Ant-racismeprotest eerder deze week in Middelburg
NOS Nieuws

Wekdienst 13/6: Nieuwe anti-racismeprotesten • Partijcongressen VVD, GL en CU

Goedemorgen! Maar liefst drie politieke partijen houden hun partijcongres - vanwege de coronamaatregelen gebeurt dat online. Eigenaar en schuldeisers van HEMA onderhandelen achter gesloten deuren over de toekomst. En er zijn nieuwe anti-racismeprotesten.

De temperatuur loopt op naar 25 graden in Zeeland tot 29 graden in het noordoosten. Daar kunnen vanavond ook regen- en onweersbuien ontstaan. Vanaf morgen is een stuk koeler en er vallen verspreid over het land enkele buien.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Er zijn opnieuw antiracismeprotesten: in Den Bosch, Breda, Leeuwarden en Amsterdam. Het protest in de hoofdstad is in Amsterdam-Zuidoost. Daar laten leden van vijftien kerken hun stem horen over de onrust die is ontstaan na de dood van George Floyd. Ze zijn bang dat er een te grote verdeeldheid ontstaat tussen wit en zwart, burger en overheid.
  • VVD, GroenLinks en ChristenUnie houden hun partijcongres. Normaal gesproken zijn die in goed gevulde zalen, nu komen de leden van de partijen online bij elkaar. GroenLinks heeft een livestream vanuit De Melkweg in Amsterdam, de VVD vanuit Ahoy in Rotterdam en de ChristenUnie vanuit Hilversum. Lees hier een voorbeschouwing op die congressen.
  • En het is dit weekend erop of eronder voor HEMA. Eigenaar Marcel Boekhoorn moet voor maandag een compromis zien te sluiten met de schuldeisers van het warenhuisconcern. Als dat niet lukt, krijgen zij de keten met ruim 750 winkels in handen. Lees ook dit stuk over deze onderhandelingen die het kookpunt naderen.

Wat heb je vannacht gemist?

Een rechter in de Amerikaanse stad Seattle heeft de politie daar tijdelijk verboden traangas, pepperspray en flitsgranaten in te zetten tegen vreedzame betogers. Volgens de rechter was het gebruik daarvan buitenproportioneel. De afgelopen dagen werd er in de stad gedemonstreerd tegen racisme en politiegeweld, naar aanleiding van de dood van George Floyd. De politie zette daarbij traangas in om de betogers uiteen te drijven.

De rechter redeneert dat de politie mag ingrijpen als een betoging uitloopt op plunderingen, maar vreedzaam protest niet mag verstoren. Volgens hem is het recht op vrije meningsuiting in gevaar als mensen thuisblijven omdat ze bang zijn voor politiegeweld.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Suriname vraagt Nederland om coronahulp: het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat inventariseren welke hulp er precies nodig is.
  • Fawlty Towers terug - met waarschuwing: kijkers worden op het racistisch taalgebruik gewezen in een aflevering van de Britse comedyserie, die afgelopen week vanwege dat racisme van een BBC-streamingdienst werd gehaald.
  • Toch geen Trump-rally op 'Juneteenth': De Amerikaanse president stelt de hervatting van zijn herverkiezingscampagne een dag uit, omdat er ophef was ontstaan over de voor zwarte Amerikanen betekenisvolle datum 19 juni.

En dan nog dit:

De man die van Hello Kitty de beroemdste poes van de wereld maakte, gaat met pensioen. De Japanse zakenman Shintaro Tsuji geeft op 92-jarige leeftijd het stokje over aan zijn kleinzoon.

Hij bedacht het schattige witte katje niet zelf, dat deed ontwerper Yuko Shimizu in 1974 voor hem. Maar Tsuji besloot om Hello Kitty op allerlei gebruiksvoorwerpen te zetten. Zo werd het figuurtje het bekendste voorbeeld van de liefelijke Japanse kawaii-cultuur.

Verzamelaar Masao Gunji toont zijn Hello Kitty-collectie

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl