NOS Voetbal

Ondanks blessures wil Koeman resultaat tegen Frankrijk: 'Maar Griekenland is cruciaal'

Ronald Koeman heeft als keuzeheer van het Nederlands elftal steeds minder te kiezen. In aanloop naar de EK-kwalificatiewedstrijden van Oranje tegen Frankrijk en Griekenland haakte op maandag met Teun Koopmeiners de elfde speler af.

"Of de moed me in de schoenen zakt? Nee hoor, daar heb ik geen last meer van", zei Koeman op de persconferentie in Zeist voor de eerste training in aanloop naar Frankrijk-thuis.

Koeman wil resultaat halen tegen Frankrijk: 'Maar Griekenland is nog belangrijker'

"Je weet dat je niet over het beste elftal kunt beschikken, maar dat wil niets zeggen in het voetbal. Iedere week zie je uitslagen die niet logisch zijn, dus laten we daarop hopen. We hebben nog altijd 23 spelers over."

Koemans plan om, vanaf afgelopen zomer, te gaan werken met een vaste groep valt door de vele blessures in het water. Frenkie de Jong, Memphis Depay, Jurriën Timber, Sven Botman, Justin Bijlow, Tyrell Malacia, Matthijs de Ligt en Cody Gakpo waren al niet beschikbaar door blessures.

De afgelopen dagen vielen Koopmeiners, Steven Berghuis, Noa Lang (allen geblesseerd) en Mark Flekken (ziek) ook nog eens uit de selectie van Oranje voor de komende EK-kwalificatiewedstrijden. Ian Maatsen, Calvin Stengs en Andries Noppert zijn opgeroepen als vervangers.

De 23-koppige selectie bevat liefst zeven spelers die hun debuut voor Oranje nog moeten maken. "Ik weet niet of er zoveel haasjes zijn bij de KNVB", verwees de bondscoach naar het aandenken dat Oranje-debutanten van de KNVB krijgen.

"Ik doe er lacherig over, maar zo sta ik er wel in", aldus Koeman. "Laten wij dan maar een dusdanig plan maken dat we het Frankrijk vrijdag heel moeilijk maken en een resultaat kunnen halen."

Griekenland cruciaal

De bondscoach ziet alles er wat er tegen de Fransen gehaald kan worden als "mooi meegenomen". Maar: "Ook die wedstrijd benaderen we alsof het de laatste is. Het kan zijn, afhankelijk van hoe het loopt, dat je gedurende de wedstrijd wel gaat denken dat de wedstrijd tegen Griekenland belangrijker is."

Want die wedstrijd van maandag, tegen de Grieken in Athene, is van groot belang voor een ticket voor het EK in Duitsland. Frankrijk staat met vijftien punten uit vijf duels bovenaan in groep B. Daaronder strijden Nederland en Griekenland om de tweede plaats. Beide hebben negen punten, de Grieken speelden al wel een wedstrijd meer.

"Wij geloven dat we tegen Frankrijk ook een resultaat kunnen halen", benadrukte Koeman nog maar eens. "Natuurlijk is Griekenland de concurrent om de tweede plaats, en daarom ook belangrijker. Het resultaat tegen Griekenland is cruciaal in deze groep."

De stand in groep B

Vragen over wie er tegen Frankrijk keept - Verbruggen, de toch weer opgeroepen Noppert of debutant Olij? - of in de spits staat - "een lange of snelle spits, kan allebei"- ontweek Koeman soepel. Op de blessurelast van Oranje, en zoveel meer topvoetballers, ging hij gretig in.

"Het ligt aan de kalender van wedstrijden spelen", wees hij naar de drukke schema's. "Daar klagen we al jaren over, maar kijk rond bij clubs en nationale teams, hoeveel er afvallen door blessures, veel spierblessures. Frankrijk heeft er nu ook drie", verwees hij naar de geblesseerd afgehaakte Saliba, Upamecano en Koundé bij de ploeg van bondscoach Didier Deschamps.

"Tijd om er iets aan te doen? Ik denk dat dat onbegonnen werk is, er is al zo vaak iets over gezegd", verzuchtte Koeman. "In plaats van dat er wordt geluisterd, gaan ze gewoon hun eigen weg met wat het meeste opbrengt."

Gesprekken met Weghorst en Frimpong

Voor de interland van vrijdag hoopt Koeman op één of twee trainingen trainingen waar Oranje "volle bak kan gaan." Daartussen zal hij ook in gesprek gaan met enkele spelers, zoals Jeremie Frimpong. "Maar dat is niet zo moeilijk, hij heeft het uitgesproken met Nigel de Jong", aldus Koeman over de man-in-vorm van Bundelisga-koploper Leverkusen die weer is opgeroepen na de 'straf' die hij kreeg voor het bedanken voor Jong Oranje.

In dat schuitje lijkt Liverpool-middenvelder Ryan Gravenberch nu te zitten. Koeman: "We hebben wel een bepaalde mening over afzeggen voor Jong Oranje of het Nederlands elftal. Maar volgens mij heeft ook nog niet veel gespeeld. Ik vind het nog steeds een groot talent, en hoop dat hij de ontwikkeling gaat maken dat hij veel gaat spelen bij Liverpool."

Wout Weghorst nam eerder zelf al contact op met de bondscoach. Na de laatste interland (2-1 zege in Ierland) maakte de spits duidelijk dat hij niet snapte dat hij op de bank begon. "Daar hebben we het direct na de wedstrijd kort over gehad. En daarna nog een keer. Dat kwam vanuit Wout. Hij bedoelde het niet zo, ik vatte het ook niet zo op",

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl