Harris: 'Eerste vrouw, maar zeker niet de laatste' • Trump toegeschreeuwd bij Witte Huis
- Joe Biden wint in Pennsylvania en wordt de volgende president, zeggen grote Amerikaanse media.
- Biden heeft in zijn overwinningstoespraak een handreiking gedaan naar Trump-stemmers: "Laten we elkaar een kans geven."
- Trump erkent uitslag niet en stapt maandag naar de rechter.
- Biden wint ook in Nevada en staat op 290 van de benodigde 270 kiesmannen, Trump op 214.
- Op deze kaart vind je alle uitslagen per staat op basis van de data van persbureau AP. Daar staat ook uitleg over de lijn die de NOS volgt bij het melden van uitslagen.
Nieuw liveblog
We sluiten nu dit liveblog van zaterdag en gaan verder in het liveblog van zondag. Dat vind je hier.
'Schoonzoon benaderde Trump over erkennen nederlaag'
Jared Kushner, schoonzoon en adviseur van president Trump, heeft zijn schoonvader benaderd over het erkennen van de verkiezingsnederlaag. Dat meldt CNN op basis van twee anonieme bronnen. Het is niet duidelijk wat Kushner tegen Trump zou hebben gezegd en of er iets is afgesproken.
De Amerikaanse president legt zich niet bij het verlies neer, want volgens hem is er massaal gefraudeerd.
Anonieme medewerkers van Trump hebben tegen ABC News gezegd dat vermoeidheid en teleurstelling nu overheersen in het campagneteam. "Een vreselijk gevoel", zegt een van hen.
Hier en daar schermutselingen
In sommige Amerikaanse steden is het tot kleine confrontaties gekomen tussen Trump- en Biden-aanhangers, meldt The New York Times. In Sacramento in Californië werd geduwd en getrokken, en ging een tiental mensen met elkaar op de vuist.
Hetzelfde gebeurde in de stad Salem in Oregon, waar leden van de Proud Boys aanwezig waren, een extreemrechtse organisatie. Een lid van de groep gebruikte pepperspray tegen een voorbijganger en iemand anders deelde een klap uit aan een man die aanwezig was.
Geen reactie in Trump-kamp
Vanuit het Trump-kamp is vooralsnog geen reactie gekomen op de overwinningstoespraken van Biden en Harris. De president heeft tegen 23.00 uur Nederlandse tijd voor het laatst getwitterd. Hij schreef in hoofdletters dat hij de verkiezingen heeft gewonnen en dat hij met 71 miljoen stemmen de meeste ooit heeft ontvangen voor een zittend president.
Kijk de hele speech van Joe Biden terug (niet ondertiteld)
'VS moet weer gerespecteerd worden'
Joe Biden wil ervoor zorgen dat de Verenigde Staten weer gerespecteerd worden over de hele wereld. "We moeten onze ziel herstellen. Amerika moet een lichtpunt zijn voor de wereld. We zullen niet leiden met onze macht, maar door een voorbeeld te zijn."
"Ik wil een Amerika dat niemand aan zijn lot overlaat. Ik geloof in de mogelijkheden die dit land biedt. We zijn goede mensen en we hebben nooit iets niet voor elkaar gekregen als we het samen deden."
Biden doet handreiking
Biden doet een handreiking naar alle aanhangers van president Trump. "Iedereen die op Trump heeft gestemd: ik snap jullie teleurstelling. Ik heb zelf ook een paar keer verloren. Maar laten we elkaar een kans geven. Het is tijd om de harde retoriek achter ons te laten. We moeten stoppen met onze tegenstanders als vijanden zien. Het zijn geen vijanden, maar Amerikanen."
Biden: niet voor blauwe of rode staten, maar Verenigde Staten
Na een korte toespraak van Harris, bestijgt Joe Biden onder luid gejuich het podium. "De mensen hebben gesproken: ze hebben ons een duidelijke zege bezorgd", spreekt hij. "Het is een overwinning voor het volk."
Biden spreekt verzoenende woorden. "Ik ben geraakt door het vertrouwen dat jullie me geven. Ik beloof om te verbinden, niet om te verdelen. Ik ben er niet voor de blauwe of rode staten, maar voor de Verenigde Staten."
Harris: 'Amerika is er klaar voor'
"Ik ben misschien de eerste vrouw in dit ambt, maar zeker niet de laatste", vervolgt Harris. "Ik wil een vicepresident zijn zoals Joe dat was voor Barack Obama: loyaal, eerlijk en voorbereid."
"Nu begint het harde werk: mensenlevens redden en deze pandemie verslaan, ons land verenigen en institutioneel racisme de wereld uit helpen. Het wordt moeilijk, maar Amerika is er klaar voor. Net als Joe en ik."
Harris: 'Mensen hebben gekozen voor hoop, eenheid en fatsoen'
Harris bedankt alle stemmers en vrijwilligers die hebben meegewerkt aan de campagne. "Jullie hebben de integriteit van onze democratie beschermd. We waarderen jullie moed en vrijgevigheid", sprak de nieuwe vicepresident.
"Jullie hebben gekozen voor hoop, eenheid, fatsoen, wetenschap en ja... de waarheid. Jullie hebben gekozen voor Joe Biden, iemand die onze wonden zal helen en ons weer zal verenigen."
Harris komt het podium op
Na bijna een half uur verschijnt de nieuwe vicepresident Kamala Harris op het podium. Volg het hier live.
Kleinkinderen zeiden Biden dat hij gewonnen had
De toespraak van de nieuwe president laat nog even op zich wachten. Eerder op de dag kreeg Joe Biden het nieuws dat hij de verkiezingen had gewonnen te horen van zijn kleinkinderen. Een anonieme medewerker van Bidens campagneteam zegt dat tegen CNN.
Biden bracht gisteren het grootste deel van de dag door met zijn familie in zijn huis in Wilmington. Rond 11.30 uur lokale tijd zeiden zijn kleinkinderen hem dat de media hem zojuist tot winnaar hadden uitgeroepen.
Bidens oudste kleindochter Naomi twitterde een foto van het moment dat de familie erachter kwam dat Biden Trump had verslagen. Daarop is een groepsknuffel te zien met de tekst '11.07.20'.
Biden gaat spreken
Naar verwachting houdt Joe Biden over ongeveer tien minuten zijn overwinningsspeech in Wilmington, Delaware. Die is te volgen via onze livestream.
Mexicaanse president vindt het te vroeg voor felicitaties
De Mexicaanse president Lopez Obrador vindt het nog te vroeg om Biden aan te wijzen als winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Op een persconferentie zei hij dat hij pas zijn felicitaties wil overbrengen als "alle juridische zaken zijn afgerond".
Lopez Obrador zegt dat hij een goede verstandhouding heeft met president Trump, en ook met Biden, die hij volgens eigen zeggen al tien jaar kent. Trump heeft tijdens zijn presidentschap vaker uitgehaald naar Mexico en zei dat hij ervoor ging zorgen dat het land de grensmuur zou betalen die Trump wilde bouwen.
Fox News: kans dat Trump uiteindelijk toch uitslag erkent
Volgens Fox News, de nieuwszender die wordt gezien als pro-Trump, zal de president onder bepaalde voorwaarden toch zijn verlies toegeven. Maar daarvoor moeten eerst de rechtszaken die Trump heeft aangekondigd in zijn nadeel uitvallen, melden bronnen aan het medium.
Als dat gebeurt, zou hij van plan zijn om "ruiterlijk zijn verlies toe te geven en mee te werken aan een vreedzame machtsoverdracht". Trump houdt vooralsnog vol dat de verkiezingsrace nog niet is gelopen en dat "alle legale stemmen" geteld moeten worden.
Bidens eerste daad?
Nu Joe Biden de verkiezingen heeft gewonnen, is de vraag wat zijn eerste daad zal zijn. Bronnen melden aan CNN dat hij maandag een twaalfkoppige taskforce opricht voor de bestrijding van het coronavirus in de Verenigde Staten.
Deze week werden voor het eerst meer dan 100.000 besmettingen per dag gemeld. Aanhangers van Biden hopen dat hij met een oplossing komt voor de pandemie. Tegenstanders vrezen dat de economie nog hardere klappen zal krijgen.
Wat Biden nog meer wil bereiken, lees je in dit artikel:
Michelle Obama bedankt geëmotioneerde CNN-commentator
Het was een moment dat vanavond veel gedeeld werd op sociale media: CNN-commentator Van Jones die in tranen uitbarst, kort nadat Biden tot winnaar werd uitgeroepen:
Ex-first lady Michelle Obama spreekt op Twitter haar waardering uit voor Jones. "We voelen allemaal berouw en opluchting. Bedankt dat je dat hebt getoond. Ik hoop dat diegenen die op een andere uitkomst van de verkiezingen hadden gehoopt, empathie zullen tonen voor de pijn die wij de afgelopen vier jaar hebben gevoeld."
Enkele Republikeinen feliciteren Biden
Een klein aantal prominente Republikeinen heeft Biden gefeliciteerd met zijn verkiezingszege. Maar het overgrote deel heeft niet gereageerd of gezegd dat de strijd nog niet voorbij is. Senator Steve Scalise schrijft op Twitter dat de verkiezingen pas beslist zijn als alle legale stemmen zijn geteld. "Het Amerikaanse volk verdient een eerlijk en transparant proces."
Mitt Romney, die in 2012 de verkiezingen verloor van Barack Obama, heeft wel zijn felicitaties overgebracht aan de nieuwe president en vicepresident. "We kennen ze als mensen die welwillend zijn en een bewonderenswaardig karakter hebben."
Ook Jeb Bush, de jongere broer van oud-president George W. Bush, feliciteert Biden. "Ik heb bijna mijn hele leven voor onze president gebeden. Nu zal ik ook voor jou bidden. Het is tijd om diepe wonden te helen. Velen rekenen op jou om ze de weg te wijzen."
Trump op Twitter: ik heb gewonnen
President Trump blijft volhouden dat hij de verkiezingen heeft gewonnen. In zijn eerste tweets sinds de uitgeroepen overwinning voor Biden zegt Trump opnieuw dat er verkiezingsfraude is gepleegd, maar die claim is ongefundeerd.
Trump-aanhangers geven de strijd niet op
Wie is running mate Kamala Harris?
Als Joe Biden in januari wordt geïnaugureerd als president, dan wordt Kamala Harris de vicepresident. Ze is dan de eerste vrouw en eerste gekleurde persoon in de VS die deze functie krijgt.
Een ding is meteen duidelijk als je het cv van Harris bekijkt: ze was al vaker de eerste. De eerste vrouw die het tot openbaar aanklager bracht in San Francisco en later tot minister van Justitie van Californië. En in 2016 werd ze de eerste zwarte senator voor die staat.
In dit artikel lees je waar Harris voor staat:
Aanhangers en tegenstanders schreeuwen naar Trump bij Witte Huis
President Trump is teruggekeerd van de golfbaan waar hij de ochtend doorbracht naar het Witte Huis. Onderweg werd hij opgewacht door een klein leger aan tegenstanders en aanhangers, die zich langs de weg hadden verzameld.
Zijn aanhang probeerde de president een hart onder de riem te steken, maar zijn tegenstanders wreven hem de verkiezingswinst van zijn tegenstrever Biden onder de neus:
Biden-aanhang vergeet in feestgedruis social distancing
Veel feestvierende Biden-aanhangers dragen een mondkapje, maar op video's is te zien dat ze in de feestvreugde vergeten afstand te houden. Daar wijst nieuwszender Fox News op in een artikel over de grote steden waar vooral op de Democraat is gestemd.
Zelfs nu voor de derde dag op rij er een recordaantal besmettingen in de VS wordt gemeld, houden feestende Biden-aanhangers zich niet aan de coronaregels, schrijft Fox.
Onder meer in Chicago, Los Angeles, New York en Washington D.C. wordt uitbundig gedanst en gezongen:
Feest in Bidens woonplaats Wilmington
Ook Trump-aanhangers de straat op
De verkiezingsoverwinning van Joe Biden leidt tot protesten van Trump-aanhangers. Onder meer in de staat Georgia verzamelden zo'n 1000 aanhangers zich voor een overheidsgebouw. "Dit is niet voorbij!" en "Nepnieuws!", scandeerden de aanwezigen.
In Philadelphia stonden de aanhangers van beide presidentskandidaten tegenover elkaar te demonstreren.
Eerder op de dag zei Trump dat hij zich niet neerlegt bij de door grote media uitgeroepen overwinning van Biden. Kort nadat het nieuws was bekendgemaakt verzamelden een groep van eveneens ongeveer 1000 Trump-getrouwen zich in de stad Phoenix, Arizona. Ze protesteren voor een van de locaties waar de stemmen nog altijd worden geteld.
Trump heeft herhaaldelijk beweerd dat er verkiezingsfraude wordt gepleegd, maar die claim is ongefundeerd.
Voorpagina van The New York Times morgen
Rudy Giuliani, advocaat van Trump: rechtbank beslist wie wint
Toekomstige first lady twittert overwinningsfoto
Joe Biden en zijn vrouw Jill hebben een overwinningsfoto op Twitter gezet. "Hij wordt de president voor iedereen", schrijft Jill bij de foto, die in januari de nieuwe first lady kan worden.
Haar man draagt een pet met de tekst "46", een verwijzing naar het feit dat hij de 46ste president van de VS wordt, als hij in januari wordt beëdigd. Boven het cijfer staat "We just did", oftewel "We hebben het gefikst".
Oud-presidenten en wereldleiders feliciteren Biden
Van voormalig president Barack Obama tot de Duitse bondskanselier Angela Merkel: de reacties van (ex)-wereldleiders stromen binnen. Ze feliciteren Joe Biden en en zijn running mate Kamala Harris met het winnen van de presidentsverkiezingen.
"Ik kan niet trotser zijn", schrijft Obama, die acht jaar president was met Biden als vicepresident. "Ik weet dat hij de klus zal klaren en dat het belang van iedere Amerikaan zal tellen, ongeacht of hij iemands stem kreeg of niet." Ook ex-presidenten Jimmy Carter en Bill Clinton wensen Biden en Harris succes.
Verder feliciteren presidenten en premiers van Europese landen als Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, België de winnaars van de verkiezingen in de VS. Onder hen is ook premier Rutte.
Van ABC en MSNBC tot Fox en CNN: zo werd het grote nieuws gebracht
Rutte: van harte gefeliciteerd Biden en Harris
Polonaise op straat in New York
Clinton en Pelosi: nieuw hoofdstuk voor VS
Hillary Clinton, die vier jaar geleden de presidentsverkiezingen verloor van Donald Trump, twittert: "De kiezer heeft gesproken. Hier wordt geschiedenis geschreven, het is een afwijzing van Trump en een nieuwe hoofdstuk voor Amerika."
De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi noemt het een "overwinning voor de ziel van ons land". Ze feliciteert Biden en Harris en schrijft: "Het is een tijd om de wonden te laten helen en om samen weer te groeien."
Dansende mensen en toeterende auto's in Washington D.C.
Trump was op de golfbaan toen het nieuws kwam
Trump was op het moment waarop verscheidene Amerikaanse tv-stations Biden uitriepen als winnaar van de presidentsverkiezingen aan het golfen. Persbureau AP heeft daar foto's van gepubliceerd.
Biden houdt toespraak om 02.00 uur
De winnaar van de verkiezingen Joe Biden houdt om 02.00 Nederlandse tijd een toespraak, het is dan 20.00 uur aan de Amerikaanse oostkust, prime time voor de tv-zenders. Hij zei al op Twitter dat hij vereerd is dat het Amerikaanse volk hem heeft gekozen.
Volledige statement Trump gepubliceerd
Persbureau AP heeft het volledige statement van president Trump gepubliceerd. "De verkiezingen zijn nog lang niet voorbij", staat in de schriftelijke verklaring. "We weten allemaal waarom Joe Biden zich haast om zich ten onrechte voor te doen als de winnaar en waarom zijn 'bondgenoten in de media' hem zo proberen te helpen: ze willen niet dat de waarheid aan het licht komt", aldus Trump.
Volgens Trump heeft Biden in geen enkele staat gewonnen. "Laat staan een van de omstreden staten waar verplichte hertellingen aankomen. Of staten waar ons team nog juridische ingrepen kan doen, die de uiteindelijke winnaar zouden kunnen bepalen." Trump verwijst bij die uitspraak naar de staat Pennsylvania, "waar onze waarnemers geen toegang kregen tot het tellen van de stemmen". "Wettige stemmen bepalen wie de president is, niet de nieuwsmedia."
Komende maandag stapt Trumps team naar de rechter om "te zorgen dat de wet volledig wordt nageleefd en de rechtmatige winnaar op zijn plek terechtkomt". Trump vraagt zich af wat Biden verbergt. "Ik vind het schokkend dat Bidens team hier niet mee wil instemmen en wil dat stembiljetten worden geteld, zelfs als ze ongeldig zijn. Alleen een partij die zich zo misdraagt houdt verkiezingswaarnemers buiten de deur." Trump zal niet rusten voordat "het Amerikaanse volk het aantal stemmen heeft dat het verdient, en waar de democratie recht op heeft."
Lees in deze tweet het hele statement:
'We did it, Joe'
Joe Bidens running mate Kamala Harris deelt op Twitter een filmpje van een telefoongesprek met Biden. "We did it, Joe."
Wat wil Joe Biden bereiken als hij president is?
"Build back better." Joe Biden typeert het werk dat hem te wachten staat met het motto van een noodhulporganisatie: als een orkaan een dorp verwoest, loont het om meteen verbeteringen uit te voeren in plaats van alleen de schade te herstellen. De vergelijking mag duidelijk zijn: Biden ziet vier jaar Trump als een ramp.
Wat wil Joe Biden bereiken als hij president is? Lees dat in dit artikel.
Juichen, bidden en zingen in Wilmington
In Wilmington stroomt het langzaam vol, ziet NOS-buitenlandredacteur Heleen D'Haens:
AP: Biden ook winnaar in Nevada
Persbureau AP wijst Biden aan als de winnaar in de staat Nevada. Dat levert hem nog eens 6 extra kiesmannen op. In totaal staat hij nu op 290 kiesmannen volgens persbureau AP, 270 is voldoende voor het presidentschap.
Premier Trudeau feliciteert Biden
De Canadese premier Trudeau feliciteert Joe Biden en Kamala Harris. "Onze landen zijn naaste vrienden, partners en bondgenoten. We delen een unieke relatie op het wereldpodium. Ik kijk er echt naar uit om daar samen aan te werken."
Kamala Harris: laten we beginnen
Na Biden heeft ook zijn toekomstige vicepresident Kamala Harris gereageerd op het nieuws van hun overwinning. "We hebben veel werk voor de boeg, laten we beginnen." Harris is de eerste vrouw in de geschiedenis van de VS die vicepresident wordt als het tweetal in januari wordt geïnaugureerd.
Eerder zei Biden dat het tijd is om een einde te maken aan de verdeeldheid in de VS. "Wij zijn de Verenigde Staten en samen is er niets dat we niet kunnen doen, zolang we het samen doen."
Biden: ik voel me vereerd dat jullie mij gekozen hebben
Trump: deze verkiezingen zijn nog niet voorbij
President Trump zegt dat zijn team maandag naar de rechter stapt om de verkiezingsuitslag aan te vechten. De verkiezingen zijn verre van voorbij, zegt hij in een verklaring volgens persbureau AP.
"We weten allemaal waarom Joe Biden zich haast om zich ten onrechte voor te doen als de winnaar en waarom zijn 'bondgenoten in de media' zo erg hem proberen te helpen: ze willen niet dat de waarheid aan het licht komt", aldus Trump.
Gejuich op straat in New York en Washington D.C.
Op Twitter is te zien dat er onder meer in New York en Washington D.C. feest wordt gevierd op straat. Ook rijden auto's toeterend door het centrum om de winst van Joe Biden te vieren.
Terugkijken: CNN roept Biden uit tot winnaar
Biden wint nipt in Pennsylvania
Met 99 procent van de stemmen geteld, staat Biden in Pennsylvania op 49,68 procent van de stemmen. Trump staat op 49,17 procent en heeft volgens persbureau AP de staat verloren.
Als deze percentages ook de eindstand worden - betekent dat dat er geen verplicht hertellen komt. Daarvoor moet het verschil namelijk kleiner zijn 0,5 procent en het is nu 0,51 procent.
CNN en AP: Biden wordt president
Volgens nieuwszender CNN, NBC en persbureau AP heeft Joe Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen. De twee kenden zojuist Pennsylvania toe aan de Democraat, die daarmee de grens van 270 benodigde kiesmannen bereikte.
De tussenstand in de belangrijkste staten
Pennsylvania (20 kiesmannen)
- Biden heeft 49,64 procent van de stemmen, Trump 49,21 procent.
Naar schatting is 99 procent van de stemmen geteld. Gisteren zei een functionaris dat het tellen nog meerdere dagen kan duren, omdat er bijvoorbeeld nog stembiljetten moeten worden geteld van militairen die in het buitenland zijn gestationeerd.
Er komt automatisch een hertelling als het uiteindelijke verschil tussen twee kandidaten 0,5 procent of kleiner is.
Georgia (16 kiesmannen)
- Biden heeft 49,45 procent van de stemmen, Trump 49,31 procent.
Naar schatting is 99 procent van de stemmen geteld. Vanwege de kleine marge komt er een hertelling.
North Carolina (15 kiesmannen)
- Trump heeft 50,09 procent van de stemmen, Biden 48,69 procent.
Naar schatting is 99 procent van de stemmen geteld.
Nevada (6 kiesmannen)
- Biden staat op 49,83 procent van de stemmen, Trump op 48,04 procent.
Naar schatting is 87 procent van de stemmen geteld.
De NOS volgt voor deze gegevens het Amerikaanse persbureau AP. Dat heeft op basis van eerdere verkiezingen een sterke reputatie opgebouwd en wordt door tal van Amerikaanse en buitenlandse media beschouwd als 'gouden standaard' bij het volgen van de uitslagen.
Voorpret bij Amerikaanse Democraten in Nederland
Trump kondigt persconferentie van advocaten aan
Om 17.30 uur Nederlandse tijd geven de advocaten van het campagneteam van Trump een persconferentie. De president twittert dat de persconferentie plaatsvindt in een hotel in Philadelphia in de staat Pennsylvania, waar nog stemmen worden geteld. Trump ging er eerst aan de leiding, maar nu ligt Biden op kop.
Trump twittert weer onbewezen aantijgingen
Aan het begin van de ochtend (VS-tijd) heeft president Trump op Twitter opnieuw medewerkers van kieslokalen van fraude beschuldigd. Hij stelt zonder bewijs te leveren dat er stiekem tienduizenden stemmen zijn binnengebracht na het sluiten van de stemlokalen. "Er gebeuren daar slechte dingen binnen. Er zijn veel veranderingen doorgevoerd!"
Mannen opgepakt met nepstemmen
Twee mannen die donderdag werden opgepakt bij een tellocatie in Philadelphia, hadden een auto vol nepstembiljetten bij zich, zegt de openbaar aanklager van de stad tegen plaatselijke media. Omdat verdere details niet bekend zijn gemaakt, is onduidelijk om hoeveel biljetten het gaat, of die van echt te onderscheiden waren en wat de mannen ermee van plan waren.
De mannen van 61 en 42 uit de staat Virginia werden donderdagmiddag opgepakt bij het Philadelphia Convention Center, waar stemmen uit de stad worden getabuleerd. De politie had een tip gekregen dat ze met wapens en munitie onderweg waren.
De mannen bleken inderdaad gewapend met handvuurwapens waarvoor ze geen vergunning hadden. Ook lag er een semiautomatisch geweer met ammunitie in hun auto. Ze worden vastgehouden vanwege verboden wapenbezit, hun borg is op 750.000 dollar gezet.
Op de auto waarmee de mannen naar de stad waren gekomen, zaten stickers van QAnon. Aanhangers van die complottheorie geloven dat Trump de belangrijkste vijand is van een machtige schaduwregering die kinderen verkracht en vermoordt.
Biden werkt aan transitie
Amerikaanse media melden dat het team van Biden al is begonnen de machtsoverdracht voor te bereiden. Een president moet bij zijn verkiezing zo'n 4000 overheidsmedewerkers benoemen, van wie er 1200 door het Congres goedgekeurd moeten worden.
Het proces wordt geleid door Ted Kaufman, die al 22 jaar voor Biden heeft gewerkt en hem in 2008 opvolgde als senator. Speerpunten zijn de aanpak van corona en het herstel van de economie.
Volgens The New York Times richt Biden zich eerst op zijn Witte Huis-staf, kandidaten voor zijn kabinet volgen dan eind deze maand. Als kanshebbers voor een kabinetspositie worden bijvoorbeeld oud-veiligheidsadviseur Susan Rice genoemd voor Buitenlandse Zaken en oud-staatssecretaris Michèle Flournoy, die de eerste vrouwelijke minister van Defensie zou kunnen worden.
Vraag blijft natuurlijk of, als Biden officieel voldoende stemmen heeft, president Trump wil meewerken aan de overgang. Volgens The New York Times werkt Bidens team aan een plan mocht dat niet gebeuren.
Factcheckers draaien overuren
Een stemmenteller die een biljet lijkt weg te gooien, een ander die schijnbaar een vals formulier invult en Republikeinse waarnemers die het werk onmogelijk gemaakt worden. Er zijn veel beschuldigingen van stemfraude, maar hard bewijs ontbreekt:
Moeilijkste stembiljetten nu aan de beurt
Een van de redenen dat het stemmentellen op dit moment zo lang duurt, is omdat de biljetten die aan de beurt zijn moeilijker te verwerken zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om 'provisional' en 'cured' formulieren.
Een provisional ballot is een voorlopig stemformulier, voor iemand die op verkiezingsdag niet direct kon bewijzen daadwerkelijk te mogen stemmen. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die niet op de kieslijsten stonden, van wie de handtekening niet leek te kloppen of die hun legitimatie waren vergeten. Dergelijke kiezers mogen wel stemmen, maar hun biljetten worden apart gehouden.
Het tellen van deze stemmen duurt langer, omdat er nu alsnog geprobeerd wordt te achterhalen of de stem mag meetellen. Dat betekent dus bepalen of iemand goed geregistreerd stond en de gegevens wel klopten. Dat vergt tijd.
In het geval van cured ballots gaat het om formulieren waarbij na het stemmen nog een onvolkomenheid wordt ontdekt, bijvoorbeeld een ontbrekende handtekening op een poststem. Ook hiervoor neemt men de tijd om de informatie als nog kloppend te krijgen. In sommige staten mag dat zelfs oplopen tot 21 dagen.
Biden: alle stemmen tellen
Waarom is Alaska er nog niet?
In het het lijstje van staten waar nog geen uitslag bekend is, staat tussen de inmiddels bekende swing states als Pennsylvania, Georgia en Arizona opvallend genoeg ook nog Alaska, een staat die sinds 1964 niet naar de Democraten ging. Trump staat hier momenteel met 50 procent van de stemmen geteld op een voorsprong van 118.000 tegen 64.000.
Persbureau AP vindt het echter ook hier nog te vroeg een uitslag te voorspellen. Het persbureau wijst erop dat er nog geen gegevens over poststemmen bekend zijn gemaakt en de staat dat ook niet verwacht te doen voor 10 november. Volgens AP is er daardoor te veel onzekerheid om al een winnaar uit te roepen, ook al gaat niemand ervan uit dat de Democraten daar winnen.
Waarom wijzen de media nog geen winnaar aan?
Amerikanen wachten al vier dagen op een uitslag en sinds gisteren lijkt de voorsprong van Joe Biden in de vier belangrijkste staten niet meer in te halen. Toch is er nog geen enkel groot nieuwsstation dat hem tot winnaar heeft uitgeroepen. In dit verhaal lees je waarom:
Machtsverdeling Senaat pas in januari bekend
Welke partij de macht in de Senaat krijgt wordt pas volgend jaar duidelijk. In Georgia is op 5 januari voor twee Senaatszetels een tweede ronde nodig.
Vannacht werd duidelijk dat de Republikein David Perdue en de Democraat Jon Ossoff niet de benodigde 50 procent kregen om de strijd meteen te beslissen, doordat Libertariër Hazel 2 procent van de stemmen binnenhaalde. Daarom volgt in januari een tweede ronde tussen de mannen.
Het was al duidelijk dat de Democraat Raphael Warnock het dan ook gaat opnemen tegen de Republikein Kelly Loeffler. Zij kregen in een race met maar liefst twintig kandidaten de meeste stemmen, respectievelijk 33 en 26 procent.
Op dit moment zijn de Republikeinen en Democraten zeker van 48 zetels in het Hogerhuis, dat nu nog geleid wordt door de partij van Trump. Omdat de zetels van Alaska en North Carolina waarschijnlijk naar de Republikeinen gaan, bepaalt Georgia wie definitief de macht krijgt.
Lees een uitgebreide uitleg over het belang van de race hier:
Stafchef Witte Huis heeft corona
De stafchef van het Witte Huis is besmet geraakt met het coronavirus. Amerikaanse media melden dat naast Mark Meadows ook enkele van zijn medewerkers het virus hebben opgelopen. Het is niet bekendgemaakt hoe ze eraan toe zijn of waar ze het virus hebben opgelopen.
Meadows is een naaste medewerker van president Trump. De afgelopen dagen vergezelde hij hem, voornamelijk zonder masker, naar campagnebijeenkomsten en beleidsvergaderingen.
Het is de derde keer dat het Witte Huis door het virus wordt geraakt. In oktober liepen de president en zijn vrouw de ziekte op, twee weken geleden raakten medewerkers van vicepresident Pence besmet. Vanwege de uitbraken werd Meadows dagelijks getest.
De besmetting van Meadows ondergraaft de boodschap die Donald Trump consequent uitdraagt, dat de bestrijding van het virus voorspoedig verloopt. Afgelopen dag werd een recordaantal van 125.596 besmettingen geteld. Dat was de derde keer deze week dat een record sneuvelde.
Joe Biden: de cijfers zijn duidelijk, we gaan winnen
In de VS heeft Joe Biden een toespraak gehouden, drie dagen na de presidentsverkiezingen. "We kunnen de overwinning nog niet opeisen, zei hij in de toespraak in zijn woonplaats Wilmington. "Maar de cijfers spreken voor zich, we gaan winnen."
"Nog geen 24 uur geleden stonden we op achterstand in Georgia en nu staan we voor." Ook verwacht hij te gaan winnen in Pennsylvania, Arizona en Nevada.
Verder zei hij dat hij trots is dat zo'n 74 miljoen mensen verdeeld over het hele land voor hem hebben gestemd en dat hij verwacht meer dan 300 kiesmannen achter zich te krijgen.
Ook riep hij op tot geduld bij het wachten op de uitslag, en tot saamhorigheid. Hij zei dat hij ook president wil zijn voor de mensen die niet op hem hebben gestemd. "We zijn misschien tegenstanders, maar geen vijanden", aldus Biden.
Kijk hieronder Bidens volledige speech terug:
Stand van zaken in belangrijkste staten
Hoe staan Trump en Biden ervoor in Pennsylvania, Georgia, North Carolina en Nevada, waar nog niet bekend is wie de staat wint?
De afgelopen uren is de voorsprong van Biden in Pennsylvania, Nevada en Georgia weer iets toegenomen, maar de verschillen zijn zo klein dat er in deze staten nog geen winnaar kan worden uitgeroepen.
Pennsylvania (20 kiesmannen)
Biden: 49,59 procent van de stemmen; Trump: 49,26 procent van de stemmen.
Naar schatting is 98 procent van de stemmen geteld. Het kan nog meerdere dagen duren voordat de laatste stemmen zijn geteld.
Georgia (16 kiesmannen)
Biden: 49,42 procent van de stemmen; Trump: 49,34 procent van de stemmen.
Naar schatting is 99 procent van de stemmen geteld. Vanwege de kleine marge komt er een hertelling.
North Carolina (15 kiesmannen)
Biden: 48,69 procent van de stemmen; Trump: 50,09 procent van de stemmen.
Naar schatting is 99 procent van de stemmen geteld.
Nevada (6 kiesmannen)
Biden: 49,83 procent van de stemmen; Trump: 48,04 procent van de stemmen.
Naar schatting is 87 procent van de stemmen geteld.
De bron van deze gegevens is het grootste Amerikaanse persbureau AP. Dat heeft op basis van eerdere verkiezingen een sterke reputatie opgebouwd en wordt door tal van Amerikaanse en buitenlandse media beschouwd als 'gouden standaard' bij het volgen van de uitslagen.