Cocu verlaat het veld na de nederlaag tegen Heerenveen
NOS Voetbal

Cocu stapt op als coach van Vitesse na nederlaag tegen Heerenveen: 'Donkere avond'

Phillip Cocu stapt op als trainer van Vitesse. Dat heeft technisch directeur Benjamin Schmedes bekendgemaakt op een persconferentie in Arnhem na het competitieduel met Heerenveen. Vitesse verloor het thuisduel met 1-3 en staat laatste in de eredivisie.

Tijdens de wedstrijd uitten supporters op de tribunes hun onvrede met witte zakdoekjes en spandoeken die vroegen om het ontslag van Cocu. De oefenmeester meldde zich na afloop van het duel bij Schmedes met de boodschap dat hij "in het belang van de club" stopt.

"Als je zo vaak verliest en je staat onderaan op de ranglijst, dan moet er misschien wat veranderen", erkende aanvoerder Marco van Ginkel, die tegen Heerenveen met een rode kaart van het veld moest. "Mijn band met de trainer is natuurlijk niet alleen van dit jaar, maar van meerdere jaren en die is altijd goed geweest. Dus dit is wel een klap."

Van Ginkel reageert op vertrek trainer Cocu: 'Een klap'

Een vertrek van de hoofdtrainer hing al langer in de lucht, bevestigde Schmedes. "We hebben altijd hele open gesprekken gehad en voelden de laatste weken allebei dat een verandering noodzakelijk was. Maar het was Cocu zelf die de beslissing heeft genomen om op te stappen. Als een echte 'gentleman', in het belang van de club. Maar om eerlijk te zijn, het was niet echt een verrassing."

Wat de gevolgen zijn voor Cocu's assistenten Chris van der Weerden en Theo Janssen en andere leden van de staf, kon de technisch directeur nog niet zeggen. "We hebben een lijst voor elke positie op het veld en ook voor hoofdcoaches. We zullen ook eerst met mensen binnen de club spreken."

Supporters eisen ontslag

Vlak na de nederlaag tegen Heerenveen trokken supporters naar de hoofdingang van de Gelredome om verhaal te halen bij de leiding van de Arnhemse club. De menigte werd door politie en stewards tegengehouden bij de poort.

Daarop ging een delegatie van Vitesse, waaronder beoogd eigenaar Coley Parry, een deel van de directie en Vitesse-routiniers Marco van Ginkel, Eloy Room en Davy Pröpper in gesprek met de boze fans.

Marco van Ginkel, Eloy Room, Davy Pröpper en technisch directeur Benjamin Schmedes staan boze supporters te woord.

"Er stonden er een hele hoop supporters die antwoord wilden vanuit de club en ook om het ontslag vroegen. Uiteindelijk hebben Benjamin en ik de fans toegesproken", zei Van Ginkel op de persconferentie.

"We moeten het met zijn allen doen, zeker ook de spelers. En dat is gewoon niet goed genoeg. Dus daar moet snel verandering in komen."

Succesvol bij PSV

Cocu begon in september 2022 als coach bij Vitesse, de club waar hij in de jaren negentig ruim 150 wedstrijden voor speelde. Daarnaast kwam hij tot meer dan honderd duels voor het Nederlands elftal.

Als coach vierde hij met PSV tussen 2013 en 2018 drie kampioenschappen. Hij was ook coach bij Fenerbahce en het Engelse Derby County, maar daar kon hij de successen van zijn tijd in Eindhoven niet evenaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl