NOS Voetbal

Olij, Verbruggen of toch Noppert? Hoofdpijndossier Koeman krijgt nieuw hoofdstuk

  • Thierry Boon

    bij het Nederlands elftal in Zeist

  • Thierry Boon

    bij het Nederlands elftal in Zeist

Koeman kan maar niet kiezen voor vaste keeper: 'Dat is niet prettig'

Eerst keepte Jasper Cillessen. Toen stond Justin Bijlow onder de lat. Vervolgens was daar Mark Flekken. Maar nu zijn zij er allemaal niet bij en schrijft bondscoach Ronald Koeman noodgedwongen het volgende hoofdstuk van zijn hoofdpijndossier 'doelman van Oranje'.

Met een vaste ploeg werken aan automatismen. Dat is zo ongeveer waar iedere voetbaltrainer op hoopt. Slijpen aan het systeem, de puntjes op de i qua afstemming, het smeden van een team. Koeman kan er voorlopig alleen maar van dromen.

Nu is het als bondscoach sowieso al een stuk lastiger dan als clubtrainer. Je ziet de spelers immers minder vaak. En je bent afhankelijk van hun fitheid en vorm die ze bij hun club ontwikkelen.

Koeman en zijn Nederlands elftal hunkeren naar vastigheden, maar hebben te maken met een lijst vol afwezigen en moeten roeien met de riemen die ze hebben. De plek onder de lat, toch al snel een van de posities die voor rust in een elftal moet zorgen, is daar misschien wel het beste voorbeeld van.

De doelmannen van Oranje: Noppert, Verbruggen en Olij

Als Andries Noppert zijn WK-vorm direct door had kunnen trekken, had hij zomaar kunnen keepen onder Koeman. Als Justin Bijlow fit was gebleven, dan had ook hij zomaar de nummer 1 kunnen zijn.

'Niet prettig'

Maar 'als' telt niet. Zeker niet in topsport. Na het wegvallen van de zieke Flekken, die de vorige interlands het vertrouwen van Koeman kreeg (en daarbij niet overtuigde), is de keuze niet meer zo reuze.

Spartaan Nick Olij is er voor het eerst bij, Bart Verbruggen was er al vaker bij, maar keepte nog nooit en Noppert, die als vervanger van Flekken bij de groep is gekomen, is uit vorm.

Bondscoach Ronald Koeman tijdens de training van Oranje in Zeist

"Dat is niet prettig", schetst Koeman de situatie enigszins voorzichtig op de persconferentie op de eerste dag dat hij zijn ploeg weer bijeen heeft in de Zeister bossen.

Op de vraag wie de voorkeur onder de lat krijgt tegen achtereenvolgens Frankrijk en Griekenland, geeft de coach geen antwoord. "Dat gaan we rustig bekijken van de week."

Alsof het een voorbode is, stapt Verbruggen een half uur later als eerste van het Nederlands elftal het trainingsveld op. Er klinkt luid gejuich bij de 1.500 fans op de open training, van wie het overgrote deel nog kind is. Van het trio doelmannen heeft Noppert de meeste fans langs de lijn staan.

De training stelt weinig voor en zegt niets over de keuze onder de lat. Keeperstrainer Patrick Lodewijks heeft wat oefenvormen voor de doelmannen bedacht, maar heel intensief is het allemaal niet.

Dan maar even logisch redeneren. Noppert is zoals gezegd niet bepaald in vorm bij sc Heerenveen, zo geeft hij ook zelf toe. Hij was dan ook niet verrast dat hij was afgevallen voor Oranje, totdat Flekken wegviel. Dat Noppert de komende duels keept, is dan ook onwaarschijnlijk.

Olij probeert te genieten

Debutant Nick Olij kijkt op z'n 28ste zijn ogen uit. Hij moet genieten van zijn tijd bij Oranje, heeft zijn omgeving hem op het hart gedrukt. Dat lijkt hij dan ook met volle teugen te doen op zijn eerste training.

Als hij van het veld stapt, neemt hij met een grote lach de felicitaties van de fotografen voor zijn oproep in ontvangst.

Nick Olij (l) tijdens zijn eerste training bij Oranje

Even daarvoor heeft Koeman op de persconferentie gezegd dat "je niet moet onderschatten wat het doet met voetballers: spelen voor Oranje. Dat is nog een aardige stap hoger dan bij hun club spelen". Spartaan Olij voor de leeuwen gooien tegen vice-wereldkampioen Frankrijk? Onlogisch.

Blijft over Verbruggen. Hij lijkt de meest logische keuze. De 21-jarige Brabander die afgelopen zomer, na een sterk EK bij Jong Oranje, het Belgische Anderlecht voor twintig miljoen euro verruilde voor Premier League-revelatie Brighton & Hove Albion. Daar kent hij een wisselende start.

Stuivertje wisselen

Letterlijk, Verbruggen wisselt namelijk de wedstrijden af met zijn 33-jarige concurrent Jason Steele. De geprezen coach Roberto De Zerbi doet iets dat tamelijk uniek is in de voetballerij: hij laat zijn doelmannen om en om spelen.

Verbruggen kreeg in de vier duels die hij tot nu mocht spelen zeven tegengoals, Steele moest in vier duels negen keer vissen.

Bart Verbruggen stapt van het veld na de training

In de laatste wedstrijd, afgelopen zondag tegen Liverpool (2-2), was het de beurt aan Verbruggen, die flink in de mist ging. Zijn pass op een medespeler werd onderschept en uit die situatie ontstond een strafschop, die vervolgens werd benut.

De bondscoach heeft het gezien. "Ik heb het er met Bart over gehad. Hij moet juist kort spelen van zijn trainer. Die vindt het niet erg als het fout gaat", aldus Koeman, om daar snel aan toe te voegen: "Deze trainer wel!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl