Silvano Vos baalt van zijn fout na de 0-1

Uitschakeling in Europa dreigt voor Ajax na opnieuw 0-2 verlies tegen Brighton

Ajax heeft de eerste Europese wedstrijd met trainer John van 't Schip aan het roer in de Europa League verloren van Brighton & Hove Albion. De huidige nummer zeven van de Premier League was in Amsterdam met 0-2 te sterk.

Door de nederlaag blijft Ajax na vier wedstrijden onderaan staan in de Europa League-groep met twee punten uit vier duels. Van de komende wedstrijden tegen Olympique Marseille en AEK Athene moet Ajax er minimaal één winnen om Europees te overwinteren, in de Europa League dan wel Conference League.

Marseille versloeg later op de avond AEK met 2-0, waardoor doorgaan in de Europa League voor Ajax alleen mogelijk is met twee overwinningen in de laatste wedstrijden.

De stand in groep B

Aan de basisopstelling van Brighton zat een behoorlijk Nederlands tintje: oud-Ajacied Joël Veltman, Jan Paul van Hecke en kersvers international Bart Verbruggen stonden aan de aftrap.

Sterke start Ajax niet beloond

Het begin van de wedstrijd leek in niets op het duel van twee weken geleden, toen Brighton in Zuid-Engeland met 2-0 won. Hedwiges Maduro had toen net de leiding nadat een paar dagen daarvoor Maurice Steijn was ontslagen. Maduro - inmiddels weer terug in zijn oude rol als assistent - speelde toen extra verdedigend om een afgang te voorkomen. In het eerste kwartier in de Johan Cruijff Arena had Ajax met schoten van Steven Berghuis en Kristian Hlynsson het betere van het spel.

Eén foute pass van Silvano Vos deed Ajax binnen het kwartier toch de das om. De bal werd onderschept en diep gespeeld op Ansu Fati, die koel bleef voor het doel: 0-1. Fati, gehuurd van FC Barcelona en Spaans international, scoorde ook al in het vorige duel.

Bekijk de reacties van John van 't Schip, Devyne Rensch en Brighton-verdediger Jan Paul van Hecke:

Ajax probeerde het daarna wel maar met name door slordigheden kwam het niet echt tot kansen. In de blessuretijd van de eerste helft moest Ajax-keeper Diant Ramaj nog ingrijpen om een grotere achterstand te voorkomen. Met de voet redde hij in de korte hoek op een inzet van Simon Adingra.

In de rust greep Van 't Schip in door Chuba Akpom te brengen voor Kenneth Taylor. Akpom kende een ongelukkige start bij Ajax maar de laatste twee wedstrijden maakte hij drie doelpunten in 28 minuten. Veel mocht zijn invalbeurt niet baten.

Brobbey mist kans onder toeziend oog van Koeman

Adingra ontving acht minuten na rust de bal in het strafschopgebied van Ajax van Fati, die door niemand werd aangepakt. Adingra had alle tijd van de wereld om een hoek uit te zoeken en schoot de bal hard en hoog langs Ramaj: 0-2.

Jan Paul van Hecke (links) viert de 0-2 van zijn ploeg

Lang creëerde Ajax weinig tot niets tot de veelbesproken Brian Brobbey - bondscoach Ronald Koeman bekritiseerde onder meer zijn afwerking - een enorme kans kreeg na een goede actie van de ingevallen Carlos Forbs. Brobbey raakte - onder toeziend oog van Koeman - eerste de ene paal waarna de bal kaarsrecht over de lijn tegen de andere paal hobbelde. Geen doelpunt en dus ook geen broodnodige aansluitingstreffer voor Ajax.

Wel was dat het startsignaal voor een slotoffensief van Ajax, waar bij tijd en wijle uitstekend spel werd vertoond. Zo kreeg Forbs een kans na een schitterende steekbal van de ook net ingevallen Georgiër Georges Mikautadze. Forbs was net te laat bij de bal om Verbruggen te testen.

Acht minuten voor tijd lukte dat Akpom wel. Van dichtbij schoot hij op doel na een goede combinatie met Brobbey, maar Verbruggen stond op de goede plek. Hij hield uiteindelijk de nul in de Johan Cruijff-Arena, iets wat hem bij het Nederlands elftal niet lukte.