Het parlement in Willemstad
NOS NieuwsAangepast

Curaçao kiest nieuw parlement, geld en corona hoofdthema's

Curaçao gaat vandaag naar de stembus. 115.000 inwoners kunnen hun stem uitbrengen en hebben keuze uit vijftien partijen die strijden om 21 zetels in het parlement. Meer dan de helft zijn nieuwe partijen, of partijen die nu geen zetel hebben in de Staten, zoals het Curaçaose parlement wordt genoemd.

"Het grote aantal deelnemende partijen is een record", zegt politicoloog Miguel Goede. "Onderzoek in de aanloop naar deze verkiezingen wijst uit dat er weinig vertrouwen is in de politici die nu in het parlement zitten, er liggen dus kansen voor nieuwe partijen."

Corona

De stembureaus openen om 08.00 uur plaatselijke tijd en sluiten om 19.00 uur. Vanwege corona gelden er strenge regels voor het stemmen. Zo moeten de mondkapjes de hele tijd op en moeten mensen na het stemmen gelijk naar huis.

De pandemie was een belangrijk thema in de verkiezingscampagne, zei correspondent Dick Drayer in het NOS Radio 1 Journaal. De economie heeft een klap gekregen door het wegblijven van toeristen. "Corona heeft aangetoond dat Curaçao niet in staat is zijn financiële problemen op te lossen."

Steun uit Nederland

Nederland is te hulp geschoten geschoten met honderden miljoenen euro's om de begroting overeind te houden in ruil voor strenge hervormingen, zegt Drayer.

Die steun is het centrale thema in deze verkiezingen.

Daarbij gaat het om het COHO, het Caribische Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling", zegt politicoloog Goede. "Dit is een door Nederland bedachte constructie om in de komende zes jaar de economie weer te herstellen, onderwijs en gezondheidzorg te verbeteren en de overheidsfinanciën op orde te krijgen."

"De regering Rhuggenaath ging schoorvoetend akkoord en had ook geen keuze", zegt Goede. "De staatskas is leeg en er komt nauwelijks geld binnen. Vandaag mag de kiezer zich erover uitspreken." Goede denkt dat ongeacht de uitslag van vandaag, uitvoering van het COHO niet zal worden belemmerd. "Al zal de dialoog met Nederland met een andere regering wel lastiger worden."

Gamechanger

Met de komst van de nieuwe partij Kumun is een mogelijke gamechanger op het politieke toneel verschenen, zegt Goede. De partij wil dat Curaçao een gemeente wordt onder Haags gezag. "Het is een one-issuepartij die zegt dat Curaçao het niet redt alleen en aansluiting moet zoeken bij Nederland, net zoals Bonaire, Saba en Sint Eustatius", zegt Goede.

Er zijn ook nog partijen die eigenlijk niets op hebben met Nederland. "En als die vandaag winnen, wordt de relatie met Nederland toch wel een hele lastige. Zeker als een nieuw kabinet zich niet aan de afspraak met Nederland wil houden", zegt de politicoloog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl