ANP

Gemeenten negeren verbod regulering wietteelt

De patstelling tussen gemeenten en de regering over gereguleerde wietteelt is groter dan ooit. Terwijl de Tweede Kamer onlangs alle experimenten met hennepteelt verbood, blijven ruim vijftig gemeenten de gereguleerde wietteelt steunen. Dat blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur.

Nieuwsuur ging langs in Utrecht en Zwijndrecht, twee steden met vergaande plannen voor het reguleren van de hennepteelt.

Gemeenten negeren verbod regulering wietteelt

"Het wordt tijd dat Den Haag de ogen opent voor de realiteit en de achterdeur-problematiek rondom de hennepteelt", stelt Jos Heijmans, burgemeester van Weert. Weert is een van de 55 gemeenten die het Joint Regulation manifest ondertekende.

Net als Wageningen, waar onlangs een motie werd aangenomen die het college van burgemeester en wethouders moet aansporen actief te blijven zoeken naar mogelijkheden voor regulering, ondanks het verbod.

Je moet kiezen voor een totaalverbod op softdrugs óf voor het reguleren van de wietteelt, om zo via de geleidelijke weg de criminaliteit te verdringen.

Dominic Schrijer, burgemeester van Zwijndrecht

Afgelopen mei werd met een krappe meerderheid een motie van CDA-Kamerlid Peter Oskam aangenomen. Hij wilde dat het kabinet gemeenten "geen enkele ruimte" zou geven om wietteelt zelf te organiseren of experimenten voort te zetten.

Dominic Schrijer, burgemeester van Zwijndrecht denkt dat het CDA hiermee alvast aan het voorsorteren is voor de volgende verkiezingen. "Door het zo politiek te maken wordt de hele discussie geblokkeerd", zegt Schrijer (PvdA).

Hoewel hij zich kan inleven in de argumenten van de tegenstanders, zijn de problemen nu zo groot dat het vraagt om nieuw beleid. "Je moet kiezen voor een totaalverbod op softdrugs óf voor het reguleren van de wietteelt om zo via de geleidelijke weg de criminaliteit te verdringen."

Controleren

In de steden met coffeeshops lopen ze al langer aan tegen problemen met het gedoogbeleid. Burgemeester Schrijer: "De wietteelt moet weg uit woonhuizen en bedrijventerreinen. Het moet onder staatstoezicht aan banden worden gelegd en gecontroleerd worden.”

Er is volgens de gemeenten en coffeeshops geen enkele controle op de kwaliteit van de wiet en daarmee is er een groter gezondheidsrisico voor de bevolking.

Burgemeester Schrijer denkt samen met de lokale coffeeshop Xpresso een maas in de wet te hebben gevonden, door te kiezen voor een proef op wetenschappelijke basis. Om grip te krijgen op de kwaliteit wil Zwijndrecht geteelde wiet laten testen in Leiden op bestrijdingsmiddelen en THC-gehalte.

Cannabis Social Clubs

Een andere gemeente met concrete plannen is Utrecht. De Domstad kiest bewust voor een andere aanpak. Wethouder van Volksgezondheid, Victor Everhardt (D66) overlegt binnenkort met het OM over de oprichting van Cannabis Social Clubs (CSC).

"We hebben ons voorstel goed onderbouwd en willen starten. We moeten wel zorgvuldig zijn want we willen niet dat leden van de clubs de politie op hun dak krijgen." Een Cannabis Social Club bestaat uit maximaal honderd volwassenen die gezamenlijk wiet telen voor eigen gebruik.

Jan van Piekeren, woordvoerder van CSC Domstad, wil graag beginnen met de teelt. Maar hij is bang dat het nog een tijd duurt voor het zover is. "Na dertig jaar gedoogbeleid zit de recreatieve cannabisgebruiker nog steeds in de kast. De homo’s zijn geëmancipeerd maar wij zitten nog steeds vast. Het wordt hoog tijd voor een grote coming out!" Hij wil met CSC Domstad zorgen dat de leden niet meer afhankelijk zijn van de wisselende kwaliteit van de wiet in coffeeshops.

Handhaven

Kamerlid Oskam is ervan overtuigd dat de gemeenten niet starten met hun experimenten. Hij denkt ook dat minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie zal handhaven, als er wel een proef wordt gestart.

"Iedereen mag zijn eigen afwegingen maken, maar wietteelt mag gewoon niet. Ik snap de bezwaren van de gemeenten maar gemeentewiet is volgens ons niet de oplossing voor de overlast", zegt Oskam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl