NOS NieuwsAangepast

Tweede Kamer steunt regulering wietteelt

Regulering van wietteelt is een stapje dichterbij gekomen. De Tweede Kamer heeft met een krappe meerderheid een initiatiefwet van D66 aangenomen, waarin staat dat cannabis onder bepaalde voorwaarden legaal kan worden geteeld en ingekocht.

Het wetsvoorstel van Kamerlid Bergkamp regelt dat professionele telers die zich aan de voorwaarden houden een ontheffing kunnen krijgen en niet strafbaar zijn. De teelt van de wiet wordt gecontroleerd door de overheid.

Bij de stemming schaarden 77 Kamerleden zich achter het voorstel en 72 keerden zich ertegen. Voor waren D66, PvdA, SP, GroenLinks, 50Plus, Partij voor de Dieren, Kuzu/Öztürk, Bontes/Van Klaveren, Van Vliet, Klein, Houwers en Monasch. Tegen stemden VVD, CDA, PVV, ChristenUnie en SGP.

Stemming over gereguleerde wietteelt

Met de stemming in de Tweede Kamer is overigens helemaal niet zeker dat het voorstel van Bergkamp ook wet wordt. Ook de Eerste Kamer moet er nog mee akkoord gaan.

Als alle partijen in de senaat hetzelfde stemmen als in de Tweede Kamer, wordt de wet verworpen. Mogelijk wordt de manier waarop partijen verder omgaan met de kwestie onderwerp van discussie in de kabinetsformatie na de verkiezingen.

Criminaliteit

D66 wil met het voorstel het al jaren slepende gedoogbeleid doorbreken, het systeem waarbij coffeeshophouders wel wiet mogen verkopen, maar waarbij de drugs niet mogen worden geteeld of ingekocht. Volgens Bergkamp is de wet goed voor de volksgezondheid en voor het terugdringen van de criminaliteit. Voorstanders verwijzen ook naar de steun die veel gemeenten aan het plan geven.

Tegenstanders zeggen onder meer dat het reguleren van wietteelt in strijd is met internationale regels, dat het zal leiden tot meer verslaafde jongeren en dat de georganiseerde misdaad zal blijven telen voor de internationale markt. Het kabinet is ook zeer kritisch over het voorstel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl