Drukte in het Vondelpark op dinsdag
NOS NieuwsAangepast

Alcoholverbod in park Arnhem, parken Amsterdam en Tilburg dicht vanwege drukte

In het Sonsbeekpark in Arnhem geldt voorlopig een alcoholverbod. Burgemeester Marcouch heeft de maatregel voor de tweede keer dit jaar afgekondigd omdat gisteren een grote groep jongeren zich niet aan de coronaregels hield.

"We zagen dat er kratten werden meegesleept en dat er overmatig alcohol werd genuttigd", zegt de burgemeester tegen de NOS. "Gisteren was er een groep van zo'n honderd jongeren van begin 20, die zich ondanks waarschuwingen niet aan de coronaregels hield. Met name de afstandsregel werd geschonden." De groep jongeren is het park uitgezet.

Bijkomend probleem is volgens Marcouch dat de jongeren die veel drank op hebben "moeilijk aanspreekbaar" zijn. Hij benadrukt wel dat de meeste mensen zich aan de coronaregels houden. "Het is een kleine groep die het voor de overgrote meerderheid verpest."

Gisteren overwoog de burgemeester ook om een alcoholverbod in te voeren, maar dat zette hij uiteindelijk niet door. "Ik hoopte dat we er zouden komen met waarschuwen, maar op een gegeven moment ben je het waarschuwen voorbij." Marcouch spreekt van egoïstisch gedrag en roept ouders op om hun kinderen aan te spreken op het naleven van de coronaregels.

Parken gesloten

Ook op andere plaatsen in het land is net als gisteren druk met mensen die van het lenteweer willen genieten. Amsterdam heeft vanwege de grote toestroom het Vondelpark afgesloten en in Tilburg is het Spoorpark op slot voor nieuwe bezoekers.

De gemeente Tilburg zet vandaag extra particuliere beveiligers in, die zonaanbidders aanspreken op de coronaregels en bij de ingangen van het park de toestroom in de gaten houden.

Krijtcirkels op het gras

Om ervoor te zorgen dat mensen anderhalve meter afstand bewaren, zijn er gisteren in het park cirkels aangebracht. Vandaag gebeurt dat op het Museumplein. Ook in de gemeente Utrecht worden de komende dagen krijtcirkels aangebracht op het gras in parken.

Behalve in Amsterdamse parken was het gisteren ook druk in andere steden. Het stadspark in Maastricht werd vanwege de grote toeloop ontruimd. Ook werden her en der boetes uitgedeeld voor samenscholing.

De gemeente Maastricht laat weten dat er vanwege het mooie weer niet sneller wordt bekeurd dan anders en dat er ook geen extra handhavers worden ingezet. Ook het late begintijdstip van de avondklok, naar 22.00 uur, zorgt niet voor meer inzet, laat de gemeente weten.

Rommel

In een aantal drukbezochte parken werd gisteren veel afval achtergelaten. In onder meer Breda, Tilburg en Amsterdam bleven grote hoeveelheden troep achter.

De politie in Breda plaatste op Facebook een filmpje van de rommel. De beelden leveren flink wat reacties op: "Dit is echt kansloos, ze moeten zich schamen om het zo achter te laten", zegt een man. Een ander reageert: "Bah bah, hoeveel moeite is het om het in een zakje te doen en thuis weg te gooien?"

In Tilburg lieten veel bezoekers hun rommel liggen op de plek waar ze hadden gezeten, terwijl de gemeente er onlangs extra grote afvalbakken had geplaatst, schrijft Omroep Brabant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl