'Introweken studenten worden geschrapt' • Italië dreigt Ryanair met verbod
- Het aantal IC-opnames stijgt de komende weken verder, verwacht het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
- Curaçao sluit de grens met Aruba na toename in besmettingen
- In Rotterdam zijn dertig betogers beboet omdat ze geen mondkapje droegen.
- Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Aantal besmettingen op Aruba loopt snel op
Het aantal coronabesmettingen op Aruba stijgt hard. Vandaag zijn er 46 nieuwe gevallen bijgekomen, op een bevolking van iets meer dan 100.000 inwoners. Eerder vandaag werd er nog over dertig gevallen gesproken. Alle besmettingen worden gelinkt aan twee uitgaansgelegenheden en een sportschool. Bezoekers van de drie besmettingshaarden wordt gevraagd in quarantaine te gaan.
Curaçao sluit vannacht de grens voor reizigersverkeer met Aruba. De Curaçaose overheid roept mensen op zich te melden als ze recent in een van drie Arubaanse brandhaarden zijn geweest.
Marktlieden Albert Cuyp zien omzet halveren: 'Weg met mondkapjesplicht'
Marktkooplieden op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam zeggen fors minder omzet te draaien als gevolg van de mondkapjesplicht. "De ondernemers draaiden nog niet de helft van de normale omzet in coronatijd, en die is al een stuk lager dan normaal", schrijft belangenvereniging CVAH. De marktverkopers roepen de gemeente Amsterdam op de mondkapjesplicht voor de markt op te heffen.
Volgens de koepelvereniging is het niet druk op de markt, ontbreekt de juridische grondslag voor de verordening en ligt de markt in een buitengebied. De kooplieden schrijven dat er "over de rug van kleine ondernemers" wordt geëxperimenteerd met een mondkapjesplicht, terwijl supermarkten "met spek op de botten" geen verplichting kennen. De CVAH wil graag om tafel met de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam.
Kabinet wil introductieweken voor studenten schrappen
Het kabinet wil dat alle introductieweken voor nieuwe studenten op hogescholen en universiteiten worden geschrapt. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws. Handhaving van de coronamaatregelen zou bij de introductieactiviteiten te ingewikkeld zijn. Studenten worden door het kabinet gezien als een risicogroep in de verspreiding. Volgens RTL Nieuws valt morgen het officiële besluit en maken premier Rutte en minister De Jonge het 's avonds in de persconferentie bekend.
Ook zou het kabinet plannen presenteren voor een teststraat voor coronabesmettingen op Schiphol, bestemd voor reizigers uit risicogebieden.
Italië dreigt Ryanair met verbod
Prijsvechter Ryanair dreigt in Italië verboden te worden. De Italiaanse luchtvaartautoriteit ENAC stelt dat het Ierse luchtvaartbedrijf zich bij herhaling niet aan de coronaregels houdt. Zo zou de afstand tussen passagiers onvoldoende zijn gewaarborgd. Ryanair weerspreekt de Italiaanse klacht en zegt de maatregelen nauwgezet op te volgen.
Als de ENAC het dreigement doorzet, verliest Ryanair zijn landingsrechten in Italië. Het Zuid-Europese land is een van de belangrijkste bestemmingen voor de budgetmaatschappij. Er wordt op bijna dertig vliegvelden gevlogen.
Overgewicht verergert coronaklachten, 'neem het serieus als ziekte'
Ruim driekwart van de mensen die in de eerste golf van de coronapandemie op de intensive care terechtkwamen, kampte met overgewicht of obesitas. Dat zegt Liesbeth van Rossum, internist bij het Erasmus MC en hoogleraar obesitas, tegen Nieuwsuur. Zij vindt dat de overheid voluit moet inzetten op het tegengaan van overgewicht en obesitas serieus moet nemen als ziekte. Van Rossum wijst erop dat ernstig overgewicht verschillende processen in de hersenen verstoort en dat het bijna onmogelijk is om zelf af te vallen.
Pim Touber kwam met covid-19 op de intensive care terecht. Net als veel andere coronapatiënten had hij overgewicht. Het verergerde zijn ziekteverloop:
Duitsland raadt reizen naar Antwerpen af
Duitsland raadt alle niet-noodzakelijke reizen naar de provincie Antwerpen af. Het Robert Koch Instituut beschouwt de Belgische regio als risicogebied. Dat houdt in dat iedereen die de afgelopen 14 dagen in Antwerpen is geweest en naar Duitsland reist mogelijk in quarantaine moet, afhankelijk van de regels van de betreffende deelstaat.
Besmettingen lopen op in Spanje en Frankrijk
In Frankrijk zijn de afgelopen 24 uur 1695 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, het hoogste dagcijfer sinds 30 mei. Ook in Spanje stijgt het aantal infecties de afgelopen weken. Daar zijn vandaag 1772 nieuwe gevallen gemeld. Met name Madrid en de provincie Aragon, in het noordoosten, zijn brandhaarden binnen Spanje.
In Italië, eerder zwaar getroffen door het virus, blijven de coronacijfers juist relatief laag. De afgelopen 24 uur zijn er 384 nieuwe besmettingen gemeld. Ter vergelijking: in Nederland werden vandaag 426 nieuwe gevallen gemeld.
Engelse burgemeester treedt af na feestje
De burgemeester van de Engelse stad Luton, ten noorden van Londen, treedt af omdat hij de coronamaatregelen heeft geschonden. De Labourpoliticus Tahir Malik bezocht een feestje en droeg daarbij zijn mondkapje onder zijn kin, terwijl hij onvoldoende afstand hield tot andere bezoekers. Malik heeft zijn excuses aangeboden en noemt de overtreding "beneden zijn niveau".
Canarische Eilanden verzekeren alle toeristen
Alle toeristen die naar de Canarische Eilanden komen worden door de regionale autoriteiten verzekerd tegen bijkomende kosten voor het geval dat ze besmet raken met het coronavirus. De regionale minister van Toerisme heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met een Franse verzekeraar. Volgens haar is de eilandengroep de eerste Spaanse regio die deze dekking aanbiedt.
Als een vakantieganger besmet raakt, worden een vervroegde terugvlucht en medische kosten gedekt. De regeling geldt niet voor toeristen die al voor vertrek wisten dat ze besmet waren.
Amsterdam sluit parken bij drukte
In Amsterdam worden een aantal parken afgesloten als het de komende warme dagen te druk wordt. Bij de groenstroken Somerlust en Bogortuin en het park Schinkeleilanden worden hekken geplaatst, die door beveiligers gesloten kunnen worden als het te druk wordt. Bij het Vondelpark worden zij-ingangen gesloten om de drukte te beperken.
VS bestelt 100 miljoen vaccins met 'Leids' tintje
De Verenigde Staten hebben 100 miljoen doses besteld van een mogelijk vaccin tegen het coronavirus van de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson. Voor de transactie betaalt het land meer dan 1 miljard dollar (ruim 840 miljoen euro), meldt de producent.
Het bedrijf levert de vaccins pas als de entstof definitief in de VS wordt goedgekeurd als bescherming tegen corona. De Amerikaanse regering heeft verder een optie om nog eens 200 miljoen doses van het vaccin af te nemen bij Johnson & Johnson. "We waarderen het vertrouwen van de Amerikaanse regering", laat de farmaceut weten.
De testfase van het vaccin wordt deels gedaan door het in Leiden gevestigde Janssen Vaccins. Die begon eind juli met het testen van een potentieel vaccin op mensen.
'Ventilatiesysteem verspreidde virus in verpleeghuis'
Bij een corona-uitbraak in een verpleeghuis in Maassluis speelde het moderne ventilatiesysteem waarschijnlijk een rol. Dat staat in een vertrouwelijk RIVM-rapport, waar de Volkskrant en EenVandaag over schrijven. Het is voor het eerst dat zo nadrukkelijk luchtcirculatie als verspreider van het virus wordt gezien.
Eind juni raakte 17 van de 21 bewoners van verpleeghuis De Tweemaster besmet met het coronavirus. Zes van hen overleden aan de gevolgen ervan. Er gold op dat moment een streng bezoekbeleid en het personeel droeg chirurgische mondkapjes. De GGD Rotterdam heeft daarop het ventilatiesysteem onderzocht en ontdekte daarin deeltjes van het coronavirus.
Het RIVM heeft de richtlijn voor ventilatie inmiddels herzien, meldt de Volkskrant. "Uit voorzorg wordt geadviseerd om recirculatie binnen één ruimte waar meerdere personen gedurende langere tijd bij elkaar zijn zo veel mogelijk te vermijden en de lucht voldoende te verversen", schrijft het instituut.
Dertig anti-mondkapjesdemonstranten beboet, Aboutaleb bezorgd
De Rotterdamse politie heeft dertig demonstranten beboet voor het herhaaldelijk negeren van de lokale mondkapjesplicht. Zo'n zestig mensen demonstreerden vanmiddag tegen het verplicht dragen van een mondkapje op drukke plekken in Rotterdam. De politie vroeg de groep meermaals een mondkapje te dragen, maar daar werd door de helft van de groep geen gehoor aan gegeven. Daarop werden zij beboet. Volgens de politie is de demonstratie desondanks rustig verlopen.
Burgemeester Aboutaleb kijkt tevreden terug op de eerste mondkapjesdag:
Verscherping maatregelen
Aboutaleb hoopt dat het kabinet een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen terugdraait. De burgemeester maakt zich zorgen over de stijging van ruim honderd besmettingen per dag in zijn stad. Welke maatregelen volgens hem moeten worden genomen, vertelde hij niet. Morgen organiseren premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid een persconferentie over het coronavirus. Daar worden geen grote ingrepen verwacht.
Curaçao sluit grens met Aruba na 'drastische toename'
Curaçao sluit komende nacht de grens voor alle reizigers vanuit Aruba. Eerder vandaag werd al een negatief reisadvies uitgegeven, omdat het aantal besmettingen op Aruba snel oploopt. Eergisteren en gisteren werden op beide dagen vijf nieuwe besmettingen gemeld, vandaag kwamen er maar liefst dertig gevallen bij. Twee uitgaansgelegenheden en een sportschool zouden de brandhaarden van de nieuwe infecties zijn.
Het gaat om relatief hoge getallen, afgezet tegen het aantal inwoners van het eiland (iets meer dan 100.000). Het gaat besmettingen tussen bewoners onderling. "Dat hebben we nog niet eerder gezien. Voorheen waren het allemaal geïmporteerde gevallen", zegt NOS-correspondent Dick Drayer. "Het lijkt op een tweede golf."
Aruba opende op 10 juli de grenzen voor Amerikaanse toeristen. Sindsdien zijn er tien besmettingen vastgesteld op de luchthaven. De betrokkenen zijn in quarantaine geplaatst.
Vier nieuwe coronapatiënten op de IC, verdere stijging verwacht
Op dit moment liggen dertig covid-patiënten op de intensive care, vier meer dan gisteren. Daarnaast zijn er vijf nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten buiten de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Het aantal IC-opnames is nu hoger dan in juli, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Op basis van het aantal nieuwe besmettingen verwachten we een verdere stijging in de komende twee weken."
Ruim de helft van de coronapatiënten is opgenomen in de regio's Amsterdam en Rotterdam. Dat komt overeen met de regionale verschillen in het aantal nieuwe besmettingen, zegt Kuipers.
Tussen dinsdagochtend 10.00 uur en vanochtend 10.00 uur zijn 426 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat is iets minder dan gisteren, maar wel de zevende dag op rij met meer dan 300 nieuwe besmettingen. De meeste nieuwe besmettingen komen uit de regio's Amsterdam-Amstelland (149) en Rotterdam-Rijnmond (142). Buiten de Randstad ligt het aantal nieuwe besmettingen relatief laag. In Friesland is de voorbije 24 uur geen enkele nieuwe infectie gemeld.
Er zijn drie nieuwe sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld.
Ruim 200 werknemers Vlaams slachthuis in quarantaine
Meer dan 200 medewerkers van slachthuis Westvlees in het Belgische Staden moeten in quarantaine na een corona-uitbraak onder het personeel. Inmiddels zijn 18 werknemers positief getest op het virus. De 200 geteste personeelsleden werken op dezelfde afdeling. In totaal werken 850 mensen bij het bedrijf, waar jaarlijks 1,4 miljoen varkens worden geslacht.
Eerder werden ook bij een aantal Nederlandse en Duitse slachthuizen relatief veel besmettingen vastgesteld. Bij een slachterij in Helmond hebben medewerkers met coronaklachten doorgewerkt, uit angst hun baan te verliezen, meldde NOS afgelopen zondag.
Voorman Viruswaarheid vergelijkt mondkapjesplicht met Jodenster
Willem Engel, voorman van actiegroep Viruswaarheid, heeft tijdens een demonstratie in Rotterdam de mondkapjesplicht vergeleken met de verplichting voor Joden in de oorlogsjaren om een Jodenster te dragen. "We leven in bezet gebied. Degene die zich onderwerpt krijgt meer rechten dan degene die zich niet onderwerpt", zei hij tegen Rijnmond. "We hebben veel Joodse mensen in onze organisatie. Dit zijn niet mijn woorden, maar hún woorden."
Volgens de actiegroep, die eerder Viruswaanzin heette, is de mondkapjesplicht in strijd met de grondwet. Engel beschuldigt burgemeester Aboutaleb daarom van "hoogverraad' en wil een kort geding tegen de gemeente starten. Ook in Amsterdam wordt een kort geding tegen de mondkapjesplicht aangespannen.
Vakbonden boos om coronabonus Ahold Delhaize
Vakbonden FNV en CNV vinden dat supermarktconcern Ahold Delhaize de omzetstijging als gevolg van de coronacrisis oneerlijk verdeelt, schrijft RTL Nieuws. Het Nederlandse personeel heeft een cadeaubon van 25 euro voor dochteronderneming Bol.com gekregen, terwijl aandeelhouders een dividendverhoging van 20 cent per aandeel ontvangen. Dat zou neerkomen op 220 miljoen extra dividend op in totaal 1,1 miljard aandelen.
CNV noemt de coronabonus "een middelvinger" naar het personeel. Een woordvoerder van Ahold Delhaize benadrukt dat medewerkers met een contract in aanmerking komen voor een winstdelingsuitkering rond de jaarwisseling.
Sportscholen in Antwerpen weer open, 'zware week achter de rug'
De gouverneur van de provincie Antwerpen heeft een aantal kleine versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Sportscholen mogen onder strikte voorwaarden weer open en bij "intensieve arbeidsinspanningen met bijna onbestaanbare kans op besmettingen" vervalt de mondkapjesplicht. Ook contactloos sporten voor volwassenen en iedere vorm van sport voor kinderen mogen weer.
In de Belgische provincie werden de coronaregels vorige week opnieuw aangescherpt vanwege het stijgend aantal besmettingen. Zo geldt sindsdien een avondklok en een mondkapjesplicht in de openbare ruimte. De Antwerpse gouverneur Cathy Berx noemde de voorbije week "de zwaarste van mijn hele loopbaan". "Maar dat valt in het niet in vergelijking met de opofferingen die we vragen van de Antwerpenaren."
Er komen voorlopig geen versoepelingen voor de cultuursector, zolang er geen sterke daling van het aantal besmettingen zichtbaar wordt.
RIVM waarschuwt voor nepbrief over vaccinatie
Het RIVM waarschuwt voor een nepbrief die circuleert op sociale media. In de brief, die van het rijksinstituut afkomstig lijkt te zijn, staat dat kinderen op school zonder toestemming van ouders gevaccineerd kunnen worden. Dat klopt niet. "Vaccinatie is een medische behandeling waarvoor toestemming van de ouder (en van het kind als het 12 jaar of ouder is) noodzakelijk is", schrijft het RIVM.
Creatief met kapjes
Op de eerste dag van de mondkapjesplicht op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt kwam een fotograaf van het ANP een aantal ludieke mondmaskers tegen:
Zwitserland zet het grootste deel van Spanje op quarantainelijst
Vanaf zaterdag geldt in Zwitserland een tiendaagse quarantaineplicht voor reizigers vanuit Spanje, met uitzondering van de Balearen en de Canarische Eilanden. Volgens het crisismanagement van de federale gezondheidsdienst is deze stap nodig vanwege het toenemend aantal besmettingen in Spanje.
Rusland, Azerbeidzjan en de Verenigde Arabische Emiraten worden juist van de Zwitserse quarantainelijst afgehaald, schrijft de Zwitserse publieke omroep SRF.
Schotland verscherpt maatregelen in Aberdeen
In de Schotse stad Aberdeen gaan voorlopig alle cafés en restaurants weer dicht. Ook wordt mensen van buiten de stad verzocht niet naar Aberdeen te komen. Inwoners mogen zich binnen een straal van acht kilometer verplaatsen. Wie verder wil reizen mag dat alleen doen als het noodzakelijk is, zoals voor werk of opleiding.
Premier Sturgeon zei op een persconferentie dat ze met tegenzin de maatregelen aanscherpt. "Maar het lijkt me beter. We begeven ons in een fase van de pandemie waarin uiterste voorzichtigheid geboden is."
De beperkingen worden over een week opnieuw bekeken en kunnen zo nodig worden verlengd.
Niét zingen en juichen in stadion wordt moeilijk, blijkt na training
Onder luid gezang van zo'n 1800 supporters heeft Feyenoord z'n eerste openbare training afgewerkt in De Kuip. Om 11.00 uur betrad trainer Dick Advocaat samen met zijn staf het veld, gevolgd door de selectie van de Rotterdammers.
Meteen werd al duidelijk dat de voorgenomen maatregelen van het kabinet om de coronacrisis te beteugelen in het betaald voetbal lastig te hanteren zijn. Supporters mogen niet schreeuwen en zingen in de stadions, maar bij de opkomst van de spelersgroep woensdagochtend werd luidkeels het clublied gezongen.
Tijdens de anderhalf uur durende training werd daarna ook af en toe gezongen door de supporters, die op anderhalve meter van elkaar zaten.
Politie Rotterdam grijpt in bij anti-mondkapjesprotest
In Rotterdam heeft de politie ingegrepen bij een demonstratie tegen de mondkapjesplicht, die sinds vanmorgen geldt voor drukke plekken in de stad. Een groep mensen maakte een wandeling van het Schouwburgplein naar het stadhuis. Ter hoogte van de Korte Lijnbaan werd de groep van ongeveer 50 demonstranten tegengehouden, omdat ze weigerden een mondkapje op te zetten.
Volgens de politie was de demonstratie niet aangekondigd en was er geen toestemming voor. Agenten hebben de gegevens genoteerd van de mensen die niet weg wilden gaan. Ook Willem Engel, voorman van actiegroep Viruswaarheid, was bij de demonstratie aanwezig.
Volgende week toch een Kamerdebat over stijgende besmettingen
De Tweede Kamer houdt volgende week woensdag toch een plenair debat over de coronacrisis. De al geplande commissievergadering over de stand van zaken wordt omgezet in een debat in de plenaire zaal. Dat betekent dat de fracties ook moties kunnen indienen.
PvdA-leider Asscher probeerde eerder al deze week een plenair debat te organiseren, omdat hij zich zorgen maakt over het stijgende aantal besmettingen. Daarvoor is geen steun bij de coalitiepartijen en een aantal oppositiepartijen.
Na overleg tussen de verschillende partijen is nu afgesproken dat de Kamer volgende week woensdag terugkomt van reces. Dan zal er eerst een Regeling van Werkzaamheden (RvW) gehouden worden, waar Asscher zijn debataanvraag kan indienen.
Gemeente Haarlemmermeer: 'Vriendelijk vragen is voorbij, meer boetes'
De gemeente Haarlemmermeer, waar luchthaven Schiphol onderdeel van uitmaakt, gaat de coronamaatregelen strenger handhaven. "Nu het aantal besmettingen stijgt, moeten we harder zijn. Het vriendelijk vragen is voorbij", schrijft burgemeester Marianne Schuurmans. "We gaan meer boetes uitdelen, het kan helaas niet anders."
Volgens Schuurmans hebben mensen lang genoeg de tijd gehad om te wennen aan de regels. "Het aantal besmettingen hebben we met elkaar naar beneden kunnen drukken. Daar kunnen we best trots op zijn. Maar de laatste tijd zie je dat meer en meer mensen het niet zo nauw nemen met de regels, wat direct tot een stijging van het aantal besmettingen leidt."
Passagiers en bemanningsleden 'vast' op Noors cruiseschip
123 passagiers en 85 bemanningsleden van een Noors cruiseschip mogen niet van boord. Het schip is afgemeerd in de haven van Bodø, maar de burgemeester van die Noorse plaats heeft het Instituut voor Volksgezondheid gevraagd of eerste alle passagiers en bemanningsleden getest kunnen worden.
Aanleiding is een Deense toerist deze week op het schip was en bij thuiskomst positief testte. "We nemen de situatie heel serieus", zegt de burgemeester tegen de Noorse omroep NRK.
Volgens de rederij had de Deen aan boord van het schip geen klachten. "We hebben nog geen signalen ontvangen dat andere gasten of bemanningsleden klachten hebben. We hopen dan ook dat er geen corona aan boord is."
GGD'en bezorgd: 'Risicovol gedrag belemmert ons'
GGD GHOR Nederland maakt zich zorgen over het toenemende aantal besmettingen. Volgens de koepelorganisatie van 25 GGD'en komt dat omdat mensen zich niet aan de RIVM-richtlijnen houden. "Dit risicovol gedrag belemmert GGD'en om hun werk te doen", zegt de organisatie.
Door de vele bron- en contactonderzoeken die worden gedaan, krijgen de GGD'en een steeds beter beeld van de verspreiding van het virus. "En dus ook van de situaties in de samenleving waar wij ons zorgen om maken. Als mensen zich niet aan de gedragsregels houden, dan is het dweilen met de kraan open."
De gezondheidsdiensten zien steeds meer besmettingen ontstaan op feestjes, begrafenissen en andere bijeenkomsten. "We zien vooral besmettingen door sociale ontmoetingen thuis en in horeca." Ook weigeren veel mensen in quarantaine te gaan. "En soms weigeren mensen om hun contacten te noemen tijdens een bron- en contactonderzoek of verzwijgen ze die."
Gisteren sprak het RIVM ook al zijn zorgen uit over het oplopende aantal besmettingen:
Amsterdam en Rotterdam moeten wennen aan eerste dag mondkapjesplicht
Op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam houdt nog niet iedereen zich aan de plicht die sinds vandaag geldt om een mondkapje te dragen. "Er lopen veel mensen met mondkapje, maar ook nog een hoop zonder", ziet verslaggever Gerri Eickhof. Er zijn handhavers die mensen erop aanspreken. Eickhof zegt dat het vanmorgen nog rustig is op de markt en op veel plekken dus voldoende afstand kan worden gehouden.
Niet bij alle marktbezoekers is er begrip voor de maatregel. "Ze vinden het raar dat het op de markt verplicht is en om de hoek niet meer", zegt Gerri Eickhof. Ook marktkooplui zijn verdeeld: "De een is bang dat hierdoor klanten naar andere markten trekken. De ander denkt juist dat het goed is, omdat ze zo aantonen dat de Albert Cuyp 'veilig' is."
Op de markt bij het Afrikaanderplein in Rotterdam lijken de meeste mensen zich vanmorgen wel aan de mondkapjesplicht te houden. De meesten hebben er een bij zich, zegt verslaggever Hasan Coskun. "En voor wie er een is vergeten, zijn er hosts die ze uitdelen. Ook staan er informatieborden en wordt omgeroepen dat een mondkapje hier verplicht is."
Volgens de regionale omroep Rijnmond vergeten sommige fietsers in andere delen van Rotterdam dat ook zij op drukke plekken een mondkapje moeten dragen.
Besmettingen in Zuid-Afrika lijken af te nemen
Na een periode van gemiddeld 10.000 nieuwe gevallen per dag lijkt het aantal besmettingen in Zuid-Afrika langzaam af te nemen. Vandaag is ruim de helft minder besmettingen gemeld, 4456.
De minister van Volksgezondheid is voorzichtig optimistisch. "Maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken", zegt hij volgens Zuid-Afrikaanse media. "Het lijkt alsof we de piek achter ons hebben, maar dat betekent nog niet dat het weg is."
Toen in maart de eerste gevallen van coronabesmettingen werden gemeld in Zuid-Afrika, twijfelde het land geen moment. Grenzen gingen dicht, het vliegverkeer werd platgelegd en steden moesten op slot. De zware maatregelen moesten voorkomen dat het coronavirus om zich heen zou grijpen op een continent waar de gezondheidszorg vaak slecht georganiseerd is.
De Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa zette zelfs 70.000 militairen in voor het toezicht op de lockdown. Aanvankelijk bleef het aantal doden hierdoor laag, maar sinds de overheid de maatregelen versoepelde namen de aantallen gestaag toe.
Er zijn in Zuid-Afrika 516.862 coronabesmettingen en 8884 doden geteld.
Toch burgers aanwezig bij voorlezen Troonrede
Er kan dit jaar op Prinsjesdag toch een klein aantal burgers aanwezig zijn bij het voorlezen van de Troonrede. Het gaat om zo'n tien tot vijftien mensen, zegt voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn in het KRO-NCRV-radioprogramma De Ochtend van 4 op NPO Radio 4.
Vanwege de coronamaatregelen mogen er maar 250 mensen bij de Troonrede zijn in plaats van duizend, zoals gebruikelijk is. Alleen vertegenwoordigers van beide Kamers, het kabinet en dus een handjevol burgers mogen komen.
Eerder liet voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib al weten dat Prinsjesdag dit jaar niet plaatsvindt in de Ridderzaal, maar in de Grote Kerk in Den Haag. De Ridderzaal is te klein om alle 225 leden van de Eerste en Tweede Kamer anderhalve meter afstand van elkaar te laten houden. De traditionele rijtoer gaat niet door en publiek is niet welkom in Den Haag.
SGR dekt nu toch vouchers voor alle geboekte reizen in 2020
De Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) biedt nu toch garantie op reizen die na 16 maart 2020 zijn geboekt en vanwege de coronacrisis moesten of moeten worden geannuleerd. De organisatie zegt hiermee duidelijkheid te willen geven aan reizigers en de reiswereld.
Ook wordt de garantie op vouchers verlengd tot 31 december 2020. Het gaat om vakantievouchers die worden uitgegeven door reisondernemingen die aangesloten zijn bij SGR. Vanwege de coronamaatregelen zijn veel pakketreizen geannuleerd. Mensen die daardoor niet konden vertrekken, konden een reisvoucher krijgen.
De Consumentenbond trok gisteren aan de bel omdat de SGR-garantie alleen gold voor geannuleerde reizen die vóór 16 maart geboekt waren. Vouchers voor reizen die na 16 maart geboekt waren, bleken niet gedekt: als een reisorganisatie failliet gaat, zouden mensen hun geld kwijt zijn.
Belangenvereniging voor reisbureaus ANVR zegt te hopen dat consumenten door het besluit van SGR minder onzeker zijn om een vakantie te boeken.
Ahold Delhaize ziet winst opnieuw stijgen
Het moederbedrijf van Albert Heijn en bol.com, Ahold Delhaize, heeft in het tweede kwartaal flink meer omzet behaald dan een jaar eerder. Volgens analisten heeft het concern in het tweede kwartaal opnieuw geprofiteerd van hamsteraars, net als in het eerste kwartaal. De nettowinst liep op tot 693 miljoen euro, tegen 334 miljoen euro in het tweede kwartaal vorig jaar.
Eind april werd bekend dat Albert Heijn, net als andere supermarkten, extra personeel moest aantrekken om de vraag naar online boodschappen aan te kunnen; die is vervijfvoudigd. De nettowinst van Ahold Delhaize steeg in het eerste kwartaal met bijna 50 procent.
De enorme vraag naar online bestellingen is niet alleen bij supermarkten te merken; ook de non-foodsector maakt een enorme groei door. Hiervan profiteert onder meer online winkel bol.com, die de omzet met bijna 40 procent zag groeien.
Wereldwijd 700.000 doden door corona
Het aantal doden door het coronavirus wereldwijd is de 700.000 gepasseerd. Dat meldt de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins op basis van officiële cijfers. De meeste patiënten overleden in de VS (150.000), Brazilië (90.000) en Mexico (45.000).
Half juli werden er 600.000 doden geteld. Volgens persbureau Reuters betekent dit dat er iedere 15 seconden iemand aan de gevolgen van een coronabesmetting overlijdt.
Corona-uitbraak in Amsterdamse stripclub
In stripclub La Vie en Proost in de Amsterdamse Warmoesstraat heeft zich een flink aantal besmettingen voorgedaan. In elk geval tien personeelsleden en een bezoeker van de stripclub op de Wallen zijn positief getest, bevestigt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland aan De Telegraaf.
De eigenaar zegt dat een van zijn klanten zich meldde nadat hij positief op het virus was getest. "Wij hebben daarna direct de zaak op slot gedaan en mensen opgeroepen om zich te testen."
Daaruit bleek dus dat tien van de veertig werknemers besmet zijn geraakt. "Dat hadden wij niet verwacht, want we nemen de maatregelen netjes in acht. De mensen hebben gelukkig geen tot milde klachten."
'Olympische Spelen volgend jaar in Tokio, met of zonder corona'
De Olympische Spelen van Tokio die vanwege het coronavirus zijn uitgesteld naar volgend jaar, gaan sowieso door. Ook als het virus nog niet onder controle is, zegt Toshiro Muto, de chef van het Japanse organisatiecomité tegen The Financial Times.
"Ik weet niet wat de status van corona-infecties volgend jaar zomer zal zijn, maar de kans dat het virus tot het verleden behoort, is niet erg groot", zegt Moto. Hij vindt het vooral belangrijk om "de Olympische Spelen te houden voor mensen die met corona moeten leven".
Aanvankelijk wilde de organisatie niets weten van uitstel of een totale afgelasting. Na toenemende kritiek van sportbonden en sporters werd in maart besloten om het de Spelen in Tokio dit jaar uit te stellen naar volgend jaar, van 23 juli tot 8 augustus.
Volgens Muto kunnen de Spelen volgend jaar een model worden voor andere wereldwijde evenementen en sportevenementen. "Dat zou echt een erfenis zijn van Tokio 2020", zei hij een paar dagen geleden in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Mondkapjesplicht in Amsterdam en Rotterdam
Het dragen van een mondkapje is vanaf vandaag verplicht op drukke plekken in Amsterdam en Rotterdam. De verplichting geldt voor iedereen van dertien jaar en ouder.
In Rotterdam moeten mensen vanaf een niet-medisch mondkapje dragen op drukke locaties als de Coolsingel, de Lijnbaan en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein.
Mensen die in Rotterdam op straat geen mondkapje dragen in een gebied waar dit wel verplicht is, krijgen in eerste instantie alleen een waarschuwing. Wel worden ze gevraagd het gebied te verlaten, zei het Openbaar Ministerie tegen Rijnmond.
Boa's zullen 'coachend' handhaven en niet meteen een boete uitdelen. Alleen in uitzonderlijke gevallen maken de handhavers een proces-verbaal op wegens het niet opvolgen van aanwijzingen van ambtenaren.
In Amsterdam gaat de mondkapjesplicht in op de Wallen, de Kalverstraat, de Nieuwendijk en de markten op de Albert Cuypstraat en Plein '40-'45. De gemeente Amsterdam gaat voorlopig ook geen boetes uitschrijven. "We gaan mensen eerst aanspreken en doen er alles aan om ze te bewegen vrijwillig het mondkapje in de aangewezen gebieden op te zetten", liet de gemeente gisteren weten.
Duizenden studenten verwacht in Utrecht voor UIT-weken
Ook in Utrecht gaat de introductieweek voor studenten er anders uitzien dan voorgaande jaren. Eerstejaars maken dit jaar vooral online kennis met het studentenleven, maar er zijn ook enkele fysieke bijeenkomsten.
"We hebben groepjes gemaakt van studenten die de UIT gaan lopen, zoals ieder jaar", zegt Jean-Paul Matser van UIT tegen RTV Utrecht. De organisatie wil de introdagen graag zo normaal mogelijk organiseren. "We hebben geen keuze en moeten veel digitaal doen. Maar ik ben trots op wat we hebben bedacht. Je wil toch iets leuks neerzetten en dat gaat lukken volgens mij."
Van alle aangemelde studenten heeft 75 procent aangegeven de stad te willen bezoeken. Dat komt neer op zo'n 3000 eerstejaars. Het stadsbestuur vindt het belangrijk dat studenten op een prettige manier kennismaken met de stad en laat een aantal bijeenkomsten toe.
"Deze buitenbijeenkomsten zijn goed georganiseerd en kunnen doorgaan onder strikte voorwaarden", schrijft de gemeente. Zo wordt er geen alcohol geschonken en er wordt een gezondheidscheck gedaan. Daarnaast gelden de coronamaatregelen zoals die ook gelden voor de horeca: er mag niet gedanst en gezongen worden en er moet voldoende afstand gehouden worden. "Nieuwe studenten kunnen hier veilig en gezond landen en medestudenten leren kennen", aldus de gemeente.
Lees hier verder over hoe studentenverenigingen zich buigen over de vraag hoe introductieweken kunnen doorgaan:
Nieuw liveblog
Welkom in het liveblog van woensdag 5 augustus. Het liveblog van gisteren is hier terug te vinden.