Kalverstraat wil mondkapjesplicht • KLM weer met passagiers naar China
- Het aantal coronabesmettingen in Nederland is in een week tijd bijna verdubbeld.
- Het Zuid-Hollandse Hillegom en omgeving kunnen in lockdown gaan als niet alle contacten van lokale coronapatiënten achterhaald kunnen worden.
- Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Kroatië aangepast van geel naar oranje.
- De Europese leiders hebben een akkoord gesloten over het coronaherstelfonds en de Europese meerjarenbegroting. Lees hier wat er precies in staat.
- Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Amerikaanse sportschoolhouders protesteren
Sportschoolhouders en fitnessfanaten in de Amerikaanse staat Michigan hebben een sportieve demonstratie gehouden bij het parlementsgebouw. De sportscholen zijn al maanden dicht en mogen, als het aan de gouverneur ligt, voorlopig niet open. Ondernemers in de sector hebben naar eigen zeggen dringend financiële hulp nodig.
Luchtvaartmaatschappijen schrijven brief aan EU en Witte Huis
Een aantal grote luchtvaartmaatschappijen vraagt in een brief aan de Amerikaanse vicepresident Mike Pence en Eurocommissaris Ylva Johansson toestemming om in de nabije toekomst weer reizigers tussen Europa en de Verenigde Staten te mogen vervoeren. Dat zou volgens de bedrijven kunnen als Washington en Brussel werken aan een gemeenschappelijke coronatest voor vliegtuigpassagiers.
De oproep komt van American Airlines, United Airlines, Lufthansa en International Airlines Group (IAG), het moederbedrijf van British Airways en Iberia.
'Europees coronaherstelfonds kost Nederland 330 miljoen euro per jaar'
Na maanden van touwtrekken en vier dagen en nachten onderhandelen, is er een Europees coronaherstelfonds van 750 miljard euro. Dat herstelfonds gaat Nederland 330 miljoen euro per jaar kosten, berekende de Tilburgse hoogleraar Banking & Finance Harald Benink op verzoek van de NOS.
"Het is een snelle en grote impuls voor de Europese economie", zegt Winand Quaedvlieg, hoofd van werkgeversvereniging VNO-NCW in Brussel. Maar er is zeker ook kritiek op het fonds. Zo zijn Nederlandse wetenschappers niet blij dat er flink wordt gesneden in het Europees budget voor onderzoek.
'Te veel bezoekers op stranden Barcelona'
Het bestuur van Barcelona wil fors minder mensen zien op de stadsstranden. Het aantal besmettingen in de regio Catalonië neemt de laatste weken weer toe.
Vorig week vrijdag was het advies aan alle bewoners om in het weekend zoveel mogelijk thuis te blijven. Sportscholen moesten hun deuren sluiten, de stranden waren echter vol.
Duizenden Nederlanders in 'oranje' Kroatië
Voor heel Kroatië geldt vanaf vandaag een negatief reisadvies vanwege het opgelopen aantal coronabesmettingen. Branchevereniging ANVR schat dat er momenteel duizenden Nederlanders in Kroatië vakantie vieren.
Mensen die een pakketreis hebben geboekt, worden gerepatrieerd door de reisorganisatie. Geplande reizen naar Kroatië gaan niet door, laat de ANVR weten. Wie zelfstandig reist, krijgt het advies om direct uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn om veilig terug te keren.
Op sociale media zetten sommige Nederlanders vraagtekens bij de timing van het reisadvies. De laatste twee dagen zijn juist minder mensen positief getest in het populaire vakantieland.
KLM vliegt weer passagiers naar China
Voor het eerst sinds februari voert KLM weer passagiersvluchten naar China uit. Het gaat om een wekelijkse vlucht naar Shanghai met een tussenstop in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.
"Dat we weer naar Shanghai kunnen vliegen is een voorzichtige, maar positieve stap op weg naar herstel", zegt KLM-topman Pieter Elbers.
Reizigers moeten online een gezondheidsformulier invullen om China binnen te mogen. Op de luchthavens wordt hun temperatuur gemeten. Ook moeten ze, net als op vluchten naar andere bestemmingen, een mondkapje dragen.
Sinds het vroege voorjaar had KLM alleen nog een zogenoemde luchtbrug tussen Amsterdam en Shanghai om vracht en medische hulpmiddelen te vervoeren.
VS verdenken Chinese hackers van stelen data corona-onderzoek
De Verenigde Staten hebben twee Chinese hackers aangeklaagd voor onder meer het stelen van gegevens van onderzoek naar een coronavaccin. Amerikaanse media melden dat de spionnen zijn binnendrongen bij meer dan honderd bedrijven in onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, België, Australië en Duitsland. Vooral ondernemingen die leveren aan defensie-organisaties en regeringen werden doelwit van de hack.
Het duo bleek al jarenlang actief, maar richtte zich volgens de aanklagers sinds het uitbreken van de coronacrisis vooral op Amerikaanse bedrijven van wie bekend is dat ze werken aan een coronavaccin.
Volgens de Amerikanen was er contact tussen de twee en de Chinese buitenlandse inlichtingendienst.
Deel Griekse grenzen dicht
Griekenland sluit een aantal grensovergangen met Albanië, Noord-Macedonië, Bulgarije en Turkije. De Grieken willen niet dat de recente toename van coronabesmettingen op de Balkan zich in eigen land doorzet.
Alleen voor essentieel verkeer blijven zes grensovergangen geopend. Toeristen die Griekenland over land binnen willen komen, kunnen dat alleen doen via Bulgarije: de grens bij Promachonas blijft open. Zij moeten daar wel een formulier invullen en een negatieve coronatest aanleveren. Die test moet binnen 72 uur voor aankomst zijn gedaan.
Voor toeristen die met het vliegtuig naar Griekenland gaan is het aanleveren van een negatieve coronatest niet nodig. Er worden op luchthavens wel steekproeven gedaan om besmette passagiers op te sporen.
Het ministerie voor Burgerbescherming waarschuwt ook de Grieken zelf voor een te losse houding tegenover de coronamaatregelen. "We willen geen grote samenscholingen zien en roepen iedereen op zich aan de regels te houden. Het virus is nog hier", zegt een woordvoerder.
Tot eind juli zijn traditionele dorpsfeesten, die soms massaal worden bezocht, verboden in Griekenland. Waarschijnlijk gaat dat verbod ook in augustus gelden.
Winkeliers Kalverstraat willen mondkapjesplicht
Winkeliers in de Kalverstraat en op de aangrenzende Heiligeweg in Amsterdam zijn niet te spreken over het eenrichtingsverkeer in de straten. Afgelopen weekend waren er gastheren aanwezig om het publiek te manen aan de juiste kant van de straat te blijven, om zo de afstand tussen bezoekers beter te waarborgen. Geen succes, vinden de winkeliers, het publiek belandde "in een fuik". De winkeleigenaren dringen nu bij de gemeente aan op een mondkapjesplicht.
"We zien in omringende landen dat iedereen dat heeft. De toeristen vragen ook aan ons: 'Waarom moet je hier geen mondkapje dragen in winkels en in winkelstraten? Wij zijn dat al gewend''', aldus straatmanager Pauline Buurma tegen stadsomroep AT5.
De gemeente Amsterdam overlegt vandaag over maatregelen om de drukte in het centrum te bestrijden. De VVD pleitte er al voor om de Wallen en andere veelbezochte gebieden op de drukste momenten volledig af te sluiten.
LinkedIn ontslaat 6 procent van personeel
Netwerksite LinkedIn schrapt wereldwijd 960 banen, ongeveer 6 procent van het personeelsbestand. Door de coronacrisis zijn bedrijven veel minder op zoek naar nieuwe medewerkers, waardoor LinkedIn ook minder wordt gebruikt.
Vooral op de verkoopafdeling en bij de eigen personeelswerving verdwijnen banen. "LinkedIn is niet immuun voor de effecten van de wereldwijde pandemie", schrijft topman Roslansky aan het personeel. Hij verwacht hierna niet nog een ontslagronde.
"Het doet pijn om dit door te maken als organisatie, maar als bedrijf met een gedurfde visie als die van ons, moeten we moeilijke beslissingen nemen", schrijft Roslansky verder.
Wereldwijd heeft LinkedIn kantoren in meer dan 30 steden. Er werken zo'n 16.000 mensen.
Twintigers grootste groep besmette Nederlanders
De nieuwe weekcijfers van het RIVM laten zien dat mensen tussen 20 en 29 jaar inmiddels de grootste groep besmette Nederlanders vormen. In maart waren zij nog de groep die juist het minst door het coronavirus werd getroffen.
Toen was maar 6,9 procent van alle coronapatiënten een twintiger en waren alleen 90-plussers en kinderen van 19 jaar en jonger minder vaak besmet dan zij. Nu is bijna 23 procent van de patiënten een twintiger. Wat betreft besmettingen worden de twintigers op de voet gevolgd door dertigers en veertigers. 50-plussers maken nu nog maar 29 procent van alle coronagevallen uit, terwijl dat in maart 73 procent was.
Het verschil is te verklaren doordat mensen met milde klachten nu ook worden getest, terwijl dat tot 1 juni was voorbehouden aan risicogroepen.
'Eerste tennistoernooi na coronacrisis' gaat niet door
Het ATP-toernooi in Washington gaat niet door. De ATP, de bond voor professionele tennissers, heeft in overleg met de organisatie besloten het toernooi van de kalender te halen.
Het tennistoernooi stond gepland voor 14 augustus en zou het eerste zijn na vijf maanden gedwongen pauze in de tenniswereld. De US Open op 21 augustus gaat vooralsnog wel door, al maken verschillende spelers zich daar zorgen over.
Ministerie VWS: 'eventueel regionaal passende maatregelen'
Het ministerie van Volksgezondheid roept iedereen in Nederland op tot extra alertheid na de nieuwste RIVM-cijfers. Een woordvoerder zegt dat de stijging van het aantal besmettingen vraagt om "extra aandacht voor het houden van 1,5 meter afstand en het vermijden van drukte".
Er is nog geen reden om de coronamaatregelen aan te scherpen, zegt het ministerie. "We blijven de ontwikkelingen volgen en eventueel kunnen er regionaal passende maatregelen worden genomen."
Hillegom 'zit tegen regionale lockdown aan'
Mogelijk komt het tot een regionale lockdown in Hillegom en omgeving. In Hillegom raakten zeker 28 mensen besmet in een café. Omdat een deel van de besmette cafégangers gewoon aan het werk is gegaan, zijn er mogelijk tot enkele honderden andere mensen besmet.
"In Hillegom is het aantal coronabesmettingen nu nog te beperkt voor een regionale lockdown, maar we zitten er tegenaan", aldus burgemeester Lenferink van Leiden tegen Omroep West. Hij is ook voorzitter van de veiligheidsregio Hollands-Midden. "Als het in Hillegom niet lukt om de zaak onder controle te houden dan zouden we in een deel van Hollands-Midden en misschien Kennemerland tot maatregelen komen; hier worden we dan in één keer weer heel veel strenger."
Het moment om zo'n regionale lockdown in te voeren zou komen als de lokale GGD er niet meer in slaagt om alle mensen te achterhalen met wie coronapatiënten contact hebben gehad. "Dat is nu nog niet het geval. We denken de verspreiding op deze manier te kunnen indammen."
Kamerleden vinden coronacijfers 'zorgelijk'
Partijen in de Tweede Kamer reageren bezorgd op het stijgende aantal coronabesmettingen, zo valt op te maken uit tweets van regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie en van oppositiepartij GroenLinks. De Kamerleden benadrukken dat Nederlanders zich aan de regels moeten houden, zoals de 1,5 meter afstand en het thuis blijven bij verkoudheidsklachten.
De VVD wijst erop dat bij een stijging van het aantal ziekenhuisopnamen weer strengere maatregelen nodig zijn. "Dat moeten we niet willen. Niet voor ons en niet voor onze bedrijven", aldus Tweede Kamerlid Hayke Veldman. De ChristenUnie wil aanvullende maatregelen, waaronder betere controle bij inkomende vluchten uit risicolanden.
Coronamaatregelen Oostenrijk aangescherpt
In Oostenrijk is het weer verplicht om een mondkapje te dragen in supermarkten, postkantoren en bankkantoren. "Dit zijn plekken waar mensen bijna dagelijks naartoe moeten, ze hebben weinig keuze", zegt bondskanselier Kurz. Het aantal coronabesmettingen in het land is de afgelopen weken weer toegenomen.
Ook voor religieuze bijeenkomsten komen er beperkingen. Iedere gelovige moet een mondkapje dragen als zijn gemeenschap contacten heeft met risicogebieden in het buitenland. Gebedshuizen gaan dicht als een bezoeker positief wordt getest op het virus.
Oostenrijk nam als een van de eerste Europese landen drastische maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Daardoor kon het de beperkingen ook als een van de eersten (deels) opheffen.
Buitenlandse Zaken: code oranje voor Kroatië
De besmettingsgraad in Kroatië is zo sterk opgelopen dat het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies heeft aangepast. De kleurcode is nu oranje in plaats van geel, dat betekent dat wordt aangeraden om alleen naar Kroatië te gaan als het noodzakelijk is.
Na verblijf in Kroatië wordt geadviseerd om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.
Twee besmettingen bij ADO Den Haag
Een speler en een medewerker van voetbalclub ADO Den Haag hebben het coronavirus. Dat meldt de club op zijn website. Beide personen hebben geen last van symptomen en zijn in quarantaine gegaan.
ADO Den Haag is gisteren weer begonnen met trainen. Voorafgaand aan de training werd iedereen getest, daaruit kwamen deze twee gevallen naar voren.
Rutte is de 'Dr. No' van Europa
De Europese leiders zijn vanochtend na dagenlange onderhandelingen tot een akkoord gekomen. De leiders van Frankrijk, Italië en Spanje vinden het een historische overeenkomst, en volgens de Duitse bondskanselier Merkel laat de deal zien dat de Europese Unie in staat is om gezamenlijk op te treden.
In de aanloop naar het akkoord kreeg premier Rutte veel kritiek van andere regeringsleiders. Hij werd tot 'sinistere Dr. No.' bestempeld, omdat hij dwarslag in de onderhandelingen.
Hoe kijken de landen nu naar Rutte en naar de moeizame top in Brussel? Onze correspondenten in Italië, Spanje en Duitsland maakten deze video:
RIVM-cijfers: aantal infecties bijna verdubbeld
Het aantal coronabesmettingen is in een week bijna verdubbeld, blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM. Ook ligt de 'r-waarde', het besmettingsgetal, op 1,29. Dat betekent dat 100 coronapatiënten samen 129 andere mensen besmetten. Alleen als het besmettingsgetal onder de 1 wordt teruggedrongen, neemt de verspreiding van het virus af.
"Op alle vlakken is dit een forse stijging", zegt Aura Timen van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding, die de cijfers verontrustend noemt. "Als dit zo doorgaat, kunnen we het verliezen van het virus. Dit is een wake-upcall: we moeten niet zo verder."
Zuid-Koreaans farmabedrijf gaat coronavaccin AstraZeneca maken
Het Zuid-Koreaanse SK Bioscience heeft een deal gesloten met het Britse AstraZeneca om het coronavaccin te produceren, zegt het Koreaanse bedrijf. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Volksgezondheid is ook betrokken bij de samenwerking.
SK Bioscience is niet het enige bedrijf dat dit gaat doen: over de hele wereld zijn farmaceutische bedrijven die deals sluiten met AstraZeneca om het vaccin te ontwikkelen. Nederland heeft samen met andere Europese landen honderden miljoenen van dit vaccin besteld. Het wordt gezien als het veelbelovendste van de vaccins die nu worden ontwikkeld.
Het vaccin wordt ontwikkeld door de universiteit van Oxford, in samenwerking met het farmaceutische bedrijf AstraZeneca. Gisteren werd bekend dat de eerste tests van het middel positief uitpakten. Wel zijn er nog meer tests nodig. Als die goed uitpakken, mag het vaccin op de markt komen. Het bedrijf hoopt daar voor het eind van het jaar duidelijkheid over te hebben.
Iran meldt recordaantal doden
In Iran zijn de afgelopen 24 uur het hoogste aantal coronadoden tot nu toe gemeld. In het land zijn 229 mensen aan de gevolgen van het virus overleden, meldt staatspersbureau INRA. Het vorige record stond op 9 juli, toen waren er 221 doden.
Het totale dodental staat nu op meer 14.600. Ook zijn er ruim 2600 nieuwe infecties.
Iran is een van de landen die het zwaarst geraakt zijn door het coronavirus. Hoewel het officiële infectiecijfer op 276.000 staat, zei president Rouhani eerder deze week dat het in werkelijkheid misschien wel 25 miljoen kan zijn. De Iraanse overheid wil geen lockdown meer invoeren, omdat dat de economie van het land te hard zou raken.
Experimentele behandeling werkt bij ziekste coronapatiënten
Een experimentele behandeling leidt tot positieve resultaten bij de ziekste coronapatiënten. Het gaat om een behandeling met corticosteroïden, eventueel in combinatie met een middel dat de werking van het immuunsysteem afremt. De sterfte bij de ziekste patiënten neemt daarmee af tot 65 procent.
Dat blijkt uit een onderzoek van het Zuyderland Medisch Centrum in Geleen en Heerlen, dat vandaag wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Rheumatic Diseases.
Het gaat om patiënten die getroffen wordt door een zogeheten cytokinestorm, een overreactie van het afweersysteem die in het lichaam ontstekingen veroorzaakt. Het Cytokine Storm Syndroom (CSS) komt bij meer infectieziekten voor en bij ongeveer een kwart van de covid-19-patiënten.
Theater in Zuid-Korea
Libanese minister: we naderen kritiek stadium
Hoewel Libanon tot nu toe het coronavirus onder controle heeft weten te houden, nadert het land een "kritiek stadium" omdat de infecties de afgelopen dagen stijgen. Dat zegt Hamad Hassan, de gezondheidsminister van het land, in een interview met persbureau AP.
Libanon werd aan het begin van de coronacrisis geprezen vanwege de snelle reactie van autoriteiten. Maar het land werd al geteisterd door een grote economische en financiële crisis, en door de lockdown kwamen daar tienduizenden ontslagen bovenop.
Nu het land weer open is, stijgt het aantal infecties. Waar de infecties eerder gemiddeld 20 per dag waren, werden er vorige week 170 besmettingen op een dag geteld. Minister Hassan maakt zich zorgen dat er straks weer een lockdown nodig is, hoewel het volgens hem nu nog te vroeg is om dat te overwegen.
Omzet Randstad daalt flink, veel minder mensen
Uitzendbureau Randstad plaatst wereldwijd veel minder mensen bij bedrijven. Door de coronacrisis is de omzet van het bedrijf 26 procent is gedaald ten opzichte van een jaar geleden.
Duizenden mensen die voorheen bij Randstad werkten, hebben nu geen werk meer. In Frankrijk daalde de de vraag naar uitzendkrachten met 40 procent, in Italië, Duitsland en Spanje was dat ongeveer een derde. In Nederland nam het af met 24 procent.
"Het zicht op de toekomst blijft erg beperkt", zegt Randstad-topman Jacques van den Broek. "Met aanhoudende hoge economische onzekerheid en nieuwe tekenen van regionale lockdowns."
Vraag in Europa naar Keniaanse bloemen herstelt
De vraag naar bloemen uit Kenia is gestegen naar 85 procent van het niveau voor de coronacrisis, zegt een Keniaanse brancheorganisatie voor de bloemenindustrie tegen persbureau Reuters.
In maart gooiden Keniaanse bloemenboeren miljoenen bloemen weg omdat de vraag uit Europa flink was gedaald. Zeventig procent van de bloemenexport uit het Afrikaanse land gaan naar Europa, waar bruiloften en begrafenissen niet op de gebruikelijke manier doorgingen, waardoor er minder bloemen nodig waren.
Ook de Nederlandse bloemenindustrie leed zwaar onder de crisis. Begin deze maand meldde ABN Amro dat de sector zich weer herstelde. Hoewel de cijfers nog altijd lager zijn dan vorig jaar, zijn ze wel flink hoger dan op het hoogtepunt van de coronacrisis.
Ontslagen bij Fokker: 'Harde klap'
Bij vliegtuigonderdelenbouwer GKN Fokker in Papendrecht worden tientallen mensen ontslagen, meldt de regionale omroep Rijnmond. Voor veel medewerkers van het bedrijf is het een keiharde klap, zegt Jan Meder van vakbond FNV Metaal.
Door de coronacrisis is een groot gedeelte van de luchtvaartsector stil komen te liggen. Begin mei werd de productie van Fokker stilgelegd, waardoor het bedrijf zich genoodzaakt ziet om medewerkers te ontslaan. Een geplande reorganisatie komt daarmee eerder dan gepland. Het bedrijf verwacht op lange termijn ook last te houden van de coronacrisis.
Zorgen bij GGD Brabant over naleving coronaregels
De GGD in Brabant noemt het gedrag van mensen met betrekking tot de coronaregels "zorgwekkend". De GGD'en daar zien het aantal infecties stijgen, schrijft het AD.
"We zien steeds meer kleine brandhaardjes", zegt Annemieke van der Zeiden, directeur van GGD West-Brabant in het NOS Radio 1 Journaal. "Het gedrag van mensen wordt losser. Maar je moet je nog steeds aan de maatregelen houden: houd afstand, en ga niet naar feestjes of je werk als je lichte klachten hebt."
Laat je testen, zegt de GGD. "En als je een negatieve test hebt, dan mag je weer naar buiten."
Overigens vindt Van der Zeiden niet dat er meer maatregelen genomen moeten worden. "Maar het naleven van de regels die er zijn zakt een beetje weg. De intensive cares zijn misschien leeg, maar het virus is niet weg - dat staat om de hoek te wachten."
Wat is afgesproken in Brussel?
Vanochtend kwamen de Europese leiders met een akkoord over de meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds. Maar wat is er precies afgesproken? En wat gaat het kosten?
Brussel-correspondent Bert van Slooten zet het in dit artikel op een rijtje:
Duterte dreigt met arrestaties voor mondkapjesweigeraars
De Filipijnse president Rodrigo Duterte zegt dat mensen die geen mondkapje dragen zullen worden opgepakt. "We hebben daar geen enkel probleem mee", zei hij in een videotoespraak. Hij noemt een mondkapje weigeren een "serieuze misdaad".
Eerder dreigde de Filipijnse president al dat wie de lockdown negeert, wordt doodgeschoten. "Als er problemen zijn en je komt in gevaar", zei hij in een toespraak gericht op leger en politie, "schiet ze dan dood".
De Filipijnen gaan meer testen. De regering mikt op 40.000 testen per dag, twee keer zo veel als de 20.000 testen per dag nu. "We kunnen niet iedereen testen", zegt Duterte. "Dat kunnen zelfs de rijkste landen ter wereld niet."
Onderzoek: meer mensen willen blijven thuiswerken
Sommige van de veranderingen in het werken die de coronacrisis met zich meebracht, zullen blijven. Dat komt naar voren uit een representatieve steekproef van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. Eind maart stelde het dezelfde vragen.
45 procent van de ondervraagden zegt te willen blijven thuiswerken, dat is meer dan aan het begin van de crisis, toen 25 procent zei dat te willen blijven doen. Ook het aantal mensen dat wil blijven videovergaderen is gestegen van 35 procent in maart naar naar 55 procent nu.
Nijmegen viert Alternatieve Nijmeegse Vierdaagse
Zonsopkomst bij de Waalbrug in Nijmegen, waar normaal gesproken de Vierdaagse van start zou gaan. Het evenement met 45.000 wandelaars is afgelast vanwege het coronavirus.
Wel gaat vandaag de Alternatieve Vierdaagse van start. Wandelaars gaan niet in de omgeving van Nijmegen wandelen, maar in de eigen omgeving. "Veel deelnemers zijn heel erg blij dat ze toch nog kunnen lopen en hun getrainde kilometers toch kunnen uitoefenen", laat de organisatie weten.
Roemenië verbiedt coronapatiënten ziekenhuizen te verlaten
Roemenen die geïnfecteerd zijn met het coronavirus mogen het ziekenhuis niet meer zomaar uitlopen. Dat komt door een nieuwe wet die vandaag van kracht wordt. De wet is een reactie op een oordeel van het grondwettelijk hof begin deze maand. Dat kwam erop neer dat er niet genoeg wettelijke basis was om mensen te dwingen in het ziekenhuis te blijven.
Deze maand zag Roemenië een stijging van het aantal infecties. De afgelopen dagen was er zelfs sprake van een recordtoename.
Akkoord over Europees coronaherstelfonds
Na vijf dagen van onderhandelen zijn de Europese leiders het eens geworden over de Europese meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds. De begroting omvat 1100 miljard euro, in het coronafonds zit 750 miljard euro, waarvan 390 miljard aan subsidies en 360 miljard aan leningen.
Landen die subsidies krijgen, moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen en hervormingen doorvoeren. Dat was een van de eisen van premier Rutte, die dwarslag in de onderhandelingen.
Goedemorgen
Welkom in het corona-liveblog van dinsdag 21 juli. Lees hier het blog van gisteren terug.