ÖVP-leider Kurz bij een verkiezingsbijeenkomst
NOS Nieuws

Wekdienst 29/9: verkiezingen in Oostenrijk en begin Black Achievement Month

Goedemorgen! Vandaag kunnen Oostenrijkers naar de stembus en staat er weer veel sport op het programma.

Het is bewolkt en er valt regen op veel plaatsen. Vanmiddag wordt de neerslag meer buiig van karakter en zijn er windstoten mogelijk. Er waait een vrij krachtige tot harde zuidwestenwind en het wordt een graad of 17.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Verkiezingen vandaag in Oostenrijk. Premier Sebastian Kurz liet zijn regering vallen vanwege een omkoopschandaal bij coalitiepartner FPÖ, het Ibizaschandaal. De grote vraag is wat de gevolgen van het omkopingsschandaal voor de FPÖ zijn.
  • Ook vindt de opening van de Black Achievement Month plaats in Amsterdam. Deze maand wordt jaarlijks in oktober georganiseerd door het Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis om personen met Afrikaanse roots, die een bijzondere bijdrage hebben geleverd, in de schijnwerpers te zetten.
  • En er is veel sport, te beginnen met de WK wielrennen voor mannen in Yorkshire. Verder de Grand Prix van Rusland, vijf wedstrijden in de eredivisie, de WK atletiek in Doha en de Motocross of Nations in Assen.

Wat heb je gemist?

De storm Lorenzo is boven de Atlantische Oceaan uitgegroeid tot een orkaan van de vijfde categorie. Hij zal over enkele dagen de Azoren bereiken. De orkaan kent windsnelheden tot 255 kilometer per uur. Het oog van de storm verplaatst zich met 15 kilometer per uur.

Het is volgens meteorologen uniek dat een orkaan van deze kracht zo ver naar het noorden en het oosten is te vinden. Wel verwacht men dat de kracht zal zijn afgenomen als Lorenzo de Azoren bereikt.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Op de WK atletiek in Qatar zijn weer veel deelnemers uitgevallen door de hitte. Eerder gebeurde dat bij de marathon voor de vrouwen, vannacht bij het snelwandelen. De 50 kilometer werd net als de marathon vanwege de hitte 's nachts gelopen, maar desondanks vielen 14 van de 46 deelnemers vroegtijdig uit.
  • SGP-leider Van der Staaij is geschrokken van het pleidooi van kinderartsen om euthanasie mogelijk te maken bij kinderen onder de twaalf. Volgens hem dreigt opnieuw een grens te worden verlegd voor wilsonbekwamen.
  • In een pretpark in Mexico-Stad zijn twee mensen om het leven gekomen bij een ongeluk met een achtbaan. Het achterste karretje liep uit de rails en botste tegen een metalen frame, de inzittenden vielen tien meter omlaag. De doden zijn twee jonge mannen, twee vrouwen raakten zwaargewond.

En dan nog even dit:

Elon Musk heeft zijn ruimtevaartuig Starship gepresenteerd waarmee hij mensen naar de maan en Mars wil sturen. Het prototype is bijna 50 meter hoog, 9 meter breed en moet ruimte bieden aan honderd mensen.

Het ziet eruit als een roestvrijstalen kogel, die na een vlucht rechtopstaand kan landen. Zo kan hij opnieuw worden gebruikt en dat moet de ruimtevaart rendabel maken, zegt Musk. De komende maanden staan proefvluchten gepland en binnen een half jaar moet het toestel een hoogte van 200 kilometer kunnen halen, waarmee het officieel een ruimtevlucht is.

Bekijk hier de presentatie van het nieuwe ruimtevaartuig:

Musk komt met nieuw ruimtevaartuig: 'We moeten bewustzijn buiten aarde vergroten'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl