eredivisieblog

Utrecht komt terug tegen Excelsior en speelt gelijk • Feyenoord klimt naar tweede plek

liveblog gesloten

Op naar de interlands

We sluiten dit liveblog en richten onze blik op de komende interlands van het Nederlands elftal tegen Ierland en Gibraltar.

Ook Oranje is op de voet te volgen via de NOS. Tot dan!

Utrecht pakt op valreep punt tegen Excelsior

Utrecht trekt na de treffer nog een keer ten aanval. Mats Seuntjens speelt het niet goed uit en ook de daaropvolgende corner levert niets op. Beide ploegen moeten leven met een puntendeling.

FC Utrecht-Excelsior 2-2

UTR - EXC | 90+3 Goal Utrecht

En daar is de gelijkmaker voor Utrecht. In extremis kopt verdediger Modibo Sagnan raak uit een corner.

UTR-EXC | 70' Goal Excelsior

Utrecht is terug in de race als Can Bozdogan de bal van een meter of 20 meter binnenschiet.

De thuishaven van Utrecht komt spontaan tot leven. Zit er nog een goal voor Utrecht in?

FC Utrecht-Excelsior 1-2

UTR-EXC | 62' Goal Excelsior

Lazaros Lamprou verergert het Utrechtse leed door de 0-2 voor Excelsior te maken. De Griek kopt van dichtbij raak.

"Utrecht wakker worden!", roepen de supporters van de thuisploeg.

Wat kan Utrecht nog?

FC Utrecht-Excelsior 0-2

UTR-EXC | 53' Goal Excelsior

Couhaib Driouech zet Excelsior op voorsprong in de Galgenwaard.

De aanvaller zet aan de linkerkant goed door, weet Hidde ter Avest van zich af te schudden en schiet de bal hoog in de korte hoek.

Ook doelman Vasilis Barkas is verslagen, want die vermoedde hoogstwaarschijnlijk een voorzet van Driouech.

FC Utrecht-Excelsior 0-1

Excelsior viert de 0-1 van Couhaib Driouech

UTR-EXC | 41' Van der Hoorn geblesseerd eraf

Mike van der Hoorn kan niet verder bij FC Utrecht. De centrale verdediger grijpt naar de maag/borststreek als hij het veld verlaat,

Can Bozdogan is de vervanger van Van der Hoorn.

FC Utrecht-Excelsior 0-0

Reacties Feyenoord-AZ

Een reactie van Arne Slot (Feyenoord), Quinten Timber (Feyenoord), Pascal Jansen (AZ) en Bruno Martins Indi (AZ) na de topper tussen Feyenoord en AZ in Rotterdam.

We zijn begonnen in Utrecht

De bal rolt in Stadion Galgenwaard bij FC Utrecht-Excelsior.

Aké meldt zich af bij Oranje

Nathan Aké heeft zich geblesseerd afgemeld bij bondscoach Ronald Koeman.

De verdediger van Manchester City mist hierdoor de interlands van het Nederlands elftal tegen Ierland (18 november) en Gibraltar (21 november). Koeman roept geen vervanger op.

UTR-EXC | De opstellingen

Beide trainers zien geen reden om iets te veranderen aan de opstelling van vorige week. Toen speelde FC Utrecht gelijk tegen FC Twente (1-1) en Excelsior hield AZ op een gelijkspel (1-1).

De opstelling van FC Utrecht tegen Excelsior
De opstelling van Excelsior tegen FC Utrecht

De stand in de eredivisie

Stand eredivisie

Nog één wedstrijd te gaan in speelronde 12. Vanavond ontvangt FC Utrecht Excelsior, de aftrap in de Galgenwaard is om 20.00 uur.

FEY-AZ | 90+4' Feyenoord wint

Het doelpunt van Timber is genoeg voor de drie punten tegen AZ, en daarmee klimt de ploeg van trainer Slot naar de tweede plaats in de eredivisie.

Lees hier het wedstrijdverslag:

FEY-AZ | 88' Spannende slotfase

Trainer Jansen zweept AZ nog maar eens op en stuurt zijn mannen naar voren. Wat kan er nog in de laatste minuten en de blessuretijd?

Qua balbezit en druk vooruit doet AZ het goed in de tweede helft, maar grote kansen blijven uit. Na rust hebben de bezoekers nog niet één keer tussen de palen geschoten.

FEY-AZ | 75' Na paal en net nu de lat

Timber is met zijn schoten de belangrijkste man aan de kant van Feyenoord. Aan het begin van de wedstrijd raakte hij, via de vingertoppen van Ryan, al de paal. Vervolgens schoot hij de 1-0 binnen en nu raakt hij de lat.

Het lukt Feyenoord maar niet om AZ definitief van zich af te schudden met een tweede doelpunt. AZ blijft daarom in de wedstrijd, en laat na rust al meer zien dan in de eerste helft.

FEY-AZ | 66' Gimenez en Paixão eruit

Trainer Slot ziet ook dat er iets moet veranderen bij Feyenoord. Hij brengt Ueda en Zerrouki in de ploeg. Dat betekent dat spits Gimenez en Paixão naar de kant gaan.

Gimenez heeft voor het vierde duel op rij niet gescoord, maar kreeg daar vandaag ook niet echt kansen toe.

FEY-AZ | 63' AZ beter

Goede fase van AZ, misschien komt het door de frisse krachten. Feyenoord wordt op eigen helft teruggedrongen en is slordig in de tweede helft.

Grote kansen levert het AZ nog niet op, maar met druk vooruit veroorzaken de bezoekers wel hachelijke momenten in de Feyenoord-defensie.

FEY-AZ | 55' Drie wissels AZ

Trainer Jansen brengt met Poku en Van Brederode twee nieuwe aanvallers. Die kan AZ goed gebruiken, want er kwam aanvallend weinig vanaf de flanken. Ook Goudmijn komt in de ploeg.

Sadiq, Van Bommel en Mijnans verlaten het veld.

FEY-AZ | 53' Kansen Feyenoord

Het gevaar van Feyenoord komt opnieuw van Timber. Hij gaat de combinatie aan met spits Gimenez en schiet vervolgens richting de korte hoek. Keeper Ryan zit er goed bij en voorkomt de 2-0.

Uit de corner kopt Hancko net over het doel.

FEY-AZ | 47' Schot Pavlidis

AZ begint goed aan de tweede helft. Na een aanval over links bezorgt Møller Wolfe de bal bij Pavlidis. De spits draait en schiet, langs de verre kruising.

Beide ploegen zijn ongewijzigd uit de kleedkamer gekomen.

ALM-AJA | Reacties

Bekijk de reacties van Ajacieden Brobbey en Hato en de beide trainers: Pastoor (Almere City) en Van 't Schip (Ajax).

FEY-AZ | 45+4' Kans Pavlidis

De Griekse spits is de enige die voor gevaar zorgt namens AZ. Pavlidis probeert het in de blessuretijd van de eerste helft met een schot, maar maakt het Feyenoord-doelman Bijlow niet al te moeilijk.

Daarmee gaan we de rust in, met name AZ zal genoeg te bespreken hebben in de kleedkamer. Over een kwartier verder.

Pavlidis

FEY-AZ | 43' Controle Feyenoord

De thuisploeg heeft de wedstrijd na de goal van Timber in handen. En dat zint AZ niet. Het lukt de bezoekers nog niet om echt aan het voetballen te komen, maar ze gaan er wel stevig in.

Het leidt tot een klein opstootje na een overtreding van Martins Indi. Onder meer Timber en Sadiq hebben het met elkaar aan de stok, de doelpuntenmaker krijgt een gele kaart.

Irritaties na de overtreding van Martins Indi

FEY-AZ | 33' Harde tackle De Wit

Dat doet veel pijn bij Stengs. De tackle van De Wit was op de bal, maar hij nam ook de voeten van Stengs mee. De Feyenoorder blijft liggen en wordt op het veld behandeld. Hij strompelt vervolgens naar de kant, maar lijkt wel verder te kunnen.

FEY-AZ | 24' Doelpunt Feyenoord

Timber, nu wel raak! Hij laat de Kuip trillen, 1-0 voor Feyenoord.

Na twee minuten probeerde hij het al, toen had Ryan nog een antwoord op zijn schot. Dit keer niet, van afstand schiet de middenvelder hoog binnen.

• ANP
    Quinten Timber schiet al vallend raak
  • ANP
    Stengs viert het feestje mee met Timber

FEY-AZ | 21' AZ laat zich niet lokken

De Alkmaarders hebben de organisatie goed op orde in de Kuip. Feyenoord krijgt alle tijd om op te bouwen en neemt die ook in de hoop AZ uit de tent te lokken. Maar AZ hapt niet, en wacht rustig af.

Niet de meest attractieve topper tot nu toe, maar het wordt interessant hoe, en door wie, in deze wedstrijd het verschil gemaakt gaat worden.

FEY-AZ | 11' Aftasten

Na een flitsende start, die net geen doelpunt opleverde, doet Feyenoord het nu rustig aan. De bal wordt achterin rond getikt om te kijken wat de plannen van AZ zijn. Die zetten gematigd druk. Beide teams zoeken naar de ruimtes.

FEY-AZ | 2' Vingertoppen en de paal

Hard schot van Timber, AZ-keeper Ryan zit er nog aan en tikt de bal tegen de paal. Lekkere start van de wedstrijd in een sfeervolle Kuip.

FEY-AZ | 1' Aftrap

De topper van deze voetbalzondag is begonnen. Nummer 3 AZ op bezoek bij nummer 4 Feyenoord.

De topper in Rotterdam

Tijd om de blik volledig te richten op de topper tussen Feyenoord en AZ.

Voor de volledigheid hier nog een keer de opstellingen:

• NOS
    De opstelling van Feyenoord tegen AZ
  • NOS
    De opstelling van AZ tegen Feyenoord

ALM-AJA | 90+4' Afgelopen!

Ajax is na twee zeges in de eredivisie opnieuw tegen een zeperd aangelopen. De moeizaam spelende Amsterdammers lieten bij Almere City in de blessuretijd een overwinning door de vingers glippen: 2-2.

Lees hier de wedstrijdverslagen van Almere City - Ajax en FC Volendam - Sparta:

ALM-AJA | 90+2' Gelijkmaker Almere!

Tahirovic haalt Resink onderuit in de zestien en Nijhuis wijst naar de stip!

Robinet gaat achter de bal staan en schiet binnen: 2-2. Het kleine stadion in Almere ontploft.

ALM-AJA | 90' Spannend slot

Sinds de 1-2 van Ajax vliegt het spel weer alle kanten op. Almere City geeft zich echt niet zomaar gewonnen en hoopt nog toe te kunnen slaan. Ajax blijft slordig.

Er resteren nog drie minuten blessuretijd.

VOL-SPA | 90+1' Weer een Sparta-doelpunt

In blessuretijd maakt Verschueren er zelfs nog 1-4 van. De drie punten gaan mee naar Rotterdam, het Volendamse publiek zoekt de uitgang op. Hun ploeg had misschien wel meer verdiend, maar krijgt een lesje in effectiviteit.

VOL-SPA | 87' Sparta op 1-3

Doelpunt voor de Rotterdammers. Unieke middag voor verdediger Vriends, die zijn tweede van de wedstrijd maakt. Na een kopbal van spits Lauritsen schiet Vriends van dichtbij binnen.

ALM-AJA | 83' Doelpunt Ajax

Tahirovic met de 1-2 voor Ajax. Die zat er aan te komen. Ajax speelt in een tempo hoger dan Almere, dat het lang heeft volgehouden maar nu toch op achterstand komt. Net als bij de 1-1 komt de assist van Brobbey,

VOL-SPA | 78' Kuol voorlangs

Kansjes over en weer in de tweede helft, waarin Volendam zoekt naar de gelijkmaker. Invaller Kuol nu met het schot, maar de bal gaat voor het doel langs.

ALM-AJA | 77' Dubbele kans Ajax

Brobbey? Nee. Akpom? Ook niet.

Ajax dringt aan maar komt hier niet op voorsprong. Na de inzet van Brobbey valt de rebound voor de voeten van Akpom. Doelman Bakker stormt vooruit en voorkomt dat de invaller zijn tweede kan maken.

ALM-AJA | 69' Gelijkmaker Ajax

Ingevallen na de 1-0 van Almere en hij maakt meteen de gelijkmaker. Chuba Akpom is de naam! Hij zet Ajax weer op gelijke hoogte met Almere City.

De Engelsman kwam in de ploeg voor Bergwijn, die de aanvoerdersband heeft afgegeven aan de 17-jarige Hato.

Chuba Akpom

ALM-AJA | 67' Doelpunt Almere City

Sensatie in Almere! 1-0 voor Almere City. Ritmeester van de Kamp maakt een scherpe counter af door in een beweging keeper Ramaj en verdediger Sutalo uit te kappen.

ALM-AJA | 66' Weer Brobbey

Net niet, Brobbey haalt maar weer eens uit. Doelman Bakker heeft moeite met de krachtige uithaal, maar werkt de bal over de achterlijn en houdt Almere City overeind.

De spits van Ajax was al drie keer gevaarlijk in de tweede helft, maar scoren lukt nog niet.

Brian Brobbey

ALM-AJA | 57' Schot Brobbey

De spits van Ajax probeert het maar eens van afstand, maar Brobbey weet doelman Bakker niet te verrassen. Ajax probeert het spel vaker te versnellen, maar het leidt nog nergens toe. Almere blijft loeren op de counter.

Wie breekt de wedstrijd open?

ALM-AJA | 49' Doelpunt Almere afgekeurd

Hansen kopt raak, maar Ajax ontsnapt want de vlag gaat omhoog. De Noorse aanvaller stond buitenspel.

Taylor geeft aan de andere kant ook een teken van leven namens Ajax. De middenvelder raakt met een lage schuiver de paal, het blijft voorlopig 0-0.

ALM-AJA | 46' Drie wissels Ajax

Forbs, Tahirovic en Gaaei komen in de ploeg van trainer Van 't Schip, die in de tweede helft duidelijk iets anders wil zien van zijn ploeg. Mikautadze, Berghuis en Sosa zijn achtergebleven in de kleedkamer.

Ook in Volendam is de tweede helft begonnen. Daar geen wissels in de rust.

FEY-AZ | De opstellingen

Feyenoord-trainer Slot doet voor de thuiswedstrijd tegen AZ weer een beroep op Jahanbakhsh, hij begint als rechtsbuiten. Daarom staat Stengs weer op '10' voor middenvelders Wieffer en Timber. Achterin start aanvoerder Trauner voor het eerst sinds eind september weer in een eredivisiewedstrijd.

Bij de bezoekers uit Alkmaar geen verrassingen in de basis, trainer Jansen kiest voor dezelfde elf waarmee AZ donderdag startte tegen Aston Villa (2-1 verlies).

Rust op beide velden

De eerste helft zit erop in Almere, waar Ajax zich nog niet kan onderscheiden van de 'lokale FC', zoals de harde kern van Almere City hun club omschreef op een spandoek voor de wedstrijd.

Ook in Volendam is het inmiddels rust. Daar leidt Sparta met 1-2 door doelpunten van Vriends en Kitolano, De Haan scoorde tussendoor voor Volendam.

VOL-SPA | 42' Doelpunt Sparta

Kitolano zet Sparta op voorsprong in Volendam. Hij krijgt de bal met wat geluk mee en doet het dan heel mooi met een schot in de verre hoek.

ALM-AJA | 39' Berghuis voorlangs

Het scheelt niet veel, maar het schot van Berghuis gaat langs naast het doel van Almere City. Hij leek eerder last te hebben van een blessure, maar Berghuis laat zich nu zien door naar binnen te snijden voor het schot.

Ajax zoekt, maar vindt tot op heden nog maar weinig. Ook aan de andere blijft het bij speldenprikjes van de thuisploeg.

ALM-AJA | 25' Hlynsson in de sandwich

Na een gezapige openingsfase met vooral overtredingen golft het spel nu heen en weer. Almere-middenvelder Robinet waarschuwt Ajax met een schot van afstand, even later is Hlynsson er aan de andere kant bijna doorheen.

De jonge IJslander lijkt op weg naar een grote kans, maar gaat tussen twee verdedigers onderuit. Geen overtreding, wel pijn bij Hlynsson.

ALM-AJA | 17' Vierde gele kaart

Het is niets voor scheidsrechter Nijhuis, die wedstrijden liever afdoet zonder al te veel fluiten en kaarten. De felle spelers van Almere City laten hem echter weinig keus.

Na verdedigers Jacobs en Van Bruggen gaat nu ook middenvelder Robinet op de bon. Daarmee staat het totaal na zeventien minuten voetballen al op vier gele kaarten. Kansen zijn er nog nauwelijks, alleen Bergwijn had een poging maar schoot voorlangs.

ALM-AJA | 15' Opstootje

Brobbey en Van Bruggen hebben het met elkaar aan de stok na een overtreding. Ze grijpen elkaar bij het shirt en er worden duidelijke woorden gewisseld. Scheidsrechter Nijhuis geeft beide spelers geel.

VOL-SPA | 13' Gelijkmaker Volendam

Heerlijke uithaal van De Haan voor 1-1. De Haan twijfelt niet als de bal per toeval voor zijn voeten komt en laat Sparta-doelman Olij kansloos.

Milan de Haan schiet raak

VOL-SPA | 7' Doelpunt Sparta

Vriends met de 0-1! Bij de eerste kans van Sparta zat Volendam-keeper Backhaus er nog goed bij, even later is een bal door de lucht hem te machtig.

De Duitser draagt een pet tegen de zon, maar hij zit mis bij de voorzet van Kitolano, ingekopt door Vriends.

Bart Vriends

Aftrap in Almere en Volendam

De twee duels op het klassieke tijdstip van 14.30 uur zijn begonnen. Zet Ajax de opmars door met een derde zege op rij in de eredivisie? En houdt Sparta aansluiting bij de bovenste vijf van de eredivisie?

Vrouwen Feyenoord verlaten laatste plaats

Feyenoord heeft voor de tweede keer op rij gewonnen in de eredivisie voor vrouwen. In de kelderkraker versloegen de Rotterdammers AZ met 2-1.

Dat betekent dat Feyenoord eindelijk van die laatste plek af is ten koste van de Alkmaarse formatie.

VOL-SPA | De opstellingen

Bij FC Volendam kiest trainer Kohler voor dezelfde elf als vorige week (3-3 bij NEC). Plat terug van een blessure, maar hij zit op de bank.

Clement ontbreekt bij Sparta, op zijn plaats start de Canadees Brym.

De opstelling van FC Volendam tegen Sparta
De opstelling van Sparta tegen FC Volendam

PSV-PEC | 90+4' Afgelopen: 4-0

De score had gezien de kansen nog veel hoger uit kunnen vallen, maar PSV wint ruim van PEC Zwolle en boekt de twaalfde zege op rij.

PSV-PEC | 78' Doelpunt PSV

4-0! Drie wissels maken PSV niet minder. De Amerikanen in Eindhovense dienst maken er een feestje van: invaller Tillman rondt een fraaie aanval af na een assist achter het standbeen langs van Dest.

Eén van de wissels was overigens gedwongen, verdediger Ramalho ging er geblesseerd af.

Tillman en Dest

ALM-AJA | De opstellingen

Sosa en Mikautadze staan vanmiddag in de basis bij Ajax, dat op bezoek gaat bij Almere City (14.30 uur). Dat gaat ten koste van Gaaei en Vos, die donderdag tegen Brighton nog wel aan de aftrap stonden.

Almere City gaat het doen met dezelfde elf waarmee vorige week werd gewonnen bij Sparta (1-2).

De opstelling van Almere City tegen Ajax
De opstelling van Ajax tegen Almere City

PSV-PEC | 57' Doelpunt - en record - PSV

Luuk de Jong kopt de 3-0 binnen, zijn tiende van het seizoen. Daarmee is PSV de eerste club ooit die in elf eredivisiewedstrijden op een rij drie keer weet te scoren.

Met zijn 159ste doelpunt passeert De Jong ook de vandaag jarige Wim Kieft (158 goals) op topscorerslijst aller tijden van de eredivisie. Daar staat hij nu elfde achter Cor van der Gijp (162).

PSV-PEC | 51' PSV raakt de paal

Dest met een poging van randje zestien, via een PEC-verdediger belandt de bal op de paal. De rebound is voor Bakayoko, maar al struikelend krijgt hij de bal niet tussen de palen.

Even later volgt de beste kans van PEC tot nu toe. Reijnders valt in duel met Teze, staat snel op maar vindt dan bij het schieten keeper Benitez op zijn weg.

PSV-PEC | 46' Geen wissels

Beide teams gaan in de tweede helft verder met dezelfde spelers.

PSV is nog niet helemaal bij de les in de eerste minuut na rust, het gaat maar net goed als keeper Benitez in de opbouw Schouten in verlegenheid brengt met een moeilijke bal. PEC kan niet profiteren.

Vooruitblik op de topper

Feyenoord - AZ is later vanmiddag een bijzonder duel voor Calvin Stengs. De groeit dit seizoen uit tot een belangrijke pion van de Rotterdammers en treft vandaag zijn oude club AZ.

De carrière van Stengs lijkt nu echt op gang te komen. Er waren twijfels in de jeugd, een veelbelovende start bij AZ, een zware blessure en wisselvallige buitenlandse avonturen. Maar dit seizoen ontwikkelt de 24-jarige aanvaller zich razendsnel in het "warme bad" Feyenoord. Hij keerde terug in de selectie van Oranje.

"Hij was heel tenger", weet Lee-Roy Echteld nog. De jeugdtrainer kreeg Stengs bij AZ onder zijn hoede. "Qua leeftijd moest hij al naar de onder 17, maar er was discussie. Hij bleef een jaar langer bij mij in de onder 16."

PSV-PEC | 45+2' Rust

PSV staat halverwege op een comfortabele 2-0 voorsprong tegen PEC Zwolle. In de slotfase van de eerste helft deelden de bezoekers wat tikken uit. Na Mac Nulty kwam dat ook ex-PSV'er Thomas op een gele kaart te staan. Hij haalde flink door, maar trok net op tijd zijn been in om niet met rood van het veld te moeten.

Over een kwartiertje verder gaan we verder in Eindhoven.

PSV-PEC | 40' Frustratie PEC

Garcia Mac Nulty heeft een zware middag, hij staat tegen de beweeglijke PSV-aanvaller Bakayoko. Na veertig minuten in de draaimolen haalt de linksback van PEC zijn tegenstander maar eens onderuit.

Een PSV-supporter had het al aan zien komen en heeft zijn kaarten mee. Maar dat is niet nodig, arbiter Oostrom bestraft Mac Nulty met geel.

PSV-fan geeft Mac Nulty geel

PSV-PEC | 35' Recordjacht

PSV scoort er dit seizoen flink op los in de eredivisie. De ploeg van trainer Bosz scoorde in de afgelopen tien competitieduels minstens drie keer. Alleen in de openingswedstrijd tegen FC Utrecht bleef de teller steken op 2-0.

Mocht er vandaag nog een doelpuntje vallen, is PSV de eerste club ooit die (minimaal) drie keer scoort in elf eredivisiewedstrijden op een rij.

PSV-PEC | 28' Doelpunt PSV

En daar is de 2-0! Het begint weer bij Schouten, ook al belangrijk in de aanloop naar de 1-0. Nu is Til het eindstation, hij maakt het knap af op aangeven van Bakayoko.

Guus Til

PSV-PEC | 23' Halve kansen

De eindpass van Veerman die niet aankomt, een kopbal van De Jong voor het doel langs. Het lijkt wachten op de 2-0 voor PSV, maar echt grote kansen zijn er al even niet geweest.

PEC doet aardig mee en komt er soms verrassend uit, maar is nog niet in de buurt geweest van een gelijkmaker.

PSV-PEC | 8' Kans Veerman

Drie minuten na de openingstreffer is het al bijna weer raak. Keeper Schendelaar voorkomt dat Veerman 2-0 kan maken.

PSV-PEC | 5' Doelpunt PSV

Lozano met de 1-0 voor PSV! De Eindhovenaren vallen in de eerste minuten aan, PEC probeert het dicht te houden maar de Mexicaan heeft niet veel ruimte nodig. Op aangeven van Til schuift hij de bal langs doelman Schendelaar.

Hirving Lozano

PSV-PEC | 1' Aftrap

Nadat verdediger Ramalho in het zonnetje is gezet voor zijn honderdste eredivisiewedstrijd voor PSV heeft spits Luuk de Jong de wedstrijd in gang gezet.

Almere en Amsterdam, onlosmakelijk verbonden.

Almere City-aanvoerder Danny Post en algemeen directeur John Bes hebben, net als de stad en de club zelf, een link met Amsterdam. Ze vertellen over de connecties in voorbeschouwing op het eredivisieduel met Ajax, dat vanmiddag om 14.30 uur op het programma staat.

Thomas met PEC tegen PSV

Ryan Thomas keert met de Zwollenaren terug in Eindhoven, waar hij de stap omhoog door blessures nooit helemaal kon zetten. De 28-jarige middenvelder keerde een jaar geleden terug bij PEC, nadat hij in vier jaar PSV slechts 48 wedstrijden speelde.

Ook dit seizoen begon voor de Nieuw-Zeelands international weer met fysieke tegenslag, vorige week stond hij voor het eerst in de basis.

De opstelling van PEC tegen PSV

PSV ongewijzigd na Europese zege

De Eindhovenaren beginnen met dezelfde elf die dinsdag aan de aftrap stonden tegen RC Lens (1-0). Guus Til krijgt dus weer de voorkeur boven Malik Tillman en Ismael Saibari.

De opstelling van PSV tegen PEC

Trots overheerst bij Bosz na Oranje-selectie Schouten

Over naar Eindhoven, waar PSV straks speelt tegen PEC Zwolle.

PSV-coach Peter Bosz uitte deze week zijn trots over de Oranje-selectie van Jerdy Schouten voor de resterende EK-kwalificatiewedstrijden. De 26-jarige middenvelder speelde in juni 2022 zijn enige interland en mag dankzij een sterke seizoenstart bij PSV na ruim een jaar afwezigheid terugkeren.

"Een van de redenen waarom hij is teruggekomen naar Nederland is dat hij hoopte zo meer in beeld te komen bij het Nederlands elftal", aldus Bosz op de wekelijkse persconferentie. "Dat is 'm na vier maanden gelukt."

Cocu vertrokken bij hekkensluiter Vitesse

• ANP
    Phillip Cocu na het verloren duel met Heerenveen (1-3)
    Fans riepen om het vertrek van Cocu
  • ANP
    Treurende Vitesse-spelers
    Nog een spandoek van de Vitesse-fans
  • ANP
    Cocu duikt voor het laatst de spelerstunnel van Gelredome in als trainer van Vitesse.

Phillip Cocu is opgestapt als trainer van Vitesse. Dat heeft technisch directeur Benjamin Schmedes bekendgemaakt op een persconferentie in Arnhem na het competitieduel met Heerenveen. Vitesse verloor het thuisduel met 1-3 en staat laatste in de eredivisie.

Tijdens de wedstrijd uitten supporters op de tribunes hun onvrede met witte zakdoekjes en spandoeken die vroegen om het ontslag van Cocu. De oefenmeester meldde zich na afloop van het duel bij Schmedes met de boodschap dat hij "in het belang van de club" stopt.

"Als je zo vaak verliest en je staat onderaan op de ranglijst, dan moet er misschien wat veranderen", erkende aanvoerder Marco van Ginkel, die tegen Heerenveen met een rode kaart van het veld moest.

Lees hier meer over het vertrek van Cocu:

Dit is de stand in de eredivisie

De stand in de eredivisie.

Samenvattingen vrijdag en zaterdag

Bekijk hieronder de samenvattingen van de duels op vrijdag en zaterdag in de twaalfde speelronde van de eredivisie. We beginnen met de laatst gespeelde wedstrijd.

Welkom!

Hier blijf je op de hoogte van alles wat er op en rond de velden gebeurt.

Op het programma staan vijf wedstrijden. PSV opent de middag in eigen huis tegen PEC Zwolle, daarna volgen Almere City - Ajax en FC Volendam - Sparta. Om 16.45 uur vindt in Rotterdam de topper tussen Feyenoord en AZ plaats, FC Utrecht en Excelsior sluiten de avond af.

Uitslagen en programma in de twaalfde speelronde van de eredivisie.