Wietkwekerij
NOS Nieuws

Taskforce pakt wietteelt zuid-Nederland aan

De Taskforce Brabant Zeeland heeft in de strijd tegen drugscriminelen vorig jaar 70 growshops gesloten. Verder werd er bij drugscriminelen beslag gelegd op goederen met een waarde van ruim 36 miljoen euro. Ook werden 25 kwekerijen met elk minimaal 10.000 stekjes van wietplanten opgerold.

Bij de taskforce zijn naast de politie en het Openbaar Ministerie ook de Belastingdienst en de 79 gemeenten in Brabant en Zeeland betrokken. Sinds 2014 houdt de taskforce zich bezig met de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit.

Dat leidde vorig jaar tot de sluiting van 259 drugspanden en 119 onderzoeken naar criminele samenwerkingsverbanden. Ook zijn zogenoemde facilitators aangepakt. Dat zijn bijvoorbeeld elektriciens of hokkenbouwers die bij de productie van wiet of syntetischge drugs betrokken zijn.

Via Meld Misdaad Anoniem kwamen vorig jaar bijna 3000 meldingen binnen over hennep en harddrugs. Die leidden uiteindelijk tot 250 aanhoudingen in Brabant en Zeeland.

Verschuiving

Volgens de taskforce laat de aanpak inmiddels een verschuiving van de wietteelt naar België zien. Voor coffeeshophouders in Brabant en Zeeland wordt het steeds lastiger om aan goede wiet te komen, zegt Derrick Bergman van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod. "Er wordt steeds vaker wiet verkocht die is verzwaard, of wiet met veel bestrijdingsmiddelen.

Dat komt omdat de politie er zo dicht bovenop zit. Daarom moeten telers alles sneller doen, van oogsten tot drogen, waardoor je aan het einde een veel minder goed product hebt."

Ook kleine telers worden door de taskforce opgerold. Bergman: "Zij zorgden vaak voor de voorraad van coffeeshop en waren betrouwbaar om ze hun eigen wiet ook zelf gebruikten en dus beter voor hun planten zorgden. Nu moet die wiet via andere kanalen worden gevonden. Het is een soort Wilde Westen geworden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl