liveblog
NOS NieuwsAangepast

Vanaf woensdag militaire hulp in verzorgingshuizen • Zuid-Afrika verbiedt alcoholverkoop

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Militairen gaan vanaf woensdag in drie veiligheidsregio's helpen in verpleeg- en verzorgingshuizen.
  • De Nederlandse ziekenhuizen blijven nog zeker wekenlang overvol, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
  • Volgens het RIVM worden de komende dagen cruciaal als het gaat om het effect van de lockdown op het aantal besmettingen.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Morgen is er een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

Oud-RIVM-directeur Coutinho kritisch op vaccinatiestrategie

Roel Coutinho, oud-directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding bij het RIVM, is kritisch op de vaccinatiestrategie van het kabinet. Hij vindt dat het advies van de Gezondheidsraad om de eerste prikken bij de meest kwetsbaren te zetten te makkelijk is weggelegd, zegt hij in Nieuwsuur. De Gezondheidsraad adviseerde vorige maand het coronavaccin van Pfizer en BioNTech vooral in te zetten bij ouderen. Het kabinet wil juist dat eerst verpleeghuismedewerkers het vaccin toegediend krijgen.

Het kabinet besloot daartoe omdat het vaccin in grote hoeveelheden wordt geleverd en koud (-75 graden) moet worden bewaard. Dat is op een centrale plek, waar zorgmedewerkers zelf naartoe kunnen gaan, makkelijker te regelen. "Maar logistiek kan niet de verklaring zijn voor: ik leg dat Gezondheidsraadadvies naast mij neer", zegt Coutinho. "Je zou mensen naar zo'n centrale locatie kunnen vervoeren. Dat kunnen wij toch regelen als georganiseerd land? Dus dat vind ik raar."

Het advies van de Gezondheidsraad is volgens Coutinho namelijk kraakhelder: "Je moet beginnen met de mensen die het hoogste risico lopen om ernstig ziek te worden en dood te gaan", zegt hij. "Iedereen dacht waarschijnlijk: dit gaat op dezelfde manier als de griepvaccinatie. Kennelijk is men er pas later achter gekomen dat dat niet goed mogelijk was en is men een andere planning gaan maken. Daar krijg je nu de rekening van."

'We hebben nog één bedje in Brabant'

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding inventariseert waar plek is voor coronapatiënten. Medewerkers regelen het vervoer van zieken naar andere regio's en zelfs naar Duitsland, als dat nodig is.

Een kijkje achter de schermen bij het LCPS in Zeist:

Zij regelen spreiding coronapatiënten: 'We hebben nog één bedje in Brabant'

Militairen helpen vanaf woensdag in verpleeg- en verzorgingshuizen

Defensiepersoneel gaat helpen in verpleeg- en verzorgingshuizen in de drie veiligheidsregio's die om militaire bijstand hebben gevraagd.

Het gaat om hulp "op alle niveaus", zei minister Grapperhaus. Zo kan Defensie bijvoorbeeld artsen en verpleegkundigen sturen. "Maar ook soldaten die werk kunnen verrichten dat de artsen en verpleegkundigen kan ontlasten. Zoals maaltijden bezorgen of met mensen een intakegesprek voeren." Er zijn zo'n duizend defensiemedewerkers beschikbaar voor heel Nederland.

Gisteren werd bekend dat Groningen en Twente via een brandbrief bij verschillende ministeries om militaire hulp hadden gevraagd. De veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland had een soortgelijk verzoek ingediend.

Wonen in een hotel, om de familie niet te besmetten

Verpleegkundigen en artsen in de Indonesische hoofdstad Jakarta verblijven soms maanden in hotels om familie thuis niet te besmetten. Daarnaast krijgt zorgpersoneel in het land geregeld te maken met negatieve reacties en vooroordelen.

Correspondent Annemarie Kas sprak met verpleegster Eka Prativi Wulandari (31):

Zorgpersoneel Jakarta woont in hotels: 'Riskeren ons leven, maar worden uitgelachen'

'Defensie kan niet alle problemen oplossen'

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zinspeelde er eerder vandaag in zijn persconferentie al op: militaire hulp om zo de druk op de ziekenhuizen te verlichten, is van harte welkom. "De vraag is opnieuw aan Defensie gesteld. We hebben nog geen reactie erop, ik hoop zo snel mogelijk antwoord te krijgen", zei Kuipers. Volgens hem zou medisch personeel van Defensie in de komende dagen hard nodig kunnen zijn in bijvoorbeeld een regio als Twente.

Defensie heeft in Nederland momenteel een kleine 200 militairen ingezet in de strijd tegen corona. Zo'n duizend mensen staan paraat en als het écht moet kunnen duizenden militairen in actie komen. Maar directeur Operaties, schout-bij-nacht Boudewijn Boots, tempert tegenover de NOS de verwachtingen: "Het beeld in veel media dat Defensie in deze noodsituatie alle problemen kan oplossen, is onterecht. Wij kunnen geen verpleeghuizen, ziekenhuizen of -afdelingen overnemen. Defensie is geen bedrijf vol medisch geschoolde militairen en kan alleen maar bijspringen."

Zuid-Afrika verbiedt alcoholverkoop en stelt langere avondklok in

Zuid-Afrika scherpt tot zeker 15 januari de coronamaatregelen aan. President Ramaphosa kondigde in een tv-toespraak onder meer aan dat de verkoop van alcohol wordt verboden en de avondklok wordt verlengd. De aanscherpingen zijn volgens Ramaphosa noodzakelijk om de druk op de ziekenhuizen te verlichten.

Het land kampt met een rappe toename van het aantal nieuwe coronagevallen. Gisteren telde het land de miljoenste besmetting. De toename wordt mogelijk mede veroorzaakt door een nieuwe variant van het virus. De Zuid-Afrikaanse variant wijkt genetisch af van de recent ontdekte Britse mutatie, maar lijkt net als de Britse variant besmettelijker.

Volgens Ramaphosa is de nieuwe variant inmiddels wijdverspreid in Zuid-Afrika. Artsen hadden de president eerder al geadviseerd in ieder geval de alcoholverkoop te verbieden. Dat zou leiden tot minder ziekenhuisopnames door ongelukken en tegelijk mensen scherper houden als het gaat om het volgen van de coronaregels. Zuid-Afrika verbood in de coronacrisis al twee keer eerder de verkoop van alcohol. Het laatste verbod werd in augustus opgeheven.

St Jansdal stelt alle operaties uit "waarbij dat mogelijk en verantwoord is"

Ziekenhuisgroep St Jansdal heeft vanwege de sterke toename van het aantal coronapatiënten besloten de zorg verder af te schalen. Het ziekenhuis, met locaties in Harderwijk en Lelystad, stelt alle operaties die van morgen tot en met volgende week dinsdag waren gepland uit "waarbij dat mogelijk en verantwoord is". Er worden enkel nog spoedeisende en oncologische operaties uitgevoerd. In Lelystad worden er in de eerste week van januari helemaal geen operaties uitgevoerd.

Arend Jan Poelarends, lid van de raad van bestuur van de ziekenhuisgroep, spreekt in een persbericht van een "ingewikkelde puzzel" als het gaat om het afschalen van de zorg. Door de landelijke druk op de ziekenhuizen verloopt het overplaatsen van patiënten naar andere ziekenhuizen moeizaam, zegt hij. "En als wij patiënten niet snel kunnen doorplaatsen, weten wij het ook even niet meer. Daarnaast hebben we in lijn met de landelijke trend veel uitval onder onze medewerkers."

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zei eerder vandaag dat de ziekenhuizen nog zeker wekenlang overvol zullen zijn. Poelarends: "Als dat zo is, dan kunnen we nu niet anders dan onze maatregelen hiervoor nemen".

Spanje gaat vaccinweigeraars registreren

Spanje gaat een lijst bijhouden met daarop namen van mensen die het coronavaccin hebben geweigerd. Het land is ook van plan het register te delen met andere Europese landen, zegt de Spaanse gezondheidsminister Illa in een interview met tv-zender La Sexta.

"Net zoals dat gebeurt met andere vaccins", zei Illa, die verder benadrukte dat het vaccineren vrijwillig is en dat de lijst niet openbaar gemaakt zal worden. "En we zullen de data van die mensen natuurlijk beschermen", zei hij.

Illa: "De enige manier om het virus te verslaan is het vaccin. Hoe meer mensen gevaccineerd worden hoe beter. Je doet het niet alleen voor jezelf, maar ook uit solidariteit met anderen."

UMC start test met nieuw coronavaccin in provinciehuis Utrecht

Het UMC Utrecht is vandaag als eerste Nederlandse ziekenhuis gestart met het testen van het coronavaccin van het Duitse bedrijf CureVac. Dat gebeurt in het provinciehuis, schrijft RTV Utrecht. Het middel is een van de zes vaccins die het kabinet via de Europese Unie heeft besteld.

In de zogenoemde fase 3-studie worden de werkzaamheid en veiligheid van het vaccin onderzocht. Vandaag beginnen vier proefpersonen met de test. Dat aantal loopt de komende weken per dag verder op. In totaal willen de onderzoekers tot april ongeveer 2000 vrijwilligers testen. Van hen krijgt de helft het vaccin toegediend en de andere helft een placebo.

CureVac werkt net als de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna via de mRNA-technologie, waarbij een stukje genetisch materiaal van het virus wordt nagebootst. Het vaccin wordt in twee doses toegediend. Tussen de eerste en de tweede dosis zit vier weken. Het is de bedoeling dat er wereldwijd zo'n 36.500 vrijwilligers gaan meedoen aan de laatste testfase.

Premier League-duel uitgesteld vanwege coronabesmettingen

De wedstrijd in de Engelse Premier League tussen Everton en Manchester City is uitgesteld vanwege nieuwe coronabesmettingen bij Manchester City. Uit een ronde tests kwamen meerdere nieuwe besmettingen binnen de selectie naar boven. De besmettingen komen bovenop de al vier positieve gevallen bij de club.

Acht Duitse zorgmedewerkers krijgen overdosis van vaccin

Acht medewerkers van een verzorgingstehuis in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren hebben een overdosis gekregen van het Pfizer/BioNTech-vaccin. De medewerkers kregen gisteren per ongeluk vijf keer de aanbevolen hoeveelheid, zeggen de autoriteiten. Vier van hen liggen inmiddels in het ziekenhuis, omdat ze griepachtige klachten kregen. Waarschijnlijk kregen de medewerkers de volledige inhoud van het flesje met daarin het vaccin toegediend. In een flesje zitten minimaal vijf doses.

"Ik betreur dit incident ten zeerste", zegt de regionale bestuurder Stefan Kerth in een verklaring. "Dit individuele geval is te wijten aan individuele fouten. Ik hoop dat de getroffenen niet te maken krijgen met ernstige bijwerkingen."

Het is niet duidelijk hoe gevaarlijk een overdosis van het Pfizer/BioNTech-vaccin kan zijn. De lokale Duitse autoriteiten zeggen dat in de eerste fase van de ontwikkeling van het vaccin er grotere doses zijn toegediend aan proefpersonen. Volgens BioNTech leverde dat geen problemen op.

96-jarige Jos als eerste Vlaming ingeënt

De 96-jarige Jos Hermans was vandaag de eerste Vlaming die werd ingeënt met het vaccin tegen het coronavirus:

Jos (96) is eerste Vlaming die is ingeënt

'Britse variant nog niet wijdverspreid, komende dagen cruciaal'

Het RIVM denkt niet dat de Britse variant van het coronavirus de oorzaak ervan is dat er nog geen duidelijk effect van de lockdown te zien is, die nu bijna twee weken geldt. "We vermoeden dat het aandeel van deze variant daarvoor nog niet groot genoeg is in Nederland", zegt Aura Timen, hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM.

Timen: "Er is tijd nodig voordat maatregelen effect hebben. Mogelijk gaan we dat de komende dagen zien, dus die zijn cruciaal. Ook omdat we dan wat meer informatie krijgen over het effect van de Kerstdagen. Hopelijk hebben mensen zich aan de regels gehouden."

Verder verwacht ze in de komende dagen tot weken meer informatie te krijgen over de Britse variant. Bijvoorbeeld of die daadwerkelijk besmettelijker is. "Want die aanname is nu gebaseerd op modellen van Britse collega's. Het definitieve bewijs moet komen uit laboratoriumonderzoek."

De Britse mutatie is nu vastgesteld bij elf personen in Nederland. Daarvan had slechts iemand uit Nijmegen een directe link met Groot-Brittannië, waardoor het volgens Timen aannemelijk is dat de variant al langer rondgaat. "Zo zijn er besmettingen in Rotterdam gelinkt aan een uitbraak op een basisschool. Daarom is de GGD in Rotterdam met het Erasmus MC een onderzoek gestart naar die uitbraak."

Kuipers: zeker nog wekenlang overvolle ziekenhuizen

We blijven zeker nog wekenlang met overvolle ziekenhuizen zitten, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "De mensen die nu op de intensive care liggen, zijn voor de lockdownmaatregelen van bijna twee weken geleden besmet", zei hij op een persconferentie.

Kuipers ziet verschillen tussen de huidige situatie en de eerste golf in het voorjaar en de tweede golf eind oktober. Toen was de druk op ziekenhuizen in bepaalde regio's hoger dan in de rest van het land. "We zien nu op heel veel plekken in het land een sterke stijging van het aantal patiënten", aldus Kuipers. "Dus het is echt zoeken naar dat laatste beschikbare bed. We verwachten in ieder geval dat de piek hoger zal zijn dan in tweede golf en we zijn er nog niet."

Volgens Kuipers kan er daarom "absoluut" nog niet gesproken worden over eventuele versoepelingen van de maatregelen. "Dat kan pas als het aantal besmettingen consistent naar beneden gaat. Daarna loopt het aantal opnames terug. Maar we weten dat dat langzaam gaat."

'Nog weken overvolle ziekenhuizen'

7453 nieuwe bevestigde coronabesmettingen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7453 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1645 minder dan gisteren.

Het aantal ligt lager dan gemiddeld afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 9959 positieve tests bijkwamen.

273 opnames op verpleegafdelingen, 54 erbij op de IC

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. In totaal liggen er nu 2573 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2428), van wie 651 op de IC (gisteren: 631), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Er werden 273 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis. Dat zijn 30 nieuwe opnames meer dan gisteren. Op de intensive care werden 54 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 12 nieuwe opnames meer dan gisteren. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden.

44 overleden covid-patiënten

Er werden 44 overleden covid-patiënten bij het RIVM gemeld. Gisteren waren dat er 29. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 76 doden per dag, tegen 63 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.

Hoe snel het aantal doden verder stijgt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 774 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 682. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

Kou tussen RIVM en verzorgenden niet uit de lucht na excuses Van Dissel

De excuses die het RIVM heeft gemaakt naar aanleiding van uitspraken van hoofd infectieziektenbestrijding Van Dissel zijn niet voldoende, vindt Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

Van Dissel zei in een interview met de NOS op Tweede Kerstdag dat het opleidingsniveau van verzorgenden meespeelt in de factoren waardoor het aantal besmettingen in verzorgingstehuizen hoog opliep. Toen er ophef over ontstond, reageerde het RIVM verontschuldigend. De verklaring was zeker niet bedoeld als een aanval op de verzorgenden en de V&VN is van harte welkom om eventuele misverstanden uit de weg te ruimen, stond in een verklaring.

V&VN-voorzitter Marita de Kleijne noemt de excuses heel zuinig. "Er is meer nodig." Zo wil de beroepsgroep meer begrip voor hoe de langdurige zorg werkt. "Als je voor de camera iets over mensen roept, heb dan ook het fatsoen om het gesprek met ze aan te gaan." De V&VN heeft Van Dissel gisteren uitgenodigd om langs te komen. "Ik heb nog steeds geen reactie op die uitnodiging gehad", zegt De Kleijne. "Dan kan hij meteen uitleggen hoe die opmerkingen wél bedoeld zijn."

OMT komt woensdag bij elkaar

Het Outbreak Management Team komt woensdag bij elkaar om te spreken over de stand van zaken van de epidemie. Dat schrijft minister de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Ook de elf vastgestelde gevallen van de 'Britse variant' van het coronavirus in Nederland zullen besproken worden. Later die dag is er een overleg tussen de bewindslieden die bij de coronacrisis betrokken zijn.

Britse variant vastgesteld bij 11 mensen in Nederland

De Britse variant van het coronavirus is inmiddels vastgesteld bij elf mensen in Nederland. Dat heeft het RIVM bekendgemaakt. Het gaat om vijf personen in de regio Amsterdam, vijf in de regio Rotterdam en één in de omgeving van Nijmegen.

Vierschansentournee begint zonder Poolse springers

De Vierschansentournee voor skispringers begint morgen in Oberstdorf zonder Poolse deelnemers. Na een positieve coronatest van Klemens Muranka mag de complete Poolse ploeg niet deelnemen aan de eerste van vier wedstrijden. Onder hen titelverdediger Dawid Kubacki en drievoudig olympisch kampioen Kamil Stoch.

Scepsis over Belgisch plan uitstel tweede inenting

De Groningse hoogleraar vaccinologie Anke Huckriede is niet enthousiast over het uitstellen van de tweede vaccinatie, zoals de Belgische regering overweegt. Ze wijst erop dat aan zo'n uitstel risico's zijn verbonden.

De tweede prik, die bij de meeste vaccins nodig is voor optimale bescherming, wordt nu drie weken na de eerste gegeven. Belgische wetenschappers hebben het idee geopperd om die termijn te verlengen, zodat meer mensen snel een eerste inenting kunnen krijgen en mogelijk sneller groepsimmuniteit wordt opgebouwd.

Maar Huckriede zegt dat niet bekend is hoelang een eerste vaccinatie bescherming biedt. "In die zin neem je een risico dat je mensen die je een eerste prik geeft, bijvoorbeeld na vier of vijf weken of drie maanden, weer net zo vatbaar zijn als toen ze niet waren ingeënt."

Ruim 81.000 aanvragen voor derde steunpakket NOW

Ruim 81.000 bedrijven hebben een aanvraag ingediend voor de derde periode van loonsteun, de Tijdelijke Noodmaatregel Werkgelegenheid (NOW). Dat heeft het UWV bekendgemaakt. Het loket sloot om middernacht.

Het aantal aanvragen is groter dan in de tweede periode, toen ruim 65.000 aanvragen binnenkwamen, maar kleiner dan in de eerste periode. Toen kreeg het UWV bijna 149.000 aanvragen.

Werkgevers kunnen naar verwachting vanaf 15 februari een aanvraag indienen voor de vierde periode NOW, voor ondersteuning vanaf januari 2021.

Politie gaf vorige week 648 mensen een coronaboete

Vorige week zijn 648 mensen door de politie bekeurd omdat ze zich niet aan de coronaregels hielden. Verder deelden agenten 525 waarschuwingen uit en werden 33 illegale feesten beëindigd.

Het aantal van vorige week, die twee Kerstdagen telde, is lager dan dat van de week ervoor. Toen kregen 1184 mensen een coronaboete en werd een eind gemaakt aan 61 illegale feesten.

Handballer Steins loopt Champions League-finaletoernooi mis

Hij zou de tweede Nederlandse handballer ooit worden die deelneemt aan de Final Four van de Champions League, maar Luc Steins moet het prestigieuze toernooi aan zich voorbij laten gaan. Bij de laatste coronatesten voor aanvang van het evenement is de speler van Paris Saint-Germain positief getest.

Eerste prik in België gezet

In België zijn de eerste inwoners ingeënt met een coronavaccin. Dat gebeurde rond 11.00 uur in woonzorgcentra in Puurs-Sint-Amands (Vlaanderen), Sint-Pieters-Woluwe (Brussel) en Bergen (Wallonië).

Jos Hermans was de eerste bewoner van het centrum in Puurs-Sint-Amands die werd ingeënt. "Ik ben 96. Ik heb al veel doorstaan. Laat maar komen", zei hij vooraf. Na afloop was een luid applaus zijn deel. Ook kreeg hij een bosje bloemen en een vaccinatiekaart.

België is een van de laatste landen in de Europese Unie die zijn begonnen met vaccineren. Het allerlaatst is Nederland. Hier worden de eerste prikken gezet op 8 januari, ruim anderhalve week na de rest van de EU.

Blijdorp: mogelijk minder dieren

Diergaarde Blijdorp sluit niet uit dat een deel van de dieren weg moet als de lockdown langer aanhoudt. Directeur Erik Zevenbergen van de Rotterdamse dierentuin zegt dat tegen de regionale omroep Rijnmond.

De coronacrisis hakt er flink in bij de dierentuin, die nu bijna vier maanden dicht is. In september werd al bekend dat zo'n vijftig werknemers hun baan kwijtraken. "Als het langer duurt, moeten we nog meer gaan snijden", aldus Zevenbergen. "Dat kan ook het inkrimpen van de collectie dieren zijn."

De directeur wijst erop dat het aantal bezoekers dit jaar is gehalveerd en dat de omzet is verminderd met dertien miljoen euro. Toch gooit hij de handdoek niet in de ring. "Laten we wel zijn, Blijdorp is een icoon van Rotterdam. Ik vind dat je altijd hoop moet houden."

België overweegt uitstel tweede inenting

Belgische wetenschappers onderzoeken of ze de tweede inenting tegen het coronavirus kunnen uitstellen, zodat meer mensen sneller een eerste dosis kunnen krijgen. De periode tussen het eerste en het tweede spuitje van het Pfizer/BioNTech- en het Moderna-vaccin is nu vastgesteld op drie weken, maar de Belgen overwegen om dat te verlengen naar bijvoorbeeld zes maanden.

Een vaccinoloog zegt tegen VRT Nieuws dat zo'n aanpak als voordeel heeft dat er sneller groepsimmuniteit kan ontstaan, doordat je sneller minder mensen overhoudt die vatbaar zijn voor het virus.

Prik achter het stuur

Achter het stuur blijven zitten terwijl je een prik krijgt tegen het coronavirus: in onder meer de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben ze drive-thru-vaccinatielocaties ingericht.

Amerikanen kunnen voor hun vaccinatie nu ook naar de drive-thru

Alsnog handtekening Trump onder steunpakket

President Trump heeft toch zijn handtekening gezet onder het coronasteunpakket ter waarde van 900 miljard dollar. Dat pakket werd maandag door het Congres goedgekeurd, maar Trump weigerde toen te tekenen. Hij vond het bedrag "belachelijk laag" en stuurde het voorstel terug naar het Congres.

Het is nog onduidelijk waarom Trump van gedachten is veranderd.

Miljoen besmettingen in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika is het aantal vastgestelde coronabesmettingen opgelopen tot meer dan een miljoen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn het er 1.004.413, op een bevolking van zestig miljoen mensen.

Zuid-Afrika kampt sinds kort met een 'eigen' variant van het virus, die het besmettingstempo heeft doen oplopen. Ziekenhuizen lopen tegen het maximum van hun capaciteit aan. Verwacht wordt dat president Ramaphosa binnenkort met strengere maatregelen komt tegen de verspreiding van het virus.

Zuid-Afrika is het eerste land in Afrika waar meer dan een miljoen besmettingen zijn vastgesteld.

Mexicaanse ouderen vanaf half januari ingeënt

De Mexicaanse president Andres Manuel López Obrador verwacht dat de zorgmedewerkers in zijn land begin januari allemaal een eerste keer zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. In een video op Twitter zegt hij dat Mexico in de tweede helft van die maand verdergaat met het inenten van ouderen.

Mexico begon op Eerste Kerstdag met vaccineren tegen corona, net als enkele andere landen in Latijns-Amerika. De Mexicanen ontvingen toen een eerste lading van 3000 doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin. Volgens López Obrador komen er in januari ook nog vaccins binnen van de Chinese farmaceut Cansino Biologics uit Tianjin.

Vuurwerkshow Sydney anders dan anders

Inwoners van Sydney kunnen de jaarlijkse vuurwerkshow met Oud en Nieuw het beste op tv bekijken, adviseert premier Berejiklian van de Australische deelstaat New South Wales. Met de jaarwisseling zal er wel een korte vuurwerkshow zijn van ongeveer zeven minuten, maar het is niet de bedoeling dat daar veel mensen op afkomen. "We willen geen superspread events organiseren met Oud en Nieuw, zei de premier in een persconferentie.

Normaal gesproken trekt de vuurwerkshow bij het Sydney Opera House wel een miljoen bezoekers. Nu mogen Australiërs met de jaarwisseling alleen in dat gebied komen met een speciale oudejaarspas, bijvoorbeeld omdat ze er in de buurt wonen of er op bezoek zijn.

Europol: online kindermisbruik komt vaker voor

Het aantal gevallen van online kindermisbruik is dit jaar toegenomen, zegt Catherine De Bolle, directeur van de Europese politieorganisatie Europol, tegen Duitse media. Volgens haar is sinds het begin van de coronapandemie intensiever gezocht naar seksueel getint materiaal van kinderen. "En de daders proberen ook direct contact te leggen met kinderen die tijdens de lockdown langer dan gebruikelijk op internet zitten." De Bolle zegt zich grote zorgen te maken over deze ontwikkeling.

Welkom

Op deze pagina vind je het belangrijkste coronanieuws van maandag 28 december. Lees hier het blog van gisteren terug.