De Zuidas in Amsterdam, waar veel bedrijven uit de financiële sector zijn gevestigd

Belastingstelsel bedrijven radicaal op de schop in Rutte III

Het belastingstelsel voor bedrijven in Nederland gaat op de schop. Het nieuwe kabinet wil door fiscale prikkels bedrijven stimuleren om 'groener' te produceren en schulden af te bouwen. Ook moet Nederland aantrekkelijker worden voor buitenlandse bedrijven.

Door de nieuwe belastingmaatregelen zullen de lasten voor bedrijven onder de streep omhooggaan. Hoeveel is afhankelijk van de sector en het gedrag van het bedrijf.

Minder belasting

Het nieuwe kabinet wil dat buitenlandse bedrijven zich in Nederland vestigen. Om ze te lokken gaat de winstbelasting omlaag: van 25 naar 21 procent. Het lage tarief voor de eerste 200.000 euro aan winst gaat ook omlaag: van 20 naar 16 procent.

Ook de dividendbelasting wordt afgeschaft, waar vooral buitenlandse bedrijven voordeel van hebben.

Maar niet alle buitenlandse bedrijven krijgen een warm welkom van het nieuwe kabinet. Brievenbusfirma's worden hard aangepakt, zo is de ambitie. Voor hen komt er een extra belasting op royalty's en rente.

Het bonusbeleid dat in het kabinet-Rutte II is ingevoerd, blijft gehandhaafd.

Schulden duurder

Om bedrijven te ontmoedigen om schulden op te bouwen gaat de schuldenaftrek omlaag. Net als de particulieren met een hypotheek hebben veel bedrijven enorme schulden.

Het afbouwen van de schuldenaftrek moet voorkomen dat investeringsmaatschappijen bedrijven opkopen om vervolgens vol te hangen met schulden.

Vervuiler betaalt

Het nieuwe kabinet wil bedrijven stimuleren zo groen mogelijk te produceren. Zo komt er een CO2-belasting: hoe meer je uitstoot, hoe meer je betaalt, maar dat geldt niet voor alle bedrijven. Verder gaat ook de energiebelasting omhoog en komt er een kilometerheffing voor vrachtverkeer.

Veruit de meeste van deze maatregelen moeten in 2019 ingaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl