NOS Voetbal

Koeman ziet dat het beter moet richting EK 2024, maar voor nu telt: 'We zijn erbij'

Koeman niet helemaal tevreden, maar EK is volgens hem binnen: 'We zijn erbij'

Oranje-bondscoach Ronald Koeman zag in de slotfase van de overwinning op Griekenland (1-0) dingen die hij liever niet ziet, maar plaatsing voor het EK 2024 is volgens hem wel binnen. "We zijn erbij."

Oranje staat met twaalf punten en nog twee duels te spelen op de tweede plek in groep B. Evenveel punten als nummer drie Griekenland, alleen heeft Nederland een wedstrijd minder gespeeld.

Oranje is officieel nog niet zeker van het Europees kampioenschap dat volgend jaar in Duitsland plaatsvindt, maar heeft aan één zege in een van de komende twee wedstrijden tegen Ierland (thuis) en Gibraltar (uit) genoeg. Volgens Koeman gaat dat niet meer fout.

Bekijk hieronder de stand van de groep en de samenvatting van Griekenland-Nederland

  • NOS
    Stand in groep B

Dat klinkt zelfverzekerd, maar tijdens het duel in Athene spookte het toch door Koemans hoofd: het zal toch niet fout gaan hier? Vooral de slotfase, toen het nog 0-0 stond, verliep chaotisch.

"Je ziet dingen gebeuren die je graag niet wil zien, want we hadden de wedstrijd allang moeten beslissen", analyseerde Koeman na afloop. "In zo'n laatste fase zie je spelers niet meer denken aan posities. We werden zelf slordig en zij krijgen een beetje een alles-of-niets-spelletje."

Nee, Griekenland was niet groots. Verre van zelfs, maar Koeman was op zijn hoede. "Je kunt niet zeggen: zij scoren zeker niet. Ze hadden een goal niet verdiend. Maar als je hem zelf niet afmaakt, moet je oppassen dat je 'm zelf niet tegen krijgt."

Please, laat er één geboren worden die dat beheerst, wat dat brengt ook overwinningen.

Bondscoach Ronald Koeman over het gebrek aan goede penaltynemers in Oranje

Oranje had veel stress kunnen voorkomen, als Wout Weghorst de strafschop in de eerste helft raak had geschoten. Weghorst was de eerste keus, Xavi Simons de tweede en Virgil van Dijk de derde. Zo was er ook getraind, Weghorst schoot ze er volgens de bondscoach uitstekend in. Op de training.

"Je moet onderkennen dat we niet echt een specialist hebben met penalty's, ook niet met vrije trappen en corners. Please, laat er één geboren worden die dat beheerst, wat dat brengt ook overwinningen."

Wieffer en Reijnders 'erg goed'

Van Dijk liet diep in de blessuretijd wel zien dat hij koel kan blijven. En zeker als het aanvallend niet goed loopt - "voorin hebben we niet veel kunnen creëren" - is het scoren van een penalty van levensbelang.

Over het middenveld, specifiek over het optreden van Mats Wieffer en Tijjani Reijnders, was de bondscoach wel tevreden. "Erg goed." Ze brachten in de eerste helft rust in het spel. Maar het is voor Koeman duidelijk dat het richting het EK beter moet.

"Je moet je plaatsen gezien wie wij zijn. Maar het moet beter als je echt mee wil tellen. Dan moeten we compleet zijn en duidelijk aan automatismen werken en beter worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl