NOS Voetbal

Ajax wint onder Van 't Schip ook van Heerenveen en klimt naar elfde plaats

Bekijk de samenvatting van Ajax - sc Heerenveen

Het herstel is nog broos, maar met twee overwinningen in twee wedstrijden heeft Ajax onder trainer John van 't Schip de weg omhoog gevonden in de eredivisie. Na het verlaten van de laatste plaats door de winst op FC Volendam (2-0) klom Ajax zondag door een 4-1 overwinning op sc Heerenveen naar de elfde positie.

Met dezelfde elf spelers als tegen Volendam begon Van 't Schip in de Johan Cruijff Arena aan de tweede wedstrijd onder zijn leiding. "Geen reden voor verandering", zei hij vooraf. Wel wilde de coach "verbetering" zien ten opzichte van het vorige duel.

Na afloop was de coach realistisch. "Het lek is nog niet boven, zeker niet", zei de coach. "Een toverformule heb ik niet. De jongens weten heel goed dat ze beter kunnen, ook beter dan vanavond. "

Kijk hieronder naar de interviews met John van 't Schip, sc Heerenveen-coach Kees van Wonderen en check de eredivisiestand:

De bezoekers hadden geen boodschap aan de intenties van Ajax. Heerenveen was in de openingsfase dreigend via spits Pelle van Amersfoort. Branco van den Boomen en doelman Diant Ramaj lagen echter in de weg. Daarna nam Ajax het heft in handen.

Bergwijn breekt de ban

Dat het vertrouwen groeiende is bij Ajax liet onder anderen Josip Sutalo zien. De Kroatische aanwinst, in zijn eerste maanden in Amsterdam een brok onzekerheid, stond aan de basis van een fraaie aanval die leidde tot de openingsgoal.

Steven Berghuis bediende met een splijtende pass Steven Bergwijn, die op randje buitenspel vertrok en met uitgestoken been de 1-0 kon binnenwerken. Even fraai was de tweede goal. Van den Boomen demonstreerde zijn uitstekende traptechniek en Brian Brobbey kopte de harde, hoge voorzet tegen de touwen.

 • Pro Shots
  Bergwijn viert de 1-0
 • Pro Shots
  Bergwijn glijdt de 1-0 binnen
 • Pro Shots
  Brobbey viert de 2-0
 • Pro Shots
  Brobbey knikt de 2-0 binnen
 • Pro Shots
  Brouwers viert zijn 2-1

Een strakke pass van Anton Gaaei, een mooie opening van Berghuis en een knappe aanname van Bergwijn leverde applaus op. Het Amsterdamse publiek maakte zich op voor meer fraais, maar snel zette Heerenveen de Ajacieden terug op aarde. Luuk Brouwers kopte de bal prachtig in de verre hoek: 2-1.

Na rust zorgde Heerenveen opnieuw voor gevaar. Via het hoofd van Van den Boomen, die donderdag op soortgelijke wijze ook al een aanval van Volendam inleidde, braken de Friezen door de Amsterdamse achterhoede en redde doelman Ramaj op een schot van Ché Nunnely.

Akpom zorgt weer voor opluchting

Het spel van Ajax na rust was niet best. Toch leek Brobbey de thuisploeg in de 64ste minuut na sterk doorzetten op een comfortabele voorsprong te zetten. Arbiter Sander van der Eijk keurde de goal echter af vanwege een duw tegen Pawel Bochniewicz. Zo bleef Heerenveen hopen en Ajax vrezen.

Osame Sahraoui had kansen op de gelijkmaker, maar schoot eerst op de paal en daarna na terugleggen van Brouwers van dichtbij naast. Ajax-invaller Chuba Akpom zorgde in de 84ste minuut voor opluchting, zoals hij tegen Volendam ook al had gedaan. Hij kopte de rebound van een schot van Berghuis binnen.

Kijk hieronder naar de interviews met Chuba Akpom en Ar'jany Martha:

In blessuretijd bekroonde Akpom zijn invalbeurt ook met een tweede goal, dit keer met de linkervoet op aangeven van Berghuis. Met drie doelpunten in twee wedstrijden kent de 28-jarige spits zijn beste periode tot nu toe in Amsterdam. Hij bekende het niet makkelijk te hebben gehad.

"De eerste twee maanden waren vreselijk", zei Akpom. Weinig speeltijd, geen goals, alleen in een hotel. "Nu voel ik me lichter. Hier heb ik op gewacht. De trainer heeft meteen met me gesproken, niet als voetballer, maar als mens. Nu pas voel ik me thuis hier."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl