ANP
NOS NieuwsAangepast

VVD wijzigt koers en wil wietteelt slimmer reguleren

Een meerderheid van het VVD-partijcongres heeft gestemd voor het slimmer reguleren van de wietteelt. Op het congres in Noordwijkerhout werd een amendement met die strekking aangenomen. Meer dan 80 procent van de leden stemde voor.

De partij wil een nieuwe landelijke aanpak van het softdrugsbeleid en "af van de vreemde situatie" waarbij de teelt en inkoop van cannabis illegaal is, maar de verkoop wordt gedoogd.

De VVD blijft tegen de experimenten van verschillende gemeenten met wietteelt. Wat slimmere regulering van de wietteelt in de praktijk betekent, is nog niet duidelijk.

Politiek verslaggever Wilma Borgman noemt het "een opvallende koerswijziging" van de VVD.

Initiatiefwet

Liberale fractievoorzitters uit het zuiden riepen anderhalve week geleden nogmaals op tot aanpassing van het huidige gedoogbeleid. Gemeenten in Noord-Brabant en Limburg hebben veel last van het huidige gedoogbeleid.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten adviseerde vorig jaar al om de wietteelt te reguleren.

In september diende D66 een initiatiefwet in om de wietteelt te legaliseren. Dat voorstel kreeg steun van onder andere regeringspartij PvdA, maar niet van de VVD. Minister Van der Steur (VVD) en premier Rutte reageerden toen negatief op het voorstel.

Cannabisproducenten

Voorzitter Joachim Helms van de Bond van Cannabis Detaillisten noemt de koerswijziging van de VVD goed nieuws en hoopt dat de coffeeshophouders na de verkiezingen betrokken zullen worden bij de uitwerking.

"Ik begrijp dat de VVD die regulering graag landelijk wil regelen", zegt Helms. "Dan moeten we kijken naar bijvoorbeeld Canada. Daar hebben ze een paar hele grote kwekers, maar je moet ervoor zorgen dat er ook een heleboel kleinere zijn." Volgens hem moet de consument centraal staan, en ging dat in Canada niet goed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl