Besmettingen Bonaire lopen flink op: 'Inwoners houden zich minder aan regels'
Annemieke van Put
redacteur Online
Annemieke van Put
redacteur Online
Op Bonaire is een recordaantal actieve coronabesmettingen vastgesteld. In iets meer dan een week tijd steeg het aantal van 25 naar 146.
Volgens het lokale bestuur werden er gisteren 99 mensen getest. Iets meer dan een derde, 35 personen, bleek positief. Een van de besmette personen is een toerist, de anderen zijn eilandbewoners.
"Mensen zijn corona-moe", zegt gezaghebber en voorzitter van het Eilandelijk Beleidsteam Edison Rijna. "We zien dat lokale mensen zich, vergeleken met een jaar geleden, minder goed aan de regels houden."
Een groot deel van de besmette personen heeft de Britse variant van het virus. Uit bron- en contactonderzoek is gebleken dat veel van deze besmettingen te linken zijn aan een uitgaansavond in een horecazaak, waar werd gedanst en gezongen.
Net zoals in Nederland of op Curaçao kun je niet overal tegelijk zijn.
Uitgaan is voorlopig even niet mogelijk op het eiland. Gezien de explosieve toename, schaalde Rijna vorige week het risiconiveau op van 3 naar 5. "We moesten echt pas op de plaats maken, mede vanwege de druk op de zorg."
Horeca mag alleen open voor afhalen en niet-noodzakelijke winkels moeten dicht. In essentiële winkels, zoals apotheken en supermarkten, mag een beperkt aantal mensen naar binnen. De effecten van de aanscherping moeten in de loop van volgende week te zien zijn.
Sociale media
Ondanks het negatieve reisadvies van Nederland, reizen er toch nog toeristen af naar het Caribische eiland. "Het gaat dan om enkele honderden", zegt Rijna. Die toeristen mengen zich volgens de gezaghebber nauwelijks onder de lokale bevolking. "Amerikaanse toeristen komen vooral om te duiken, Nederlanders om te windsurfen."
Toch gaan er op sociale media regelmatig beelden rond van toeristen die in groepjes bij elkaar zitten. Volgens Rijna wordt daarop gehandhaafd en gaat het om incidenten. "Net zoals in Nederland of op Curaçao kun je niet overal tegelijk zijn. Het zijn meestal momentopnames die worden uitvergroot op sociale media."
Op het eerste oog lijken de cijfers mee te vallen, maar procentueel staat Bonaire boven aan het rijtje Nederlandse gemeenten met de meeste besmettingen. Bonaire, een bijzondere gemeente van Nederland, telt zo'n 20.000 inwoners. Dat zijn ruim 700 besmettingen per 100.000 inwoners. De gemeente Beemster stond gisteren bovenaan in het lijstje, met 669 besmettingen.
In december leek Bonaire het virus nog volledig onder controle te hebben. Toen was het aantal besmettingen bijna nul. "Maar toen kwam Kerst", zegt Rijna. "Het is toch traditie dat mensen elkaar opzoeken."
Rijna heeft de bevolking opgeroepen om de rust te bewaren en alert te zijn op fake news, nadat een spraakbericht rondging dat Bonaire in lockdown zou gaan. Dat is vooralsnog niet het geval, zegt Rijna. "Als er echt groot nieuws is, dan ben ik de eerste om dat met de bevolking te delen."