Kamermeerderheid voor gereguleerde wietteelt
Hennep die wordt geteeld door kwekerijen onder controle van de overheid; een initiatiefwet van D66 die dit wil regelen kan rekenen op een Kamermeerderheid.
Kamerlid Vera Bergkamp zet zich al langer voor deze ontwikkeling in. Het omslagpunt kwam deze week, toen de fractie Bontes-Van Klaveren aan D66 liet weten het plan ook te steunen. Het plan krijgt verder steun van PvdA, GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren, 50Plus, Klein, Houwers en de fractie Kuzu-Öztürk.
Daarmee lijkt voor het eerst een Kamermeerderheid voor gereguleerde hennepteelt. Bergkamp: "We hebben in ons land al heel lang een scheef gedoogbeleid. Je mag wiet wel verkopen, maar niet telen en vervoeren. Dat vinden we niet goed. Als we het gaan reguleren is dat goed voor de volksgezondheid en goed om de criminaliteit onder controle te krijgen. Een groot deel van de bevolking en gemeenten steunt dit ook".
De nieuwe wet maakt ook het toezicht op de kwaliteit van de wiet mogelijk, zegt Bergkamp op Radio 1. "Mensen hebben nu vaak geen idee wat ze roken".
Gesloten systeem
Het wetsvoorstel regelt dat coffeeshophouders wiet aankopen van 'vergunninghouders' die in een gesloten systeem telen. De teelt van de wiet moet aan voorwaarden voldoen en wordt gecontroleerd door de overheid. Kwekerijen zonder vergunning moeten worden opgespoord en ontmanteld. Daar drongen burgemeesters al langer op aan.
De PvdA zegt het plan inhoudelijk te steunen, maar ziet nog wel praktische problemen. "We zullen goed in overleg moeten met gemeenten hoe dit aan te pakken. Vragen zijn ook wie de controles gaat uitvoeren en betalen. Daar zal de Voedsel en Warenautoriteit ook bij betrokken moeten worden. Kortom, we moeten er goed naar kijken maar staan positief tegenover het plan", aldus PvdA-Kamerlid Volp.
Standpunt kabinet
D66 erkent dat hier goed naar gekeken moet worden, maar is optimistisch en hoopt het nog voor de verkiezingen van komend voorjaar te regelen. Kamerlid Bergkamp "De initiatiefwet is al naar de Raad van State geweest en op onderdelen aangepast. Het is de bedoeling dat we nog deze Kamerperiode over de wet spreken".
In de Eerste Kamer is nog geen meerderheid voor het plan. Minister Van der Steur wil niet op voorhand zeggen hoe het kabinet het voorstel beoordeelt. "Het is aan de Tweede Kamer, daar zullen we het voorstel behandelen en we zullen zien hoe dat afloopt. Wij hebben een regeringsbeleid dat helder en duidelijk is, de Kamer mag altijd met voorstellen komen. Het kabinetsstandpunt wordt in de procedure bepaald en daar loop ik niet op vooruit".