NOS NieuwsAangepast

Kabinet ziet weinig in regulering wietteelt

Het kabinet lijkt weinig te zien in de plannen van D66 om de wietteelt te reguleren. Kamerlid Bergkamp komt met een initiatiefwet die voorstelt om kwekerijen onder controle van de overheid te brengen. Telers mogen dan onder voorwaarden legaal produceren. Een Kamermeerderheid lijkt het plan steunen, het kabinet is minder enthousiast.

"Het huidige gedoogbeleid voor wiet heeft meer voordelen dan het reguleren van de teelt", zei minister Van der Steur na de ministerraad. Premier Rutte sluit zich daarbij aan. Hij denkt dat de illegale wietteelt gewoon doorgaat, omdat het grootste deel naar het buitenland gaat. "Laten we niet naïef zijn, als er in Nederland een hele lieve poldervariant wordt gebrouwen, hoe groot is dan de kans dat die gebruikt gaat worden?"

Bergkamp wil met haar plannen juist de illegale wietteelt aanpakken. Volgens haar kan de criminaliteit bestreden worden als de teelt onder controle en voorwaardelijk wordt toegestaan. Volgens Bergkamp is er in ons land al te lang een scheef gedoogbeleid, waarbij wiet wel verkocht maar niet geteeld mag worden. Bergkamp benadrukt dat veel burgemeesters ook al langer pleiten voor legalisering.

Het kabinet vraagt zich af of dat gaat werken. Van der Steur: "Een groot deel van de wiet gaat naar het buitenland, met legaliseren los je lang niet alle criminaliteitsproblemen op. Daarnaast hebben we het huidige beleid ook omdat we internationaal verdragen gesloten hebben die legaliseren verbieden."

Het is gewoon troep. Laten we niet naïef zijn, het overgrote deel gaat naar het buitenland, hoe groot is de kans dat als er in Nederland een poldervariant wordt gebrouwen dat die dan ook wordt gebruikt?

premier Rutte

Van der Steur begrijpt wel dat het legaliseren het "dilemma van de achterdeur" zou kunnen oplossen: het kopen van wiet wordt nu wel gedoogd, de productie en verkoop ervan niet. "Maar de criminaliteit blijft gewoon bestaan, of je nu reguleert of gedoogt."

Ook premier Rutte benadrukt dat er nog steeds gehandhaafd zal moeten worden als de teelt gelegaliseerd wordt. "De criminaliteitsproblemen zullen dan niet zomaar minder worden", aldus Rutte.

Troep

"Het spul van tegenwoordig is troep, waarvan we weten dat het heel slecht is voor je gezondheid. Dat is echt niet meer te vergelijken met vroeger," aldus Rutte. Het argument dat onder controle van de overheid betere en gezondere wiet geteeld wordt, vertrouwt hij niet. " Het overgrote deel van de wiet gaat naar het buitenland. Het lijkt me naïef te denken dat er voor een lichtere poldervariant belangstelling zou zijn".

Het kabinet benadrukt dat het nu aan de Tweede Kamer is om het wetsvoorstel verder te behandelen. "Ik ga er geen voorspelling op loslaten, wij zullen te zijner tijd ons standpunt bepalen en onze adviserende rol uitvoeren", aldus Van der Steur.

In de Tweede Kamer steunen GroenLinks, PvdA, SP, de fractie Bontes-Van Klaveren, Partij voor de Dieren, 50Plus, Klein, Houwers en de fractie Kuzu-Öztürk het D66-plan. Daarmee zouden er net de 76 benodigde stemmen zijn.

In de Eerste Kamer is een meerderheid voor het plan allerminst zeker. CDA, ChristenUnie, SGP en ook PVV en VVD zijn tegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl