NOS NieuwsAangepast

Corona houdt ABC-eilanden in z'n greep: 'Met één besmetting kan IC vol liggen'

Op de Caribische eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao gaat het niet goed met het aantal coronabesmettingen. Ziekenhuizen kunnen de toestroom van patiënten nog maar nauwelijks aan.

Op Curaçao stijgt het aantal ziekenhuisopnames snel. Gisteren lagen er 68 corona-patiënten in het ziekenhuis, tegenover 58 een dag eerder. Eerder werd al besloten om niet-acute zorg voorlopig uit te stellen. Afgelopen weekend werden ook poliklinische afspraken voor onbepaalde tijd afgezegd.

Het CMC, het grootste ziekenhuis in de regio, had aanvankelijk zestien IC-bedden. Afgelopen weekend zijn er veertien extra plekken ingericht. In het voormalige Sint Elisabeth Hospitaal (SEHOS) staan ook nog bedden en apparatuur voor 33 patiënten. "We zitten dus nog niet aan de grens, maar het is wel kantje-boord", zegt Gilbert Martina, directeur van het CMC.

Op Curaçao geldt sinds afgelopen week een lockdown in de hoop het virus in te dammen. Op basis van het kenteken op hun auto mogen Curaçaoënaars twee keer per week boodschappen doen. Naar het strand gaan is niet toegestaan en er geldt een avondklok vanaf 21.00 uur. Op zondag mag niemand de straat op.

Dat zag er gisteren zo uit:

In Salina is het normaal gesproken druk

Ook op Bonaire is de snelle toename van het aantal coronabesmettingen zorgelijk. Gisteren was bijna de helft van het aantal geteste mensen positief, 25 van de 53. Het gaat weliswaar om kleine aantallen, maar met grote gevolgen. "Met één besmetting in een familie kan de hele IC vol liggen", zegt correspondent Dick Drayer. Op dit moment heeft het ziekenhuis op Bonaire plek voor zes IC-patiënten. Vijf daarvan zijn nu bezet.

Op alle drie de eilanden is vooral gebrek aan zorgpersoneel een groot probleem. Bonaire heeft Nederland om meer personeel gevraagd en ook gekregen. Het ziekenhuis heeft een zorghotel ingericht om mensen die geen intensieve zorg nodig hebben, daar op te vangen. Ook is niet-acute zorg afgeschaald. Een aantal patiënten wordt overgevlogen naar Curaçao, als dat nodig is.

Op Aruba is de derde golf al een tijdje aan de gang. Afgelopen weekend daalde het aantal positieve testen licht, maar het ziekenhuis in Oranjestad lag nog nooit zo vol.

Aanvankelijk wilde het eiland een nieuwe lockdown koste wat het kost voorkomen, vanwege het langzame herstel van het toerisme. Inmiddels ontkwam de regering er niet aan om de coronamaatregelen aan te scherpen. Sinds afgelopen weekend geldt de avondklok vanaf 22.00 uur. Bouw- en supermarkten mogen nog maar de helft van het aantal klanten ontvangen en de schoolvakantie begint drie dagen eerder.

Extra mensen

Ook voor het ziekenhuis op Aruba is personeelscapaciteit de grootste uitdaging, zegt directeur Jacco Vroegop. "Onze eigen mensen beginnen moe te worden, dus we zijn vol aan het onderhandelen met de regio en met Nederland om te kijken of we extra mensen kunnen krijgen."

Op dit moment heeft Aruba 33 IC-bedden, maar daar zijn niet genoeg handen voor. Effectief is er maar zorg voor achttien bedden en daarvan zijn er nu veertien bezet. "We zouden nog wel wat kunnen opschalen, maar als het aantal patiënten in dit tempo blijft toenemen, dan wordt het heel lastig. Dat betekent dat we reguliere patiënten geen plek meer kunnen geven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl