NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Drukte in supermarkten neemt toe' • Alle boa's Schiedam in thuisquarantaine

Liveblog gesloten
 • Straf voor twee horecagelegenheden in Grou vanwege overtreden coronaregels

  De Veiligheidsregio Fryslân heeft een café in Grou en een terras van een eetcafé in diezelfde plaats gesloten vanwege overtreding van de coronamaatregelen. Dat is gebeurd op verzoek van de gemeente Leeuwarden, meldt Omrop Fryslân. Er waren zaterdagnacht te veel mensen bij elkaar en te weinig hygiënemaatregelen.

  Beide zaken zijn niet bekeurd, maar ze mogen pas weer open als ze een plan van aanpak kunnen laten zien.

 • Ministerie: nieuws over vaccin 'positief en hoopgevend'

  Het ministerie van Volksgezondheid noemt de eerste resultaten van de tests van het coronavaccin van de universiteit van Oxford "positief en hoopgevend nieuws". "Een vaccin is cruciaal in de strijd tegen het coronavirus. Totdat er een vaccin is, zal het virus onder ons zijn en zal het de kop opsteken. De data van de eerste klinische onderzoeken zien er goed uit", zegt een woordvoerder.

  "Het is belangrijk dat het vaccin voor alle testfases slaagt", aldus het ministerie. "Er is bij dit onderzoek bijvoorbeeld nog niet gekeken of het vaccin effectieve bescherming biedt in hele grote groepen, bijvoorbeeld in een regio waar het virus heerst. Dat is de volgende belangrijke stap die op dit moment loopt."

 • WHO: situatie Zuid-Afrika is waarschuwing voor rest van het continent

  Het snel stijgende aantal coronagevallen in Zuid-Afrika kan een voorbode zijn van wat de rest van het Afrikaanse continent te wachten staat. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt van een wake up-call voor Zuid-Afrika en andere landen op het continent.

  Afgelopen zaterdag meldde Zuid-Afrika 13.373 nieuwe besmettingen in een dag. Ook in Botswana, Kenia, Namibië, Zambia en Zimbabwe stijgt het aantal besmettingen in korte tijd hard.

  "Hoewel de cijfers in die andere landen lager liggen, denk ik dat we nu een versnelling van de overdracht zien in een aantal landen in sub-Sahara-Afrika. Ik vind dat we dit zeer serieus moeten nemen", zegt WHO-crisismanager Mike Ryan.

 • Nog eens drie reizigers via Eindhoven Airport besmet

  Vorige week zijn nog eens drie mensen geland op Eindhoven Airport die later besmet bleken met het coronavirus. Dat meldt de GGD Brabant-Zuidoost aan Omroep Brabant. De drie zaten op afzonderlijke vluchten en landden op verschillende dagen.

  De reizigers lieten zich kort na de landing testen bij de GGD. Een bron- en contactonderzoek is inmiddels van start gegaan. Zaterdag meldde de GGD dat sinds begin juni zeven reizigers die landden op Eindhoven Airport besmet waren met het virus. Zij zaten verspreid over zes vluchten.

  ANP
 • Alle boa's gemeente Schiedam in thuisquarantaine

  Alle boa's en andere medewerkers van de afdeling Toezicht en Handhaving in Schiedam zitten de komende twee weken in thuisquarantaine. Twee medewerkers van het team zijn vorige week positief getest op het coronavirus, en na testen bleken nog eens zeven medewerkers besmet met het coronavirus.

  Volgens de gemeente is onduidelijk waar en hoe de medewerkers besmet zijn geraakt. In totaal zitten vijftig personeelsleden de komende twee weken thuis. Het gaat, naast de boa's, ook om onder meer juristen en analisten.

  De gemeente zegt in een verklaring dat er "op regionaal niveau" afspraken zijn gemaakt over de handhaving in de Zuid-Hollandse gemeente.

 • Veiligheidsberaad: drukte in supermarkten neemt toe

  Het Veiligheidsberaad, bestaande uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's, zegt dat de drukte in de supermarkten de laatste weken toeneemt. De regels zijn niet veranderd maar het gedrag van de klanten wel, zegt een woordvoerder van het beraad tegen het ANP. Klanten komen ook steeds vaker samen met anderen boodschappen doen.

  "Handhaven in supermarkten heeft nu geen prioriteit, maar we raden iedereen dringend aan om de richtlijnen wel in acht te nemen", aldus de woordvoerder. "Dus alleen boodschappen doen, een karretje gebruiken, op afstand blijven van elkaar en van winkelpersoneel en kleine kinderen niet door de winkel laten rennen." Winkels waar het veel te druk is, kunnen een boete krijgen.

  Volgens het Veiligheidsberaad kennen toeristen uit buurlanden de Nederlandse coronaregels niet goed. In Zeeland vormen Belgische toeristen bijvoorbeeld te grote groepen. "In België mag je met maximaal vijftien mensen uit je sociale omgeving bij elkaar zijn. Dat noemen ze de 'bubbel.' Mensen uit zo'n bubbel hoeven ook geen afstand te houden. Maar in Nederland geldt de afstandsregel voor iedereen die niet tot één huishouden behoort. We moeten dagelijks groepen Belgen uit elkaar halen", aldus een woordvoerder tegen het persbureau.

 • Vrees voor honderden besmettingen na uitbraak Hillegom

  Directeur Sjaak de Gouw van de GGD Hollands-Midden is bang dat na een coronauitbraak in Hillegom mogelijk honderden anderen mensen besmet zijn geraakt. Zeker 23 besmettingen zijn gelinkt aan een café in de Zuid-Hollandse plaats. Vermoedelijk zijn ze op de late avond van zaterdag 11 juli besmet geraakt. Het café is uit voorzorg gesloten.

  "Hoe de besmetting in het café precies is gegaan kunnen we nooit meer nagaan", zei De Gouw in het radioprogramma Nieuws en Co. "Dat het zo massaal is, gebeurt niet vaak. We weten niet welke rol ventilatie bijvoorbeeld gespeeld heeft. Maar dat één persoon 23 mensen besmet is ongewoon. We zien ook bij het testen dat vrijwel iedereen die in de buurt was, positief is. Dat hebben we nog niet eerder meegemaakt."

  De besmette bezoekers hebben in de dagen daarna waarschijnlijk weer andere mensen besmet, zegt De Gouw. "Er zijn een aantal mensen die met lichte klachten hebben doorgewerkt. Dat zit een beetje in onze genen, niet flauw zijn en gewoon gaan werken met een kuchje of een neusverkoudheid. Maar het is verontrustend, want nu zijn er op die werkplekken veel meer mensen die we moeten volgen."

  Volgens De Gouw is het belangrijk dat cafébezoekers anderhalve meter afstand van elkaar houden. Hij kan zich echter voorstellen dat het in de praktijk weleens mis kan gaan. "Als de muziek in een café hard staat, probeer dan op anderhalve meter maar eens een gesprek te voeren. Dat zijn omstandigheden die niet ideaal zijn voor de bestrijding van het coronavirus."

 • Voorzitter Europese Raad: akkoord is mogelijk

  De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, is ervan overtuigd dat een akkoord op de Europese top in Brussel mogelijk is. Hij heeft zojuist een compromisvoorstel op tafel gelegd, waar de Europese regeringsleiders later vanavond over gaan praten. "De laatste stappen zijn de moeilijkste, maar ik heb het gevoel dat het mogelijk is", zei Michel. "Het is een enorme klus geweest."

  De hele dag praten de regeringsleiders al over hoeveel geld er aan leningen en hoeveel geld er aan subsidies beschikbaar komt voor het herstelfonds. Het totaalbedrag blijft 750 miljard euro, maar Michel stelt 390 miljard aan subsidies en 360 miljard aan leningen voor. Over dat bedrag is de hele dag gesteggeld: Frankrijk wilde niet onder de 400 miljard zakken, Nederland wilde niet meer dan dan die 400 miljard aan subsidies.

  Naar verwachting wordt er, net als de afgelopen dagen, weer de hele nacht onderhandeld. Zo moet de hele begroting voor de komende zeven jaar nog worden vastgesteld, waarbij veel landen een flinke wensenlijst hebben. Nederland krijgt volgens het nieuwste compromisvoorstel een korting van ruim 1,9 miljard euro op de afdracht, in plaats van 1,5 miljard euro.

 • Corona slaat toe op de populairste vakantiebestemmingen van Europa

  De zomervakantie gaat gepaard met oplevingen van het coronavirus op de populairste reisbestemmingen van Europa. In Frankrijk, Spanje en andere geliefde vakantielanden neemt het aantal besmettingen toe. Inwoners en reizigers krijgen weer te maken met aangescherpte maatregelen.

  Lees in dit artikel meer over de situatie in België, Frankrijk en Spanje:

 • AstraZeneca onderzoekt nu vooral dubbele inentingen vaccin

  Bij de verdere tests van het coronavaccin van de Britse universiteit van Oxford, kijkt farmaceut AstraZeneca in eerste instantie vooral naar de werking van dubbele inentingen. Dat zei een topman van het Brits-Zweedse bedrijf na de bekendmaking van de eerste resultaten. Het middel AZD1222, ook bekend als 'ChAdOx1 nCoV-19', wordt door de universiteit ontwikkeld. Als het goed blijkt te werken tegen het coronavirus, mag AstraZeneca het op de markt brengen.

  Vanmiddag werd bekend dat de eerste tests van het middel positief uitpakten. Het lichaam reageert goed op het vaccin en er zijn weinig bijwerkingen. Na de proeven met twee prikken, gaat AstraZeneca verder met de onderzoeken naar "enkele of een lagere doses", aldus Pangalos.

  De farmaceut en de universiteit hopen dat voor het eind van het jaar duidelijk is of het vaccin goed werkt en gebruikt kan worden. Nederland heeft samen met drie andere Europese landen alvast honderden miljoenen doses besteld.

 • Mondkapjes verplicht in openbare ruimten Frankrijk, wisselende reacties

  Vanaf vandaag is het in Frankrijk verplicht om in supermarkten, kerken, sportclubs, bioscopen en andere openbare ruimten een mondkapje te dragen. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete van 135 euro. Het winkelend publiek reageert wisselend op de verplichte mondbedekking:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Mondkapjes verplicht in openbare ruimten Frankrijk: 'Het is verstandig'
 • Zestien coronapatiënten op IC's, een minder dan gisteren

  Het aantal covid-19-patiënten op de intensive care is gedaald naar zestien. Dat is er één minder dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Buiten de IC's liggen in ziekenhuizen 81 covid-19-patiënten, vijf meer dan gisteren.

  Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zegt dat er sprake is van een "stabiel beeld met kleine schommelingen per regio en landelijk". "De lokale uitbraken vertalen zich tot op heden niet in een stijging van het overall aantal opnames in de ziekenhuizen."

 • 21.000 flexwerkers vragen coronasteun aan, helft aanvragen wordt afgekeurd

  Bij uitkeringsinstantie UWV zijn 21.000 aanvragen binnengekomen voor de overbruggingsregeling voor flexwerkers die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen. Op dit moment wordt ongeveer de helft van de aanvragen afgewezen, omdat mensen niet voldoen aan de voorwaarden, laat het UWV weten.

  De regeling, die TOFA heet, is bedoeld voor flexwerkers en oproep- en uitzendkrachten die in februari nog meer dan 400 euro per maand verdienden en die daar in april minimaal de helft van kwijt waren. Zij kunnen een tegemoetkoming krijgen van in totaal 1650 euro bruto (550 euro per maand voor maart, april en mei). Bij veel afgekeurde aanvragen blijkt dat mensen te weinig hebben verdiend in februari, of juist te veel in april. Volgens het UWV hebben de meeste aanvragers die wel recht hebben op de regeling het bedrag inmiddels op hun rekening staan.

  Omdat de verwachting is dat meer mensen gebruik kunnen maken van de regeling heeft het ministerie besloten de TOFA-regeling twee weken langer open te stellen. Dat betekent dat de tegemoetkoming ook volgende week nog aangevraagd kan worden.

 • Onderzoekers: vaccin dat Nederland heeft aangeschaft lijkt veilig, positieve testresultaten

  Het coronavaccin van de Britse universiteit van Oxford lijkt veilig en de eerste resultaten van de tests bij zo'n 1100 mensen zijn positief afgerond. Volgens de onderzoekers zijn er geen ernstige bijwerkingen geconstateerd en leidt het vaccin tot de aanmaak van antistoffen en T-cellen tegen SARS-CoV-2, schrijven zij in het medische tijdschrift The Lancet.

  Het is nog wel te vroeg om te concluderen dat het vaccin met de naam AZD1222 afdoende bescherming biedt tegen het coronavirus. 70 procent van de proefpersonen kreeg koorts of hoofdpijn, maar volgens de onderzoekers is dat prima te verhelpen met paracetamol. De antistoffen voorkomen dat virusdeeltjes het lichaam kunnen infecteren en 'markeren ze' om opgeruimd te worden. T-cellen kunnen besmette lichaamscellen opruimen.

  De onderzoekers hopen op basis van deze resultaten dat het immuunsysteem het virus "onthoudt", zodat het vaccin mensen voor een langere periode kan beschermen. "We moeten echter meer onderzoek doen voor we kunnen concluderen dat het vaccin voldoende bescherming biedt, en hoe lang die bescherming is", zegt een van de onderzoekers.

  Nederland heeft samen met drie andere Europese landen een overeenkomst gesloten met farmaceut AstraZeneca voor 300 tot 400 miljoen "kansrijke doses" van het medicijn. Ook de VS en Groot-Brittannië hebben het vaccin besteld. De hoop is dat aan het eind van het jaar duidelijk is of het vaccin ook echt gebruikt kan gaan worden.

 • Zeker 73 besmettingen na feest in discotheek Córdoba

  Zeker 73 mensen die deze maand aanwezig waren op een feest in een discotheek in de Zuid-Spaanse stad Córdoba zijn besmet met het coronavirus. De Spaanse autoriteiten publiceerden gisteren de meest recente telling. Een dag eerder was het aantal nog de helft lager.

  Het feest was georganiseerd om het einde van het schooljaar te vieren en vond plaats op 10 juli. Er waren zo'n 400 mensen aanwezig in de club. Een week later werd de eerste bezoeker ziek. Daarna nam het aantal besmettingen rap toe. Inmiddels is het de grootste uitbraak in de regio Andalusië, waar Córdoba ook ligt.

  Fernando Simón, de directeur van het Spaanse RIVM, waarschuwde vrijdag al voor dergelijke uitbraken. "We moeten plezier hebben, maar moeten ook leren hoe dat op een andere manier te doen", zei hij. De uitbraak in Córdoba volgt op een soortgelijk voorval in de Baskische plaats Zarautz, waar zeker twintig tieners bij een feest mogelijk besmet zijn geraakt.