Justin Bijlow
NOS Voetbal

Bijlow en De Ligt terug in voorselectie Oranje, De Jong, Gakpo en Depay (nog) niet

Justin Bijlow en Matthijs de Ligt keren na een blessure terug in de voorselectie van het Nederlands elftal voor de laatste en beslissende EK-kwalificatiewedstrijden tegen Ierland en Gibraltar. Oranje heeft aan één overwinning genoeg om zich direct te kwalificeren voor het EK in Duitsland van volgend jaar.

Verdediger Sven Botman (Newcastle United), middenvelders Frenkie de Jong (FC Barcelona) en aanvallers Cody Gakpo (Liverpool) en Memphis Depay (Atlético Madrid) zijn vanwege blessures niet geselecteerd.

Bondscoach Ronald Koeman kon tijdens de vorige kwalificatiecyclus al geen beroep op hen doen.

De Jong is nog niet hersteld van de verstuikte enkel die hij ruim een maand geleden opliep in het competitieduel met Celta de Vigo. Hij hervatte vrijdag de training bij Bracelona. Het is niet uitgesloten dat hij zaterdag in de Clásico tegen Real Madrid tot de selectie behoort.

Botman kampt met een knieblessure en Depay wacht nog op zijn rentree bij Atlético na een spierblessure die hij opliep tijdens een training. De 29-jarige spits miste de laatste vijf wedstrijden van zijn club, waaronder het Champions League-duel met Celtic van woensdag. Hij kwakkelt dit jaar met allerlei kwetsuren.

Doelman Mark Flekken (Brentford) en middenvelder Jerdy Schouten (PSV) keren terug in de voorselectie. Schouten speelde zijn tot dusverre enige interland in de zomer van 2022. Flekken miste de vorige interlandperiode door ziekte.

100 procent fit

"We hebben ervoor gekozen alleen spelers op deze voorlopige lijst te zetten die 100 procent fit zijn", meldt Koeman in een verklaring. "Pas over twee weken maak ik de definitieve selectie bekend. Het kan dus gebeuren dat we dan alsnog kiezen voor jongens die niet op deze lijst staan."

Daarmee lijkt de bondscoach bijvoorbeeld te doelen op Gakpo, die donderdag als invaller zijn rentree maakte bij Liverpool na een knieblessure. Ook Teun Koopmeiners maakte onlangs zijn rentree bij Atalanta en kan later wellicht aan de selectie worden toegevoegd.

  • Pro Shots
    Matthijs de Ligt in het shirt van Oranje
  • ANP
    Justin Bijlow

Bijlow en De Ligt zijn al langer weer fit. De doelman van Feyenoord maakte eerder deze maand zijn rentree na een polsblessure die hem bijna twee maanden aan de kant had gehouden. De Ligt speelde ook al twee duels voor Bayern, nadat hij drie weken had moeten toekijken.

Belangrijke overwinning

Oranje speelt op 18 november in de Johan Cruijff Arena tegen Ierland, op 21 november staat het uitduel met Gibraltar op het programma. Beide wedstrijden beginnen om 20.45 uur.

Wegens de verbouwing van het nationale (en enige) stadion van Gibraltar, wordt de interland tegen de voetbaldwerg in Portugal gespeeld.

Het Nederlands elftal won onlangs de uitwedstrijd tegen Griekenland nipt met 0-1, door een benutte strafschop van Virgil van Dijk. Dat was een zeer belangrijke overwinning, omdat Griekenland op dat moment een directe concurrent was in de strijd om de tweede plek in groep B, achter het ongenaakbare Frankrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl