Een begraafplaats in de hoofdstad Sanaa
NOS Nieuws

'Havenstad Hodeida nog altijd de gevaarlijkste plek in Jemen'

De Jemenitische havenstad Hodeida is nog altijd de gevaarlijkste plek in het land. Een jaar geleden werd er onder bemiddeling van de VN een bestand gesloten, maar sindsdien zijn in het aan de westkust gelegen Hodeida en omgeving 799 burgers gedood of gewond geraakt. Dat is meer dan overal elders in Jemen.

Dat zeggen vijftien internationale hulporganisaties, waaronder CARE, Medecins du Monde en Oxfam. Zij stellen dat de burgers de hoogste prijs betalen voor het bloedige conflict in Jemen, dat uitbrak in 2014.

Sjiitische Houthi-rebellen namen toen de hoofdstad Sanaa en een groot deel van het noorden van het land in. Zo'n 12.000 burgers zijn sindsdien door geweld om het leven gekomen. In het land heerst de grootste humanitaire crisis in de wereld: tien miljoen mensen worden met de hongerdood bedreigd, 7 miljoen zijn er ondervoed.

Bekijk hier een uitleg over de strijd in Jemen:

Het conflict in Jemen: hoe zit het?

In 2015 ging een internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië de strijd met de rebellen aan, maar het is niet gelukt om hen te verdrijven en de regering van president Hadi weer aan de macht te helpen.

De hulporganisaties die nu de noodklok luiden hebben becijferd dat dit jaar 390.000 mensen dakloos zijn geraakt. Er zijn in 2019 tot nu toe 1008 burgers om het leven gekomen, vorig jaar waren dat er 2049. Het vorig jaar in Zweden afgesloten akkoord heeft niet geleid tot een einde aan de vijandelijkheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl