dus ook de eerder nog ingehouden belasting niet konden terugkrijgen door die te verrekenen met hun aangifte, houden wel iets meer geld over. Dat zijn bijvoorbeeld buitenlandse bedrijven. Want omdat bedrijven geen belasting meer hoeven te betalen over het dividend kunnen ze de aandeelhouders gewoon meer uitkeren.

En dat is ook een bijkomend voordeel voor Nederlandse bedrijven. Voor buitenlandse partijen wordt het hierdoor namelijk aantrekkelijker om in Nederlandse bedrijven te investeren. Ook zullen aandeelhouders van een buitenlands bedrijf er minder op tegen hebben als het zich in Nederland wil vestigen.

Critici willen al langer dat er een einde komt aan dividendbelasting, omdat het goed zou zijn voor onze economie en voor een uitnodigend vestigingsklimaat. Maar uiteindelijk zijn de enigen die hier een financieel voordeel van hebben partijen die niet belastingplichtig zijn in Nederland, zegt fiscalist Wilbert Wolters. "Dat zijn bijvoorbeeld stichtingen, VBI's, de overheid en buitenlandse partijen."

Net als loonbelasting een voorheffing op je inkomstenbelasting is, is dividendbelasting een voorheffing op de eindbelasting van bv's in Nederland, legt Wolters uit. Zoveel financieel voordeel heeft de afschaffing dus niet. "Wel heeft het een enorm administratief voordeel voor Nederlandse bedrijven."

Het afschaffen van de dividendbelasting is onderdeel van een groter pakket aan belastingmaatregelen voor bedrijven. Onder de streep hebben bedrijven te maken met een lichte lastenverhoging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl