Voetbalblog
NOS VoetbalAangepast

Fortuna wint soepel van Heracles • Engels maakt eretreffer

Vanavond een duel in de eredivisie:

Updates krijgen? Tik op het belletje!

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Morgen zijn we terug met drie wedstrijden. Om 18.45 uur spelen RKC en Go Ahead tegen elkaar, om 20.00 uur is het FC Twente-NEC en om 21.00 uur neemt Vitesse het thuis op tegen Heerenveen.

Fijne avond!

FOR-HER | Wedstrijdverslag

Fortuna boekt ruime zege door een helft te wervelen tegen Heracles

Mede dankzij een uitstekende en zeer doeltreffende eerste helft heeft Fortuna Sittard een eenvoudige 4-1 thuiszege behaald op Heracles Almelo.

In Sittard stond het na 45 minuten spelen al 4-0 voor de Limburgers, die door de winst klimmen naar de negende plaats in de eredivisie. Heracles zakt naar de elfde plaats.

Lees verder...

Programma en stand eredivisie

  • NOS
    Programma speelronde 12 eredivisie
  • NOS

Eredivisie vrouwen: Twente bindt ook PSV aan zegekar, achtervolgers Ajax en Utrecht winnen ook

Koploper FC Twente heeft ook zijn zesde wedstrijd in de eredivisie vrouwen gewonnen, met 1-2 bij PSV. Ook achtervolgers Ajax en FC Utrecht wonnen, respectievelijk met 1-3 bij PEC Zwolle en 2-0 tegen Excelsior.

Twente staat twee punten voor op Ajax en Utrecht. Morgen staat het duel ADO Den Haag-Fortuna Sittard (14.00 uur) op het programma en zondag spelen Feyenoord en AZ (12.15 uur) tegen elkaar.

Lees verder...

FOR-HER | 90' Einde wedstrijd

Afgelopen in Sittard. Fortuna wint eenvoudig met 4-1 en klimt naar de negende plek in de eredivisie. Heracles zakt naar de elfde plaats.

FOR-HER | 90' DOELPUNT HERACLES ALMELO!

Mario Engels doet wat terug bij een van de spaarzame aanvallen van Heracles. De aanvaller krijgt de bal na een voorzet van Roosken tegen zijn zij aan en valt pardoes in het doel.

FOR-HER | 85' Matige tweede helft

Na rust viel er weinig te beleven in Sittard. Fortuna vond het wel prima, al kwam het een paar keer gevaarlijk door en had de 5-0 zomaar in het netje kunnen liggen. Heracles kon simpelweg niet beter vandaag.

RKC-doelman Vaessen maand na botsing terug in wedstrijdselectie, met helm

Etienne Vaessen

Etienne Vaessen zit zaterdag voor de thuiswedstrijd van RKC Waalwijk tegen Go Ahead Eagles alweer bij de wedstrijdselectie. De doelman kwam vorige maand, tijdens het competitietreffen met Ajax, zwaar in botsing met spits Brian Brobbey.

Hij bleef daarop roerloos op het veld liggen en werd zelfs gereanimeerd. Achteraf bleek dat de sluitpost waarschijnlijk geen hartproblemen had. Vaessen hield een hersenschudding over aan het incident.

Lees verder...

FOR-HER | Veel goals, veel statistieken

  • Het is pas de derde keer dat Fortuna in de eredivisie voor rust vier keer het net weet te vinden.
    13 april 1985: 6-1 tegen NAC Breda (eindstand 7-2)
    24 augustus 1983: 4-0 tegen FC Den Bosch (eindstand 5-1)
  • Heracles heeft voor het eerst sinds 28 april 2013 minstens 4 goals om de oren gekregen in de eerste helft van een eredivisieduel. Heracles ging destijds met 6-0 onderuit bij Feyenoord (4-0 bij rust).
  • Voor het eerst sinds 26 april 1992 komt Fortuna minstens 4 keer tot scoren in de eerste helft van een eredivisieduel. Destijds was de ruststand tegen FC Volendam tevens de eindstand (4-1).
  • Fortuna had tot vandaag slechts 2 doelpunten vóór rust gemaakt in het eredivisie-seizoen 2023/2024.
  • Heracles-keeper Michael Brouwer keepte 21 eredivisieduels, maar hield daarin nog geen enkele keer zijn doel schoon.

FOR-HER | Dramatische reeks Heracles

Met de tussenstand van vandaag breidt Heracles een desastreuze reeks voorlopig verder uit. Na een 2-2 gelijkspel tegen FC Twente ging de ploeg met 3-0 onderuit bij Heerenveen, verloor het in de beker met 2-0 van de van de amateurs van HHC Hardenberg en was PSV vorige week met 6-0 veel te sterk. Met de wedstrijd van vandaag hebben de Almeloërs nu vijftien tegengoals gehad in vijf wedstrijden zonder zelf een keer zelf het doel te vinden.

FOR-HER | 46' Tweede helft

Drie wissels aan de kant van Heracles, waar John Lammers drastisch heeft ingegrepen.

Cestic, Scheperkamp en Ouahim verlaten het veld. Limbombe, Sonnenberg en Willems zijn de vervangers. Bij Fortuna logischerwijs geen wissels.

FOR-HER | 45' Rust

Fortuna is lekker bezig deze vrijdagavond. Heracles zette daar vrij weinig tegenover in de eerste helft. Wie weet kunnen ze nog wat uitrichten na rust.

FOR-HER | 40' DOELPUNT FORTUNA SITTARD!

En toen was het alweer 4-0 voor Fortuna. Dit keer is het Sierhuis die scoort. Een verre ingooi van Dijks wordt doorgekopt waarna Sierhuis fraai binnen kan koppen. Fortuna had voor deze wedstrijd acht keer gescoord in elf wedstrijden. Nu staat de teller dus alweer op twaalf.

FOR-HER | 32' DOELPUNT FORTUNA SITTARD!

Nou, daar is Heracles dan alsnog de klos, een 'Jantje' voor de Almeloërs. Sierhuis komt goed door over links, Duarte ziet Brouwer zijn inzet redden maar Halilovic komt inrennen om de bal hoog in het doel te schieten.

FOR-HER | 30' Weer Fortuna

Fortuna had het eventjes moeilijk toen Heracles de druk steeds meer ging opvoeren, maar het had zojuist zomaar 3-0 kunnen staan. Loreintz Rosier raakt de bal niet helemaal vol, maar Heracles-keeper Brouwer moet wel gestrekt richting de hoek. Niet lang daarvoor had Engels geel gekregen na een flinke duw tegen zijn tegenstander. een actie waar veel frustratie in leek te zitten. Heracles moet uitkijken dat het deze wedstrijd niet al heel snel uit handen geeft,

FOR-HER | 24' DOELPUNT FORTUNA SITTARD!

Milan Robberechts mag voor het eerst in de basis starten en bekroont dat met een doelpunt. De jonge Belg loopt door op een doorgeschoten bal en wipt de de bal netjes langs keeper Ivor Pandur. 2-0 voor Fortuna, dat het juist wat moeilijker had in deze fase.

FOR-HER | 6' DOELPUNT FORTUNA SITTARD!

Daar is heel snel de voorsprong voor Fortuna, dat in de afgelopen zes competitiewedstrijden maar een keer wist te scoren. Rodrigo Guth, de Braziliaan met Duitse roots, kopt uit een corner van Alen Halilovic van dichtbij raak.

Een mooi cadeautje wat Guth zichzelf daar geeft, want de verdediger is vandaag 23 jaar oud geworden.

FOR-HER | 1' Aftrap

De wedstrijd in Sittard tussen de 10 en 14 van de eredivisie is inmiddels begonnen.

Eritrea trekt zich terug voor WK-kwalificatie, zes dagen voor duel met Marokko

Eritrea zal sowieso niet te zien zijn op het komende WK, dat in 2026 in de Verenigde Staten, Canada en Mexico gehouden zal worden. De Eritrese voetbalbond heeft laten weten dat het zich terugtrekt uit de WK-kwalificatiereeks. Volgende week donderdag zou Marokko de eerste tegenstander zijn in de WK-kwalificatie.

Eritrea, dat ook nog met Zambia, Congo, Tanzania en Niger in groep E van de Afrikaanse WK-kwalificatie zat, heeft geen reden opgegeven voor de terugtrekking. De groep gaat nu verder met vijf in plaats van zes landen. Het speelschema blijft ongewijzigd.

Het is niet de eerste keer dat Eritrea geen team afvaardigt voor een kwalificatiereeks. Zo trok het land zich ook al terug voor de kwalificatie voor de Afrika Cup van vorig jaar, net als in 2015. Ook de kwalificatie voor het WK van 2010 ging aan het land voorbij. Overigens wist het land nog nooit een WK-kwalificatiewedstrijd te winnen.

In totaal liggen er negen tickets klaar voor de Afrikaanse landen. De winnaars van de negen groepen gaan naar het WK. Daarna spelen de vier beste nummers twee uit de negen groepen play-off-wedstrijden. De winnaar van de play-offs plaatst zich voor de intercontinentale play-offs, waar nog een ticket voor het WK te winnen valt.

Slot: 'Feyenoord en AZ al jaren aan elkaar gewaagd'

Arne Slot

Geen persconferentie vandaag van Feyenoord, maar trainer Arne Slot blikt op de eigen website wel vooruit op de topper tegen AZ. Zo vertelt de trainer dat hij na de nederlaag in de Champions League tegen Lazio nog wel even terug heeft gedacht aan die wedstrijd.

"Tijdens de terugvlucht schiet het resultaat nog wel een aantal keer door je hoofd, net als de stand in de poule", aldus Slot. "Maar de Champions League staat nu even stil, dat moeten we parkeren en ons richten op de competitie. Zondag moeten we er weer staan."

Na de eerste wedstrijd tegen Lazio, die Feyenoord met 3-1 won, werd er in de competitie verloren van FC Twente. In dat duel kwam Feyenoord niet goed voor de dag, iets wat Slot nu graag anders ziet.

"Dat moet zondag beter, ook omdat we op de ranglijst gelijk staan met AZ. We zijn al jaren aan elkaar gewaagd zijn, ik verwacht dat dat ook zondag het geval is. Daarnaast lijken onderlinge duels dit seizoen nog belangrijker, omdat het op de ranglijst dichtbij elkaar staat."

Nieuwkoop vraagteken voor topper tegen AZ

Feyenoord kan zondag in de topper tegen AZ mogelijk niet beschikken over Bart Nieuwkoop. De rechtsback liep dinsdag tegen Lazio in Rome een hoofdblessure op en werd halverwege de eerste helft vervangen. "Voor Bart wordt de wedstrijd van zondag een race tegen de klok", zei trainer Arne Slot. "We bekijken morgen tijdens onze laatste training of hij inzetbaar is."

De wedstrijd tussen nummer twee AZ (10-26) en nummer drie Feyenoord (11-26) begint zondag om 16.45 uur.

Bart Nieuwkoop

Dost laat ICD plaatsen en mag naar huis

Bas Dost heeft het ziekenhuis in Amsterdam verlaten en vervolgt revalidatie thuis. Bij de 34-jarige spits werd afgelopen week een ICD geplaatst. Een ICD is een inwendige defibrillator die ingrijpt bij hartritmestoornissen, waarmee bijvoorbeeld ook Daley Blind al ruim drie jaar speelt.

Dost zakte op 29 oktober in de slotfase van het eredivisieduel met AZ in Alkmaar plotseling in elkaar. Na behandeling op het veld kwam hij weer bij kennis en werd hij afgevoerd naar het ziekenhuis. "Ik ben blij weer thuis te zijn en ga nu in alle rust herstellen", zegt Dost op de NEC-site. "Ik wil graag nog een dankwoord richten aan iedereen die me de afgelopen periode heeft gesteund. We waarderen dat ontzettend."

Bas Dost

AZ-trainer Jansen niet bang voor tweede wedstrijd met veel intensiteit

Een dag na de verloren wedstrijd tegen Aston Villa in de Conference League moet bij AZ de blik alweer op komende zondag, want dan wacht de topper tegen Feyenoord. AZ-trainer Pascal Jansen denkt niet dat de wedstrijd al beslissend gaat zijn in de strijd om de titel. "Ik denk dat het daar nog iets te vroeg voor is. In de competitie zijn we redelijk op weg, maar we hebben nog een lange weg te gaan met z'n allen."

AZ overwinterde de afgelopen seizoenen in Europa, maar zakte daardoor in de eredivisie wel weg na de winterstop. Verslaggever Joep Schreuder vroeg Jansen of hij het als een voordeel zou zien als AZ uitgeschakeld wordt in Europa. "Nee, geen seconde. Zolang we nog strijden voor een plek in Europa na de winterstop dan zullen we er alles aan doen", was het resolute antwoord van de trainer.

Zondag dus de topper tegen Feyenoord, die AZ vorig jaar in de slotfase verloor door een zondagsschot van de inmiddels vertrokken Marcus Pedersen. Twee keer in korte tijd een wedstrijd spelen met veel intensiteit, kunnen AZ en Feyenoord dat wel? "We zullen moeten", aldus Jansen. "Aan de andere kant, zijn het twee ploegen die gewend zijn aan het feit dat ze zo snel achter elkaar moeten spelen. Het wordt een interessante wedstrijd."

AZ-trainer Jansen niet bang voor tweede wedstrijd in korte tijd met veel intensiteit

Programma eerste divisie: Willem II kan koppositie pakken

Willem II kan na de nederlaag van vrijdag bij Jong Ajax (1-0) de winnende draad weer oppakken in de eerste divisie. De Tilburgers wonnen inclusief één bekerduel alle voorgaande zeven duels onder trainer Peter Maes, die de ontslagen Reinier Robbemond halverwege september opvolgde.

Bij winst gaat Willem II voorlopig aan kop in de eerste divisie. Koploper Roda JC Kerkrade (27 punten) en nummer drie ADO Den Haag (evenals Willem II 26 punten) komen zondag pas in actie.

Eiting voor het eerst in de basis bij FC Twente

Bij afwezigheid van de geschorste Michal Sadílek staat Carel Eiting zaterdag thuis tegen NEC voor het eerst in de basis bij FC Twente. De 25-jarige middenvelder maakte twee maanden geleden een veelbesproken transfer van FC Volendam naar Twente.

Eiting krijgt als vervanger van Sadílek de voorkeur boven Youri Regeer. "Youri heeft prima gespeeld de laatste wedstrijden, maar het zijn andere type spelers", zei trainer Joseph Oosting. "We hebben gekeken naar wat we nodig hebben tegen NEC. en uiteindelijk gekozen voor Carel om te starten."

Carel Eiting

Bosz tevreden over PSV, maar: 'Wij kunnen altijd beter'

Bosz tevreden over PSV, maar: 'Wij kunnen altijd beter'

Oranje-afvaller Maatsen krijgt oproep voor Jong Oranje

Ian Maatsen viel af voor het Nederlands elftal, maar heeft wel een oproep gekregen voor de selectie van Jong Oranje voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Gibraltar (16 november) en Zweden (20 november). De 21-jarige linksback van Chelsea werd begin oktober vanuit Jong Oranje overgeheveld naar het Nederlands elftal voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Frankrijk en Griekenland, maar kwam niet in actie.

Onder de 23 spelers die door bondscoach Michael Reiziger werden geselecteerd zitten ook Rav van den Berg (Middlesbrough) en Emmanuel Emegha (Strasbourg). In de voorgaande interlandperiode waren de twee nog afwezig. Jong Oranje gaat met twaalf punten uit vier duels aan kop van de groep met Zweden, Georgië, Noord-Macedonië, Moldavië en Gibraltar.

Bosz verwacht Lang binnen maand terug bij PSV

PSV-aanvaller Noa Lang liep op 8 oktober in de eredivisiewedstrijd tegen Sparta Rotterdam een hamstringblessure op. Coach Peter Bosz verwacht dat de aanvaller binnen een maand weer fit is. "Hij is volop aan het trainen en dat gaat goed", zegt Bosz. "Het zal niet nog een keer zo lang duren als dat hij nu weg is."

Op het programma voor PSV na de interlandperiode staan na de interlandperiode achtereenvolgens de wedstrijden tegen PEC Zwolle, FC Twente, Sevilla, Feyenoord en sc Heerenveen op het programma. Als we de woorden van Bosz letterlijk nemen, kan Lang in ieder geval op 12 december in de thuiswedstrijd tegen Arsenal in de Champions League weer van de partij zijn.

Noa Lang

Bosz boos: 'Waarom mogen Mauro en Obispo niet meedoen bij Jong PSV?'

PSV-coach Peter Bosz heeft zich tijdens de persconferentie in Eindhoven beklaagd over de regelgeving met betrekking tot beloftenteams in de eerste divisie. Beloftenteams mogen alleen bestaan uit spelers die in het betreffende seizoen 23 jaar of jonger zijn. Dit betekent voor Bosz dat hij de van langdurige blessures herstelde Mauro Júnior (24) en Armando Obispo (24) geen wedstrijdritme kan laten opdoen bij Jong PSV.

"Dat ze niet bij Jong mee mogen doen en dat de KKD-clubs dat kunnen tegenhouden, vind ik onvoorstelbaar", zegt de coach. "Waar moeten wij onze profs laten spelen? Dat kan alleen in vriendschappelijke wedstrijden. Het is, denk ik, in het belang van het Nederlandse voetbal dat die jongens hun minuten maken. Voordat ik naar het buitenland ging, mocht je nog gebruikmaken van dispensatiespelers. Dat is nu helemaal afgeschaft en dat is te gek voor woorden."

Bosz: 'Belachelijk dat Mauro en Obispo niet bij Jong PSV mee mogen doen'

Tottenham-coach brengt slecht nieuws over Van de Ven: 'Tot nieuwe jaar uitgeschakeld'

Tottenham Hotspur-trainer Ange Postecoglou verwacht dat Micky van de Ven pas volgend jaar weer in actie kan komen voor Tottenham Hotspur. De verdediger liep maandag tegen Chelsea (1-4 verlies) een hamstringblessure op en ontbrak vanwege die kwetsuur in de selectie van Oranje.

"Micky heeft een hamstringblessure, waarvan we wisten dat het een serieuze blessure was", zei de coach. "We hebben het dan over (een afwezigheid van) een paar maanden, tot in het nieuwe jaar."

Micky van de Ven

Hato kan zich bij jongste Oranjedebutanten ooit voegen

Jorrel Hato kreeg vandaag zijn eerste uitnodiging voor het Nederlands elftal. De 17-jarige Ajacied kan op 18 november thuis tegen Ierland zijn debuut maken in Oranje. Hij is dan 17 jaar en 256 dagen oud en wordt in dat geval de op-vier-na-jongste international (m) ooit en na Matthijs de Ligt de jongste naoorlogse international. Check de huidige top 5 hieronder.

Jongste debutanten Nederlands elftal

Leeftijd Speler Geboortedatum Datum wedstrijd Wedstrijd
17 jaar-84 dagen Jan van Breda Kolff 8 januari 1894 2 april 1911 Nederland - België 3-1
17 jaar-105 dagen Mauk Weber 1 maart 1914 14 juni 1931 Denemarken - Nederland 0-2
17 jaar-222 dagen Dé Kessler 11 augustus 1891 21 maart 1909 België - Nederland 1-4
17 jaar-225 dagen Matthijs de Ligt 12 augustus 1999 25 maart 2017 Bulgarije - Nederland 2-0
17 jaar-344 dagen Mannes Francken 20 mei 1888 29 april 1906 België - Nederland 5-0

Suárez kan het nog: razendsnelle hattrick voor Grêmio

Luis Suárez gaat op zijn oude dag gewoon door met scoren. De 36-jarige aanvaller maakt binnen twintig minuten drie doelpunten voor Grêmio tegen koploper Botafogo in de Braziliaanse competitie (3-4 winst).

Suárez kan het nog: razendsnelle hattrick voor Grêmio

Vitesse 'moet winnen' volgens Van Ginkel: 'Anders blijf je onderin hangen'

Vitesse 'moet winnen' volgens Van Ginkel: 'Anders blijf je onderin hangen'

'Harde woorden soms noodzakelijk' bij dolende hekkensluiter Vitesse

In het eredivisieseizoen waarin Ajax een week onderaan de ranglijst stond en ook FC Utrecht dramatisch begon, werd de crisis in Vitesse bijna over het hoofd gezien. "Daar heb ik nog nooit gestaan", zegt aanvoerder Marco van Ginkel over de laatste plaats op de ranglijst waar Vitesse zich bevindt.

Cocu over laatste plek op ranglijst: 'Daar kijk ik even niet naar'

Bosz blij voor Schouten: 'Onze Jerdy doet het geweldig'

PSV-coach Peter Bosz snapt dat middenvelder Jerdy Schouten vandaag na ruim een jaar is teruggekeerd in de selectie van het Nederlands elftal. "Logisch", zegt Bosz. "Onze Jerdy doet het geweldig. Hij is heel constant, laat het wekelijks zien. Mooi voor hem, mooi voor PSV. Het was een van zijn redenen om bij PSV te tekenen. Dat hij weer voor het Nederlands elftal wilde spelen. Hij heeft gelijk gekregen."

De 26-jarige Schouten maakte ruim een jaar geleden voor het laatst deel uit van de selectie van het Nederlands elftal. Op 8 juni speelde hij onder bondscoach Louis van Gaal tegen Wales (1-2 winst) zijn enige interland.

Bosz trots op Schouten na Oranjeselectie: 'Binnen vier maanden gelukt'

Barça herdenkt '50 jaar met Johan Cruijff' met erewedstrijd

Op 28 oktober 1973 speelde Johan Cruijff zijn eerste officiële wedstrijd voor FC Barcelona. De rest is geschiedenis. Cruijff werd Barça en Barça werd Cruijff, als speler en later als trainer. Om het moment van vijftig jaar met Cruijff te vieren, spelen oud-spelers van FC Barcelona op 26 november een erewedstrijd tegen oud-spelers uit de rest van Spanje in het Estadi Johan Cruyff, het tweede, kleine stadion van de Catalaanse club.

Johan Cruijff begint bij FC Barcelona in 1973

Tottenham-middenvelder Maddison haakt af bij Engeland

Engeland kan geen beroep doen op middenvelder James Maddison van Tottenham Hotspur voor de komende EK-kwalificatieduels met Malta en Noord-Macedonië. De 26-jarige international kampt met een enkelblessure, zo meldt de club uit Londen.

Maddison liep de blessure op tijdens de 4-1-thuisnederlaag tegen Chelsea afgelopen maandag, waarin hij tijdens de blessuretijd van de eerste helft werd gewisseld. Ook Oranje-international Micky van de Ven van Tottenham raakte geblesseerd tijdens de wedstrijd, terwijl de nummer twee van de Premier League eveneens Richarlison, Ivan Perisic, Ben Davies en Manor Solomon mist door fysieke problemen.

James Maddison

Ierse spits Ferguson (19) krijgt nieuw contract bij Brighton

Brighton & Hove Albion heeft de jonge spits Evan Ferguson beloond met een nieuw contract. De 19-jarige Ierse international ligt nu tot medio 2029 vast bij de Engelse club. "Evan verdient dit nieuwe contract en hij heeft een prachtige toekomst voor zich", aldus Brighton-trainer Roberto De Zerbi.

Ferguson geldt als een van de grootte talenten van de Premier League. De spits maakte dit seizoen vijf doelpunten in de Engelse competitie. Als invaller deed hij donderdag mee tegen Ajax in de Europa League. Ferguson behoort tot de Ierse selectie die het op 18 november in Amsterdam opneemt tegen het Nederlands elftal.

Evan Ferguson

NOS vernieuwt Studio Sport Eredivisie op zondagavond

Met het bord op schoot eten kan altijd nog, maar de NOS steekt de uitzending NOS Studio Sport Eredivisie op zondagavond 19.00 uur in een nieuw jasje. Vanaf aankomende zondag voorziet analist Leonne Stentler de eredivisiesamenvattingen van voetbalanalyses en andere inzichten. Gert van 't Hof presenteert de uitzendingen.

Voormalig Heracles-doelman Blaswich debuteert in Duitse selectie

Janis Blaswich is voor het eerst geselecteerd voor de Duitse voetbalploeg. De 32-jarige Blaswich verruilde Heracles Almelo in 2022 na vier seizoenen voor RB Leipzig. Bij de Duitse topclub begon hij als tweede doelman, maar toen Péter Gulácsi een zware blessure opliep, werd Blaswich eerste keus. Ook toen Gulácsi weer fit was, bleef Blaswich eerste keus.

De inmiddels weer fitte Manuel Neuer liet eerder deze week weten zich nog niet beschikbaar te stellen. De keeper van Bayern München staat sinds kort weer in het doel na een vorig jaar opgelopen beenbreuk tijdens een skivakantie. Ook ploeggenoot Jamal Musiala is afwezig. Hij raakte woensdag in de Champions League-wedstrijd tegen Galatasaray geblesseerd.

Blaswich is niet de enige debutant in de selectie van bondscoach Julian Nagelsmann. Ook Werder Bremen-spits Marvin Ducksch is voor het eerst opgeroepen. Duitsland oefent op 18 november in Berlijn tegen Turkije en drie dagen later in Wenen tegen Oostenrijk. Duitsland is in 2024 gastheer van het EK voetbal en speelt in aanloop louter oefeninterlands.

Janis Blaswich

Hato (17) debuteert, Schouten terug, geen De Jong, De Ligt en Van de Ven

Verdediger Jorrel Hato (Ajax) debuteert in de selectie van het Nederlands elftal. Bondscoach Ronald Koeman heeft de 17-jarige speler van Ajax, die niet in de voorselectie zat, opgeroepen voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Ierland en Gibraltar. Hato profiteert van de afwezigheid van onder anderen Matthijs de Ligt (Bayern München en Micky van de Ven (Tottenham Hotspur).

Yilmaz stapt na maand op bij Besiktas

Het trainersavontuur van Burak Yilmaz bij Besiktas heeft niet lang geduurd. De voormalig speler van Fortuna Sittard begon een maand geleden aan zijn eerste trainersklus, maar is nu al opgestapt. "We bedanken Burak Yılmaz voor zijn inspanningen", meldt de club. "We wensen hem succes in zijn verdere loopbaan."

Onder leiding van Yilmaz won Besiktas van Gaziantep en Istanbulspor en werd verloren van Galatasaray en Antalyaspor. De club staat momenteel vijfde in de Turkse competitie. In de Conference League verloor Besiktas donderdag thuis van het Noorse FK Bodø/Glimt (1-2).

Burak Yilmaz (r) met Tayfur Bingol (l)

Klopp ergert zich kapot: 'Wie heeft bedacht de persconferentie hier te houden?'

Tijdens de persconferentie na de Europa League-wedstrijd tussen Toulouse en Liverpool (3-2) is luid gezang van fans van de thuisploeg te horen. Liverpool-trainer Jürgen Klopp snapt er niets van. "Wie heeft bedacht de persconferentie hier te houden?", vraagt de coach zich af. "Wow..."

Klopp ergert zich kapot: 'Wie heeft bedacht de persconferentie hier te houden?'

Brighton-coach De Zerbi prijst Van Hecke: 'Klaar voor Oranje'

Brighton & Hove Albion-coach Roberto De Zerbi heeft een tip voor Koeman. Na het Europa League-duel met Ajax was hij lovend over zijn verdediger Jan Paul van Hecke. "Ook vandaag speelde hij weer sterk, terwijl Brobbey een goede speler is", zei de Italiaan. "Ik denk dat hij klaar is voor Oranje. Maar dat is niet mijn job. Hopelijk haalt hij het."

Brighton-coach De Zerbi prijst Van Hecke: 'Klaar voor Oranje'

Oranjeselectie Ronald Koeman: De Ligt en Van de Ven geblesseerd

Bondscoach Ronald Koeman maakt rond het middaguur zijn selectie bekend voor de komende EK-kwalificatiewedstrijden tegen Ierland en Gibraltar. Op de voorlopige lijst van 26 spelers van twee weken geleden stonden alleen maar de op dat moment fitte spelers. Van die spelers is nu echter niet iedereen meer fit. Zo raakte Matthijs de Ligt opnieuw geblesseerd aan zijn knie en Micky van de Ven liep een hamstringblessure op.

De twee verdedigers lijken de komende interlandperiode te moeten missen en het is de vraag hoe Koeman dat gaat oplossen. Verdediger Sven Botman (Newcastle United), middenvelders Frenkie de Jong (FC Barcelona) en Teun Koopmeiners (Atalanta) en aanvallers Cody Gakpo (Liverpool) en Memphis Depay (Atlético Madrid) ontbraken vanwege blessures al in de voorselectie.

Van bovengenoemde vijf maakten alleen Gakpo en Koopmeiners inmiddels hun rentree. Zij kunnen dus weer op een selectie rekenen. Verder wordt het een spannende middag voor onder anderen Jerdy Schouten, die meer dan een jaar na zijn eerste en enige interland kan terugkeren.

Micky van de Ven

Vanavond Fortuna Sittard - Heracles: clubs uit vorm

De twaalfde speelronde van de eredivisie begint vrijdag met Fortuna Sittard tegen Heracles Almelo, de nummer 14 tegen de nummer 10 van de eredivisie. Beide teams zijn hopeloos uit vorm.

De Limburgers Sittard waren ongeslagen na 5 eredivisieduels, maar pakten vervolgens nog maar 1 punt in de 6 competitieduels die volgden (0-0 thuis tegen FC Utrecht).

Heracles Almelo had dit seizoen 6 punten na 3 duels, maar won vervolgens maar 1 van zijn 8 eredivisiewedstrijden die volgden: een 2-1 zege tegen PEC Zwolle op 1 oktober.

  • NOS
    Programma speelronde 12
  • NOS
    Stand eredivisie

Welkom!

Welkom bij ons vaste vrijdagblog Warming-up. Hierin volgen we het laatste nieuws en komen alle wetenswaardigheden in de aanloop naar het nationale en internationale voetbalweekend voorbij. Rond het middaguur maakt Ronald Koeman de selectie van Oranje bekend en we peilen met onze verslaggevers de stemming bij Vitesse, PSV en AZ.