Premier Johnson en Labour-leider Corbyn (rechts)
NOS Nieuws

Wekdienst 12/12: Britten naar de stembus en rechtszaak Taghi verder

Goedemorgen! Een belangrijke dag in het Verenigd Koninkrijk: de Britten kiezen een nieuw Lagerhuis. En er komt duidelijkheid over de oorzaak van de urenlange tankstoringen deze zomer op Schiphol.

Vanochtend trekken de buien weg en klaart het op. De zon schijnt van tijd tot tijd. De temperatuur kan later oplopen naar maxima rond 6 graden. In de middag en nacht neemt de bewolking toe en in de loop van de nacht gaat het in het hele land gaat het regenen, op sommige plaatsen kan er ook even wat sneeuw vallen. Vrijdag en gedurende het weekend blijft het nat.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Een spannende dag in het Verenigd Koninkrijk - de Britten stemmen voor een nieuw parlement. Lukt het premier Johnson om een meerderheid te halen zodat hij zijn brexit-deal door het parlement kan krijgen? Of ontstaat er tegen de verwachtingen in toch nog een meerderheid voor partijen die pleiten voor een nieuw referendum?
  • Schiphol presenteert de uitkomsten van het onderzoek naar de oorzaak van de storingen in het tanksysteem. Eind juli konden vliegtuigen urenlang niet tanken op de luchthaven. Begin augustus volgde nog een korte storing. In totaal werden tienduizenden passagiers gedupeerd.
  • En hoe moet het verder met de verdediging van de kroongetuige in de zaak rond Ridouan Taghi, na de moord op advocaat Derk Wiersum? Daarover praat de rechtbank in Amsterdam. Taghi is de spil in een groot crimineel netwerk.

Wat heb je gemist?

Het kopiëren van laadpassen voor elektrische auto's blijkt een fluitje van een cent. Daardoor kunnen kwaadwillenden hun auto opladen op andermans kosten. Het probleem speelt voor zover bekend bij alle Nederlandse laadpassen en openbare laadpalen. De passen zijn praktisch niet beveiligd, zegt Dave Maasland van beveiligingsbedrijf ESET, dat er onderzoek naar deed. "Het is alsof je met iemands pinpas boodschappen zou kunnen doen als je zijn rekeningnummer weet."

Ander nieuws uit de nacht:

  • Vijftien internationale hulporganisaties luiden de noodklok over de Jemenitische havenstad Hodeida. Een jaar geleden werd er onder bemiddeling van de VN een bestand gesloten, maar sindsdien zijn in het aan de westkust gelegen Hodeida en omgeving 799 burgers gedood of gewond geraakt.
  • Lars Boom stopt als wegwielrenner. De 33-jarige Vlijmenaar had een doorlopend contract bij de ploeg Roompot-Charles, maar die ploeg houdt per 31 december op te bestaan. Geen van de aanbiedingen was naar zijn zin, maar hij houdt de deur op een kier.
  • In Israël worden zoals al werd verwacht opnieuw verkiezingen gehouden, voor de derde keer in minder dan een jaar tijd. De rechtse Likudpartij van premier Netanyahu en de middenpartij Blauw en Wit van Netanyahu's tegenstrever Benny Gantz zijn er na de vorige verkiezingen in september allebei niet in geslaagd om een regering te vormen.

En dan nog even dit:

In Ouwehands Dierenpark in Rhenen is een ijsbeertweeling geboren. Ze verblijven nu nog in een kraamhol, in het voorjaar mogen ze waarschijnlijk voor het eerst naar buiten. Dan wordt ook bekend hoe de dieren gaan heten.

IJsbeertweeling en hun moeder in een kraamhol

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl