NOS NieuwsAangepast

Nieuw kabinet wil proef met legale wietteelt

Het nieuwe kabinet wil een proef doen met legale wietteelt. Haagse bronnen bevestigen berichtgeving van RTL Nieuws over de proef. In een aantal gemeenten mag straks wiet worden verkocht die is geteeld door een of meerdere door de overheid aangewezen organisaties. De proef moet duidelijk maken of de criminaliteit door de legale wietteelt afneemt en of de wiet minder schadelijke stoffen bevat.

Nu wordt de verkoop van wiet in coffeeshops gedoogd, maar is het illegaal om wiet te kweken of in te kopen. Het is de bedoeling dat de overheid straks een vergunning afgeeft aan de organisaties om de wiet te produceren. Tussen de zes en tien gemeenten mogen de softdrugs dan in hun stad of dorp gaan verkopen.

De discussie over een proef met legale wiet speelt al jaren. Tientallen gemeenten, met name in het zuiden van het land, die last hebben van drugscriminaliteit pleiten al langer voor experimenten met legale wiet. De Vereniging Nederlandse Gemeenten adviseerde in 2015 al om de wietteelt te reguleren.

Het houden van een proef stuitte altijd op veel bezwaren, onder meer van de VVD en CDA. Vorig jaar wijzigde de VVD zijn koers en stemden de leden op een partijcongres voor het slimmer reguleren van de wietteelt.

In februari werd een initiatiefwet van D66 door de Tweede Kamer aangenomen om de wietteelt te reguleren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl