NOS Voetbal

Witte zakdoekjes in Arnhem: Vitesse verliest met tien man van Heerenveen

Bekijk de samenvatting van Vitesse - sc Heerenveen

Vitesse blijft na een 1-3 thuisnederlaag tegen sc Heerenveen hekkensluiter in de eredivisie. Een flink deel van het thuispubliek vroeg tijdens de wedstrijd om het ontslag van trainer Phillip Cocu. De 53-jarige coach stapte na het duel op eigen initiatief op.

Het ging voor Vitesse mis na een rode kaart voor aanvoerder Marco van Ginkel. In de laatste elf eredivisieduels wisten de Arnhemmers slechts eenmaal te winnen.

Snelle 1-0

Het duel begon nog goed voor Vitesse. Scheidsrechter Edwin van de Graaf legde de wedstrijd kort stil, omdat het zicht werd belemmerd door rookwolken. Vrijwel direct na de hervatting kwam Vitesse op voorsprong, nadat Million Manhoef een fantastische knal op het doel afvuurde.

Het schot van de 21-jarige Manhoef, die de bal in het strafschopgebied had ontvangen van Van Ginkel, was hard en zuiver. Doelman Andries Noppert was kansloos en zag de inzet in de verre hoek eindigen.

Heerenveen viert de 1-1

De vliegende start van de wedstrijd kreeg geen passend vervolg. Het duurde tot de 25ste minuut totdat de volgende kans zich aandiende. Ook die was meteen raak, ditmaal aan de andere kant van het veld. Pelle van Amersfoort scoorde op aangeven van Ché Nunnely de gelijkmaker.

Van Amersfoort troefde verdediger Nicolas Isimat-Mirin af en schoot van dichtbij hard op doelman Eloy Room, waarna de bal in de bovenhoek verdween. Het was het eerste competitiedoelpunt van dit seizoen van de 27-jarige aanvaller voor Heerenveen. Wel maakte hij eind oktober een hattrick in het gewonnen KNVB-bekerduel met VVV-Venlo (5-1).

Marco van Ginkel van Vitesse krijgt rood

Vlak voor rust kreeg Heerenveen twee goede mogelijkheden op een voorsprong. Na een fraai uitgespeelde aanval schoot Simon Olsson, die vrij in het strafschopgebied stond, hard op doel. Vitesse-keeper Room stond in de goede hoek en bracht knap redding. Even later keerde Room in dezelfde hoek een venijnig schot van Sven van Beek.

Tweede helft

De Friezen gingen ook na de pauze op zoek naar de 1-2. Luuk Brouwers was er na een mooie steekpass dichtbij, maar de middenvelder stuitte op de 34-jarige doelman. Van Amersfoort probeerde het in de rebound, gleed uit en probeerde het vervolgens opnieuw, maar hij schoot naast.

Vitesse hield stand, maar moest na ruim een uur een zware domper verwerken. Aanvoerder Van Ginkel, die al geel had, ging ogenschijnlijk onopzettelijk op de achillespees van Oliver Braude staan. Arbiter Van de Graaf greep in eerste instantie niet in. Maar toen de VAR hem naar het videoscherm riep, wist Van Ginkel genoeg. Rood.

  • ANP
    Vitesse-fans laten met een spandoek weten wat ze van trainer Cocu vinden
  • Pro Shots
    Nog een spandoek dat oproept tot het vertrek van Cocu
  • Pro Shots
    Witte zakdoekjes op de tribune in Gelredome

De volgende klap voor de thuisploeg kwam tien minuten later, toen middenvelder Melle Meulensteen in het eigen strafschopgebied Brouwers neerlegde. Anas Tahiri benutte de strafschop en zette Heerenveen op 1-2.

Spandoek

Voor de fanatieke aanhang van Vitesse was dit het moment voor een statement. Ze ontrolden spandoeken met 'Cocu Out' en 'Aju Cocu' en zwaaiden met witte zakdoekjes, ten teken dat de trainer wat hen betreft moet vertrekken.

Heerenveen kwam via invaller Ion Nicolaescu ook nog op 1-3. Emotieloos liep Cocu direct na het laatste fluitsignaal de catacomben in, waarna hij in het belang van de club op eigen initiatief ontslag nam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl