Harde wind door orkaan Dorian
NOS Nieuws

Uniek: orkaan van categorie 5 op weg naar Azoren

Lorenzo is boven de Atlantische Oceaan uitgegroeid tot een orkaan van de vijfde categorie. Hij zal naar verwachting over enkele dagen de Azoren bereiken.

Het is volgens meteorologen uniek dat een orkaan van deze kracht zo ver naar het noorden en het oosten is te vinden. Wel verwacht men dat de kracht zal zijn afgenomen als de Portugese eilandengroep midden op de Atlantische Oceaan wordt bereikt.

De orkaan kent nu windsnelheden tot 255 kilometer per uur. Het oog van de storm verplaatst zich met 15 kilometer per uur. Daarmee worden de Azoren in de loop van volgende week bereikt.

Wat er daarna gebeurt is nog erg onzeker. Weerplaza houdt er rekening mee dat de orkaan in afgezwakte vorm richting Ierland gaat, maar een noordelijkere koers richting IJsland is ook mogelijk.

Gezonken

Twee dagen geleden zonk een Frans schip door het noodweer van Lorenzo. Elf opvarenden worden nog vermist. Lorenzo veroorzaakt ook hogere golven op de Antillen en de Zuid-Amerikaanse kust. De Caribische eilanden liggen niet op het pad van de orkaan.

Het is de vijfde orkaan van dit seizoen in de Atlantische Oceaan. Begin deze maand maakte orkaan Dorian veel slachtoffers, vooral op de Bahama's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl