GGD nodigt volgende week 73- en 74-jarigen uit • Ziekenhuis Curaçao ligt vol
- Welkom in het coronablog van woensdag 31 maart. Je vindt hier het belangrijkste nieuws over de coronapandemie.
- De avondklok gaat vanavond voor het eerst om 22.00 uur in.
- Het kabinet wil in april veel meer experimenten met toegangstests.
- Opvallende rechtbankuitspraak in België over de juridische status van de coronamaatregelen.
- Pfizer ook werkzaam bij 12- tot 15-jarigen.
Liveblog gesloten
Dit liveblog is gesloten. Morgen zijn we terug met een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.
Ziekenhuis Curaçao vol, Nederland om hulp gevraagd
Er kunnen geen coronapatiënten meer worden opgenomen op Curaçao. In het Curaçao Medical Centre (CMC) liggen nu 104 mensen met corona, van wie 33 op de IC. Normaal gesproken bedraagt de IC-capaciteit zestien bedden, maar die was al flink uitgebreid.
Het voormalige Sint-Elisabeth Hospitaal staat stand-by om patiënten op te vangen. Daar is nog apparatuur aanwezig, maar er is amper personeel voorhanden. Curaçao heeft Nederland om extra zorgpersoneel gevraagd. Het CMC heeft ook mensen die eerder in de zorg gewerkt hebben opgeroepen zich te melden als vrijwilliger.
De situatie zal er de komende dagen waarschijnlijk niet beter op worden. Vandaag werd er opnieuw een besmettingsrecord gevestigd. Er kwamen ruim 506 nieuwe besmettingen bij op het eiland. De regering heeft besloten de avondklok met twee uur te vervroegen tot 19.00 uur om het aantal besmettingen te beteugelen. Essentiële bedrijven mogen tot 18.00 uur openblijven.
Italië verplicht zorgmedewerkers zich te laten vaccineren
Medewerkers in de Italiaanse gezondheidszorg worden verplicht zich te laten vaccineren tegen corona. De Italiaanse regering heeft daarover een decreet uitgevaardigd. Mensen die weigeren kunnen tot het eind van het jaar geschorst worden zonder dat ze daarbij salaris uitbetaald krijgen.
In verschillende Italiaanse ziekenhuizen zijn besmettingsclusters aangetroffen onder medewerkers die een vaccinatie hebben geweigerd. De regering zegt in een verklaring "zoveel mogelijk medisch en paramedisch personeel te willen beschermen".
Een ander onderdeel van het overheidsbesluit is dat mensen die de vaccinaties toedienen beschermd worden tegen vervolging als er iets fout gaat. Toen een man na een vaccinatie op Sicilië overleed, werden twee dokters en een verpleegster die verantwoordelijk waren voor de vaccinatie verdacht van doodslag. Dat leidde tot veel kritiek van medici. Er is geen verband aangetoond tussen de vaccinatie en het overlijden van de man
Vaccinatie-uitnodiging 73- en 74-jarigen volgende week de deur uit
Vanaf volgende week dinsdag worden 73- en 74-jarigen uitgenodigd voor een vaccinatie bij de GGD. Zij zullen het vaccin van Pfizer toegediend krijgen. De GGD vraagt mensen zo snel mogelijk een afspraak in te plannen als ze hun uitnodiging hebben ontvangen.
GGD-baas André Rouvoet riep vandaag op ook extra groepen aan te schrijven om zich te laten inenten met het AstraZeneca-vaccin. Zo'n 135.000 prikken van dat vaccin werden vorige week niet benut omdat er niet genoeg mensen voor een afspraak zouden hebben gebeld. Het is volgens Rouvoet aan het ministerie van VWS en het RIVM om te bepalen wie voor die prikken in aanmerking moeten komen.
Frankrijk scherpt regels weer aan
In Frankrijk worden de coronamaatregelen verder aangescherpt. Dat heeft president Macron in een televisietoespraak aangekondigd.
De regels die al gelden in Parijs en enkele andere regio's worden uitgebreid naar het hele land, zei Macron. Ze gaan komende zaterdag in en duren minstens een maand. Onder meer de reisbeperkingen worden uitgebreider. Niemand mag zonder verklaring verder dan tien kilometer van huis reizen.
Ook is besloten de scholen te sluiten voor een periode van minstens drie weken. Volgens Macron is dat "de beste oplossing om de verspreiding van het virus langzamer te laten verlopen". Tijdens de lockdown die in november werd afgekondigd bleven de scholen open.
Als de Fransen zich aan de strengere regels houden "zien we in de komende weken misschien licht aan het eind van de tunnel', zo hield Macron de Fransen voor. Hij hoopt dat Frankrijk vanaf half mei weer stapsgewijs kan versoepelen.
Vondelpark opnieuw ontruimd
De politie heeft het Vondelpark in Amsterdam ontruimd omdat het er opnieuw te druk was. Gedurende de middag werden de ingangen al gesloten zodat nieuwe bezoekers niet meer naar binnen konden.
Op beelden is te zien dat mensen niet direct aanstalten maakten om te vertrekken. Inmiddels is het park leeg. Twee mensen werden aangehouden omdat ze met flessen naar de politie gooiden.
Aan het begin van de avond trokken mensen volgens de gemeente naar het Vondelmonument. Een grote groep hield daarbij niet genoeg afstand van elkaar. Ook werden ze agressief, zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP.
Gisteren werd het park eveneens gesloten voor nieuwe bezoekers vanwege de drukte maar toen is niet besloten tot ontruiming.
In verschillende parken was het vandaag druk. Bekijk hier een compilatie:
Russisch coronavaccin voor dieren goedgekeurd
In Rusland is een coronavaccin voor dieren goedgekeurd. Het middel Carnivak-Cov kan waarschijnlijk vanaf komende maand op grote schaal geproduceerd worden.
De ontwikkelaar heeft het vaccin getest op verschillende carnivoren zoals nertsen, honden, katten en poolvossen. Er zou al interesse zijn vanuit Griekenland, Polen, Oostenrijk, de Verenigde Staten en Canada.
In verschillende landen is het coronavirus ook opgedoken bij dieren. Met name nertsen lijken erg vatbaar voor het coronavirus. In Nederland kregen tientallen fokkerijen te maken met uitbraken, waarna duizenden nertsen werden geruimd.
In Denemarken werden zelfs 17 miljoen nertsen geruimd. Een mutatie die via nertsen bij mensen terechtkwam zorgde ervoor dat Denemarken een strengere lockdown instelde.
Toch minder mensen in Urker Sionkerk
Vanaf deze week mogen er per keer toch minder mensen aanwezig zijn in de Sionkerk in Urk. Dat heeft de kerk na alle ophef afgelopen week besloten, meldt Omroep Flevoland.
Families met een achternaam die begint met A tot en met L mogen naar de kerk op Goede Vrijdag en 's avonds op Eerste Paasdag. De overige families kunnen de kerk bezoeken op zondagochtend en Tweede Paasdag.
De kerk blijft gespreide diensten houden "zolang het nodig is". Op deze manier kan er in de kerk anderhalve meter afstand bewaard worden tussen bezoekers, aldus de Sionkerk.
Spijt dat de kerk eerder besloot de deuren weer voor alle leden open te zetten heeft de kerk niet, zegt de secretaris van de kerk tegen Omroep Flevoland: "De geestelijke nood om tot die stap te komen blijft gelijk."
Zweden stelt versoepelingen uit
Zweden gaat de coronaregels niet versoepelen omdat de epidemiologische situatie daar volgens premier Lofven geen ruimte voor biedt. De regels in het land worden echter ook niet aangescherpt. De status quo blijft zeker tot 3 mei gehandhaafd.
Het Scandinavische land was van plan om de regels te versoepelen. De Zweedse regels zijn al minder scherp dan in veel andere Europese landen. Attractieparken zijn open en er vinden concerten plaats. De versoepelingen die voor nu gepland stonden voorzagen er bijvoorbeeld in meer bezoekers en toeschouwers toe te laten na Pasen.
De afgelopen dag werden er in Zweden zo'n 8500 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het aantal besmettingen is daarmee terug op het niveau van december.
Politie: opschuiven avondklok biedt ons meer ruimte
De avondklok gaat vanaf vandaag in om 22.00 uur in plaats van 21.00 uur. Voor de politie betekent dit dat er wat meer ruimte is voor reguliere werkzaamheden, zegt een woordvoerder van de korpsleiding. "Tijdens het extra uur hoeft de politie zich niet te richten op de handhaving van de avondklok."
Dat handhaven is mogelijk minder hard nodig dan in de afgelopen maanden. "Nu het langer licht is en het weer beter, is de verwachting dat door de ingangstijd van 22.00 uur op meer draagvlak en naleving gerekend kan worden," aldus de woordvoerder.
Het is volgens de politie niet te voorspellen of het gewijzigde tijdstip leidt tot minder bekeuringen. De afgelopen week werden 6423 mensen beboet wegens het overtreden van de avondklok. Dat waren er 500 meer dan de week ervoor.
Oostenrijk wil Russisch vaccin kopen
Oostenrijk gaat waarschijnlijk volgende week een order plaatsen voor 1 miljoen doses van het Russische Spoetnik-vaccin. Dat heeft de Oostenrijkse bondskanselier Kurz gezegd.
De stap van Kurz zou betekenen dat hij buiten het aankoopprogramma van de EU gaat opereren. Spoetnik is nog niet goedgekeurd door het EMA en dat is een voorwaarde voor aankoop door de Europese Unie.
Kurz ligt in eigen land onder vuur omdat Oostenrijk over minder vaccins beschikt dan andere landen. Volgens Kurz en een aantal andere landen zijn de vaccins niet eerlijk verdeeld, maar de EU wijst erop dat Oostenrijk geen gebruik heeft gemaakt van optionele extra leveringen, terwijl andere landen dat wel gedaan hebben.
De EU-landen Hongarije en Slowakije hebben eerder al besloten Spoetnik aan te kopen. In Slowakije leidde dat tot een regeringscrisis; het kabinet viel gisteren vanwege de kwestie.
Kabinetsplannen: fors meer experimenten met toegangstests in april
Het demissionaire kabinet breidt in april het aantal experimenten met toegangstests fors uit, om te onderzoeken of bijvoorbeeld een bezoek aan een dierentuin of theater op korte termijn weer mogelijk is. In conceptstukken van het kabinet in handen van RTL Nieuws liggen er in alle provincies plannen om de deuren van nu nog gesloten locaties te heropenen, variërend van musea en casino's tot dierentuinen en pretparken. Bronnen rond het kabinet bevestigen de plannen tegenover de NOS.
In theaters en concertzalen zijn de pilots tussen 13 en 21 april. Waarschijnlijk wordt daar na het weekeinde een agenda van bekend. Bezoekers kunnen via toegangstests en vooraf gereserveerde tijdslots toegang krijgen. "Door nu verspreid over het land en over sectoren zorgvuldig te oefenen maken we een veilige en succesvolle grootschalige inzet van toegangstesten vanaf mei mogelijk", staat in de kabinetsstukken. Morgen staat het uitbreiden van de proefpilots op de agenda in de ministerraad.
Eerder deze maand werd er al met zogenoemde Fieldlabs geëxperimenteerd met onder meer publiek bij voetbalwedstrijden en een proefevenement in Biddinghuizen. Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid meldde vorige maand al dat het vanaf april mogelijk is om toegangstesten in te voeren voor evenementen.
EMA: geen bewijs voor link tussen trombose en AstraZeneca
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zegt nog steeds geen bewijs gevonden te hebben dat het AstraZeneca-vaccin een uiterst zeldzame vorm van trombose in de hersenen kan veroorzaken. Het onderzoek ernaar gaat verder.
De vaccinveiligheidscommissie van het EMA kwam vandaag bijeen om het over het vaccin te hebben, omdat er in verschillende landen meldingen gemaakt zijn van ernstige maar zeer zeldzame vormen van trombose bij mensen nadat ze gevaccineerd zijn. In Duitsland zijn negen mensen overleden, op een totaal van bijna drie miljoen prikken. Het merendeel van hen betreft jonge vrouwen.
Als gevolg daarvan besloot Duitsland AstraZeneca alleen nog maar aan mensen boven de 60 toe te dienen, of aan mensen met een medische indicatie na expliciete goedkeuring van een arts. Het Nederlandse ministerie van VWS zei dat voorbeeld van Duitsland vooralsnog niet te volgen.
Volgens het EMA is er tot nu toe geen reden om aan te nemen dat leeftijd een risicofactor is bij het optreden van de zeldzame bijwerking. Het EMA heeft "geen specifieke risicofactoren zoals leeftijd, sekse of een achterliggende medische geschiedenis van stollingsstoornissen kunnen identificeren."
Pfizer: vaccin ook zeer effectief bij adolescenten
De coronavaccinatie van Pfizer heeft ook een zeer hoge werkzaamheid bij 12- tot 15-jarigen. De farmaceut maakte vandaag de resultaten bekend van een nieuw deel van zijn fase 3-studie. In de onderzochte leeftijdsgroep heeft het coronavaccin volgens Pfizer een werkzaamheid van 100 procent. Dat betekent dat uit de groep die in de studie het vaccin kreeg, niemand coronasymptomen ontwikkelde.
In eerdere studies was deze leeftijdsgroep nog niet meegenomen. Daarom is er van wereldwijde gezondheidsautoriteiten nog geen goedkeuring om het Pfizer-vaccin ook bij 12- tot 15-jarigen in te zetten. Pfizer zegt in een verklaring goedkeuring aan te vragen bij de FDA in Amerika en het EMA in Europa.
Israël heeft als eerste land aangegeven het vaccin ook bij 12- tot 15-jarigen te willen gebruiken als de Amerikaanse FDA het goedkeurt. "Dit is geweldig nieuws", aldus de Israëlische minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein.
Koning haalt vrijheden coronapandemie aan in toespraak
Koning Willem-Alexander heeft in zijn toespraak tijdens de uitreiking van de Four Freedoms Awards stilgestaan bij vrijheden tijdens de coronapandemie. De koning erkende dat de situatie niet makkelijk is, dat het geduld op de proef wordt gesteld en dat velen coronamoe zijn, schrijft persbureau ANP.
"We hebben het afgelopen jaar geleerd hoe complex vrijheid is", zei Willem-Alexander in zijn vooraf opgenomen video die vandaag te zien was tijdens de prijsuitreiking in Zeeland. "Het coronavirus heeft ons gedwongen bepaalde vrijheden op te geven. Het geduld en uithoudingsvermogen zijn tot de limiet getest en sommigen voelen zich moe en neerslachtig."
Volgens koning Willem-Alexander geven de winnaars van de Four Freedom Awards (uitgereikt aan mensen en organisaties die zich inzetten voor verschillende vormen van vrijheid) hoop en inspiratie in deze moeilijke tijd. "Jullie zijn een voorbeeld voor ons allen."
Opnieuw mooi weer, opnieuw ingangen Amsterdams park dicht
Amsterdam heeft net als gisteren de zij-ingangen van het Vondelpark afgesloten omdat het er te druk is.
Lees er hier alles over:
Belgische rechtbank: coronamaatregelen missen juridische grond
De rechtbank in Brussel heeft beslist dat de Belgische staat binnen 30 dagen een degelijke, wettelijke basis moet geven aan de genomen coronamaatregelen. Dat meldt persbureau Belga. Als de overheid dat niet doet, moet de staat per dag dat de maatregelen van kracht blijven 5000 euro betalen.
De Belgische minister Verlinden van Binnenlandse Zaken bestudeert het vonnis, zegt ze in een eerste reactie. De uitspraak komt na een klacht van de Liga voor de Mensenrechten, die aanvoerde dat de overheid allerlei maatregelen heeft ingevoerd "onder het mom van hoogdringenheid". Dat noemen advocaten van de Liga een excuus om het parlement te ontlopen.
Tegen de beslissing is nog beroep mogelijk.
Amsterdam UMC weerspreekt claim Facebookvideo
Op Facebook werd ie duizenden keren gedeeld: een korte video die is opgenomen in het Amsterdam UMC en waarop volgends de maker/verspreider lege IC-bedden waren te zien. 'Overvolle ziekenhuizen? Deze is zojuist door een logistiek manager van het VU gemaakt', schrijft degene die de video op Facebook zette.
Het ziekenhuis zelf brengt nu naar buiten dat de beelden niets te maken hebben met de IC-afdeling. "Dit is onze beddencentrale, hier worden bedden gereinigd die vervolgens weer hun weg vinden naar onze verpleegafdelingen. Hier liggen dus GEEN patiënten", twittert het ziekenhuis.
Tegen het AD zegt een ziekenhuiswoordvoerder: "Het is echt verschrikkelijk dat er mensen zijn die op deze manier proberen de zorg in een kwaad daglicht te plaatsen. Ze ondermijnen het werk van artsen en verpleegkundigen die iedere dag zorg verlenen aan ernstig zieke coronapatiënten."
TNO organiseert kroegenexperiment in Utrecht
Vijf cafés in de Utrechtse binnenstad doen van woensdag 14 tot en met zaterdag 17 april mee aan een gecontroleerd experiment, waarbij gekeken wordt hoe gasten en personeel zich gedragen en door de zaak bewegen.
Cafégasten en personeel moeten zich vooraf aanmelden, in Utrecht wonen, zich houden aan de anderhalvemetermaatregel én een negatieve coronatest laten zien. Dat aanmelden kan vanaf 7 april via deze website. TNO, Koninklijke Horeca Nederland, Horeca Alliantie, de Rijksoverheid, gemeente Utrecht en de GGD werken samen met het experiment.
En voor de lezers uit Utrecht en omgeving: de deelnemende kroegen zijn Hofman, de Beurs, Ubica, VinVin en 't Oude Pierement.
President Macron vanavond live op tv met toespraak
Vanavond om 20.00 uur zal president Emmanuel Macron de Franse bevolking toespreken. Omdat de president zelf het woord gaat voeren, denken Franse media dat de regering harde maatregelen zal afkondigen.
Voor kleine aanpassingen van de bestaande beperkingen zou een toespraak van premier Jean Castex voldoen, redeneren ze.
De Franse 'gezondheidsdefensieraad' zou behalve de sluiting van scholen ook weer een keiharde lockdown kunnen invoeren, is de verwachting in de Franse pers.
Zweedse topadviseur ziet niets in nog strengere maatregelen
De Zweedse staatsepidemioloog Anders Tegnell ziet in strengere maatregelen geen oplossing voor het stijgend aantal coronabesmettingen in zijn land. In een interview met de krant Dagens Nyheter zegt hij dat Zweden de juiste maatregelen al genomen en geïmplementeerd heeft.
"Meer op slot gooien is geen succesverhaal gebleken", stelt Tegnell. "Wat we nodig hebben is meer naleving van de beperkingen die er zijn".
In Zweden zijn scholen voornamelijk open gebleven tijdens de pandemie. Ook de horeca is met coronamaatregelen zoals spatschermen open, al mag er 's avonds geen alcohol meer worden geschonken.
Utrecht verft weer witte cirkels in de parken
De witte cirkels keren terug in de Utrechtse parken. Bezoekers kunnen zo makkelijker afstand houden, is het idee van de gemeente. Net als in andere parken in het land wordt het met mooi weer soms te druk in de Utrechtse parken.
De gemeente wil niet vooraf bepalen hoeveel mensen er in een park mogen. "Het blijft zoeken naar een balans, want de openbare ruimte is kostbaar en mensen hebben al zo weinig in deze tijd." Voor Pasen moet de klus klaar zijn, schrijft RTV Utrecht.
In Amsterdam staan ook weer cirkels op het Museumplein en in het Vondelpark.
Beroepsorganisatie wil vaccinatie van alle zorgmedewerkers
Beroepsorganisatie voor zorgprofessionals NU'91 wil dat demissionair minister De Jonge direct in actie komt om alle zorgmedewerkers in de ziekenhuizen voorrang te geven bij de coronavaccinatie.
In december werd besloten dat alle medewerkers in de acute zorg van de ziekenhuizen met voorrang werden gevaccineerd. De rest komt in het huidige vaccinatieschema in mei aan de beurt.
Voorzitter Salden van NU'91 spreekt van een uiterst zorgelijke situatie. "We hebben geen tijd te verliezen", zegt ze. Nu het aantal besmettingen weer toeneemt, wordt de acute zorg weer opgeschaald en springen ongevaccineerde andere zorgmedewerkers bij in de covidzorg.
"De grootste piek in de ziekenhuizen wordt eind april verwacht. Op de IC's kunnen we te weinig bedden inzetten, simpelweg omdat er onvoldoende personeel is. Als we niet zorgen dat snel iedereen wordt gevaccineerd die dat wil, zitten we met nog minder zorgmedewerkers", aldus de voorzitter.
Zelftest vanaf vandaag te koop bij sommige apotheken
"Je houdt je hoofd recht, stopt het wattenstaafje ongeveer twee centimeter in je neus. Dan draai je vier keer rond. Daarna doe je hetzelfde in het andere neusgat. Niet te snel; ongeveer 15 seconden in elk neusgat."
Lees hier over de coronazelftest, die vanaf vandaag in de eerste apotheken te koop is:
Centraal Planbureau verwacht veel minder werklozen
De werkloosheid gaat veel minder hard oplopen door de coronacrisis dan vorig jaar nog werd gevreesd. Dat zegt het Centraal Planbureau (CPB) in de nieuwste raming.
De Nederlandse economie laat veerkracht zien, aldus het CPB:
Oud-verkenner Ollongren test negatief, vanmiddag debat over memo
Kajsa Ollongren kan vandaag aanwezig zijn bij het debat in de Tweede Kamer over de mislukte eerste verkenning. Ze heeft negatief getest op het coronavirus.
Tijdens het debat moeten Ollongren (D66) en medeverkenner Annemarie Jorritsma (VVD) uitleg geven over een gelekte notitie. Daarin werd onder meer gerept over de onderhandelingsstijl van CDA-leider Wopke Hoekstra en een 'functie elders' voor het CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.
Wie snapt de coronaregels in het peloton nog?
Dat er weer wordt gekoerst in maart en april, is eigenlijk het enige dat weer normaal is aan het wielrennen deze dagen. Het peloton gaat gebukt onder coronagerelateerde termen als quarantaine en codetaal '-6' en '-3'.
"We begrijpen er niets van. Kan iemand het ons uitleggen?"
Lees er hier alles over:
Volkskrant: geen groter overlijdensrisico bij obesitaspatiënt op de IC
Mensen met overgewicht hebben weliswaar meer kans om corona te krijgen en daar ernstig ziek van te worden maar eenmaal op de intensive care leveren de extra kilo's geen slechtere prognose op. Daar hebben covid-patiënten met obesitas geen grotere kans om te overlijden dan patiënten met een gezond gewicht.
Dat schrijft de Volkskrant op basis van nog ongepubliceerd onderzoek onder patiënten op 82 IC's.
Artsen en wetenschappers bestudeerden de gegevens van de ruim 2600 covid-patiënten die in de eerste helft van vorig jaar werden opgenomen. De uitkomst is van belang, schrijven ze, als er vanwege schaarste aan bedden ooit keuzes moeten worden gemaakt. Iemands BMI zou dan geen criterium moeten zijn. "Eenmaal op de ic zijn de kansen van alle groepen vergelijkbaar", zegt onderzoeksleider Peter Pickkers, intensivist en hoogleraar intensive care geneeskunde in het Radboudumc.
Een op de vijf donoren heeft antistoffen in bloed
Ruim een op de vijf bloeddonoren (21 procent) in Nederland heeft antistoffen tegen het coronavirus in het bloed. Dat meldt bloedbank Sanquin op basis van eigen steekproeven. In Limburg en Noord-Brabant zijn de meeste donoren met antistoffen (26 procent). In de rest van het land ligt het rond de 20 procent.
Sanquin stelt vast dat meer vrouwelijke donoren (24 procent) antistoffen hebben ontwikkeld dan mannen (16 procent). "Daar hebben we bij onze donors op doorgevraagd, en we zien dat veel meer vrouwelijke donors (30 procent) in de zorg werken dan mannelijke donors (8 procent), zegt arts-microbioloog Hans Zaaijer, het hoofd van Bloedoverdraagbare Infecties bij Sanquin.
Welkom
In dit liveblog houden we je op de hoogte van het belangrijkste nieuws over de corona-uitbraak. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.